Ο Γιώργος Δεπάστας μιλάει για τη «Λούλου» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Κάπα Εκδοτική

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
12 Νοεμβρίου 2019 16:25:00

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού θεάτρου, ένα κείμενο που, γραμμένο έναν αιώνα πριν, γνώρισε τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις, αλλά και πλήθος διασκευών και θριαμβευτικών σκηνικών επιτυχιών έως σήμερα.Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζει , σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, ολόκληρο το έργο «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ, που αποτελείται από τα έργα «Το πνεύμα της Γης» και «Το Κουτί της Πανδώρας».

Η έκδοση εμπλουτίζεται από Επίμετρο, γραμμένο ειδικά για τον τόμο, του διακεκριμένου σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά.

Ο γνωστός και αξιόλογος μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας μιλάει στο «Τimelink» για την έκδοση αυτή την οποία έχει επιμεληθεί μεταφραστικά.

-Γιατί αποφασίσατε να μεταφράσετε το συγκεκριμένο έργο;

Είχα πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη για τον Βέντεκιντ. Θαυμάζω την προσωπικότητά του και όλο γενικά το έργο του, τόσο τα θεατρικά όσο και τα αφηγηματικά του κείμενα. Όταν μετέφρασα το Ξύπνημα της Άνοιξης -μία από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές- για την εξαιρετική παράσταση του Ν. Μαστοράκη στο Εθνικό Θέατρο το 2008, έβαλα στόχο να μεταφράσω με πρώτη ευκαιρία ολόκληρα και τα δύο δράματα της Λούλου. Λόγω συνεχών υποχρεώσεων δεν είχα βρει χρόνο να το κάνω ώς τώρα. Ετοιμαζόμουν γύρω στα Χριστούγεννα του 2018 να καταπιαστώ με το δύσκολο αυτό εγχείρημα, όταν, από ευτυχή σύμπτωση, μου τηλεφώνησε ο Γιάννης Χουβαρδάς και με ρώτησε αν ήθελα να το μεταφράσω και, φυσικά, δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

-Τι σας γοήτευσε περισσότερο στη «Λούλου»;

Ανέκαθεν με γοήτευε αυτό το έργο ως αναγνώστη και θεατή σε όλες του τις μορφές, ως θεατρικό έργο, ως ταινία, ως όπερα. Με γοητεύει το ανεξάντλητο μυστήριο της κεντρικής ηρωίδας, η ματιά του συγγραφέα στη σεξουαλικότητα της αστικής κοινωνίας, η τόλμη του να θίξει θέματα που ήταν ανέκαθεν ταμπού. Κυρίως όμως ο τρόπος της γραφής του: αλλού χρησιμοποιεί εξπρεσιονιστικό ύφος κι αλλού το έργο θυμίζει κωμικοτραγικό μπουλβάρ, κυρίως στην τέταρτη πράξη από το Πνεύμα της γης και στην δεύτερη πράξη από το Κουτί της Πανδώρας, και η τρομερή δυσκολία της μετάφρασης ως προς την εύρεση του κατάλληλου ύφους που μπορεί να συνδυάσει τα διαφορετικά στιλ γραφής.

-Ποια διαδικασία ακολουθείτε στη μετάφραση ενός θεατρικού έργου;

Όταν πρόκειται για έργο ενός συγγραφέα τον οποίο δεν έχω μεταφράσει, ενημερώνομαι πρωτίστως για τη ζωή, το έργο και την εποχή του. Αν είναι παλαιός συγγραφέας, διαβάζω άρθρα, σχόλια και κριτικές συγχρόνων του, προσπαθώντας να μπω στην ατμόσφαιρα – πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική –  που τον επηρέαζε. Δεν διαβάζω ποτέ άλλες ελληνικές μεταφράσεις - αν υπάρχουν - γιατί αυτό θα με μπλόκαρε στην εύρεση λύσης για την απόδοση δυσνόητων σημείων. Στην πρώτη μετάφραση δουλεύω γρήγορα, σημειώνοντας όλες τις εναλλακτικές για μία λέξη ή έκφραση. Στο δεύτερο χέρι, που είναι και η πιο δύσκολη δουλειά, προσπαθώ να κάνω τις σωστές επιλογές για μια απόδοση που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πνεύμα του συγγραφέα. Στο τρίτο χέρι, όπου διαβάζω το έργο δυνατά, ελέγχω τη ροή τη μουσικότητα και την αμεσότητα του λόγου, την ομοιομορφία του ύφους και κατά πόσο είναι ευνόητο το κείμενο στον θεατή.

-Ποια είναι η τελικά η «Λούλου» και πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει, ένα τέτοιο πλάσμα;

Η Λούλου είναι το θηλυκό ον στο οποίο προβάλλουν οι άνδρες τις φαντασιώσεις και τις εμμονές τους. Είναι η αρχέγονη έννοια της γυναίκας: η Πανδώρα. Γι’ αυτό και είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ποια είναι, επειδή όλοι – άνδρες και γυναίκες - έχουμε ιδέες και προκαταλήψεις για τη θηλυκότητα.

Ο Βέντεκιντ λέει:

«Το Αυτονόητο, το Πρωτόγονο, το Παιδικό - αυτά είχα στο μυαλό μου ως κατάλληλες έννοιες σχεδιάζοντας τη θηλυκή κεντρική φιγούρα.Με τη Λούλου ήθελα να σχεδιάσω ένα μοναδικό δείγμα γυναίκας, όπως προκύπτει, όταν ένα πλάσμα πλούσια προικισμένο από τη φύση, ακόμα κι αν προέρχεται από το βούρκο, εξελίσσεται χωρίς φραγμούς σε ένα ανδρικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο υπερτερεί κατά πολύ ως προς το φυσικό του χιούμορ.»

Ένας άλλος μεγάλος άνθρωπος του θεάτρου, ο Καρλ Κράους, γράφει: «Εγώ βλέπω στη μορφή της γυναίκας, την οποία πιστεύουν οι άντρες ότι την «κατέχουν», ενώ οι ίδιοι κατέχονται από αυτήν, της γυναίκας που είναι για τον καθένα μία άλλη, που στρέφει στον καθένα ένα άλλο πρόσωπο και γι’ αυτό απατάει σπανιότερα και είναι πιο παρθενική από την κουκλίτσα οικιακής ιδιοσυγκρασίας, εγώ βλέπω σ’ αυτήν μια πλήρη δικαίωση της ανηθικότητας: το σκίτσο της απόλυτης γυναίκας με την ιδιοφυή ικανότητα να μην μπορεί να θυμάται, της γυναίκας που ζει χωρίς φραγμούς και ξεπλένει κάθε εμπειρία μέσα στη λήθη.

-Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχουν γυναίκες σαν τη «Λούλου»;

Πάντα θα υπάρχουν εφόσον θα υπάρχουν ανδρικές φαντασιώσεις, εμμονές και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Η Λούλου είναι το θηλυκό, όπως θέλει ένας άντρας να το φαντάζεται, και συχνά οι εμμονές είναι καταστροφικές.

-Μιλήστε μας για τον Φράνκ Βέντεκιντ. Θεωρείτε ότι ήταν ένας ριψοκίνδυνος σχοινοβάτης;

Ναι, ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και καμία πρόκληση, όσο τολμηρή κι ήταν δεν τον τρόμαζε. Σε μια εποχή γεμάτη ταμπού και θρησκευτικές και ηθικές προκαταλήψεις, τόλμησε να σκαλίσει και να ξεσκεπάσει το απαγορευμένο θέμα της σεξουαλικότητας, πράγμα που τον ανάγκασε να υποστεί σκληρή κριτική και μία σειρά από δίκες. Αισθησιασμός, ελευθεροστομία, ομοφυλοφιλικές σχέσεις, σεξουαλικές φαντασιώσεις, διακήρυξη του ελεύθερου έρωτα, αλλά και νατουραλιστική ειλικρίνεια χαρακτήριζαν τα έργα του, τόσο τα αφηγηματικά όσο και τα θεατρικά. Ήταν μια προσωπικότητα που άφησε έντονο στίγμα στο ευρωπαϊκό θέατρο και δίκαια έχει αναγνωρισθεί ως ιδεολόγος του εξπρεσιονισμού και προάγγελος του Θεάτρου του Παραλόγου. Όταν πέθανε, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ που έτρεφε γι’ αυτόν μεγάλο θαυμασμό, γράφει: «Πριν δω να τον θάβουν, δεν θα μπορέσω να συλλάβω το θάνατο του. Δίπλα στον Τολστόι και τον Στρίντμπεργκ ήταν ένας από τους μεγάλους παιδαγωγούς της νέας Ευρώπης. Το μεγαλύτερο έργο του ήταν η προσωπικότητά του.»

-Η Κάπα Εκδοτική εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας με σπουδαία θεατρικά έργα από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, κλασικούς αλλά και νεότερους έως πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η προσπάθεια που κάνει στη σημερινή εποχή;

Βρίσκω εξαιρετικά σημαντική την προσφορά της Κάπα Εκδοτικής στη θεατρική λογοτεχνία, που, εκτός από μετρημένες εξαιρέσεις, πάντα ήταν παραμελημένη απ τους εκδότες. Παρόλο που η έκδοση θεατρικών έργων, ιδίως νέων και αγνώστων συγγραφέων, δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, η Κάπα Εκδοτική κάνει φροντισμένες και πολύ καλαίσθητες, ποιοτικές εκδόσεις ελληνικών και ξένων, κλασικών και σύγχρονών έργων, σωστά αποκτήματα για κάθε βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η γυναίκα με τα αναρίθμητα προσωπεία: κορίτσι και πόρνη, σύζυγος και ερωμένη, άγγελος και διάβολος. Η Λούλου ως αινιγματικό, κορυφαίο σύμβολο της γυναικείας υπόστασης θα αποτελέσει το απόλυτο αντικείμενο του πόθου αντρών και γυναικών και θα περάσει με απαράμιλλη διάθεση και δημιουργικότητα από τις ζωές όσων ανθρώπων συναντήσει στον δρόμο της, φέρνοντας τον έρωτα, την ηδονή, τον αισθησιασμό αλλά και την καταστροφή.

http://www.kapaekdotiki.gr/portfolio-item/loulou-frank-ventekint/?fbclid=IwAR1db2e-rImnZDAhWWZCBhJ5S5ZiZGA4gs4n9AMz37gVTGm6Sc3KFZWyQo0

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Φρανκ Βέντεκιντ ( 24 Ιουλίου 1864 - 9 Μαρτίου 1918) ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Αννόβερο το 1864, λίγο μετά την επιστροφή των γονέων του στη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η μητέρα του, μια νεαρή Γερμανίδα ηθοποιός που ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, γνωρίστηκε με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της στα χρόνια σύζυγό της, που ήταν γιατρός, είχε φύγει από τη Γερμανία και είχε εγκατασταθεί στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας του Βέντεκιντ ήταν ένας παθιασμένος δημοκράτης που αντιπαθούσε τον Μπίσμαρκ. Ήταν επόμενο τις πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα να κληρονομήσει και ο γιος του.

Το 1899, ο Βέντεκιντ φυλακίστηκε, γιατί δημοσίευσε κάποια ποιήματά του με πολιτικό περιεχόμενο στο σατιρικό περιοδικό Simplicissimus. Ο Βέντεκιντ ήταν θαυμαστής του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ. Είχε συμπαραταχθεί επίσης με τους νατουραλιστές συγγραφείς, πιο πολύ με το σύγχρονό του «ηγέτη» της νατουραλιστικής σχολής στη Γερμανία, το μεγάλο θεατράνθρωπο Γκέρχαρτ Χάουπτμαν (1862 - 1946).

Ο Βέντεκιντ άρχισε τη θεατρική σταδιοδρομία του το 1890, με το εικονοκλαστικό και αισθησιακό έργο του «Το Ξύπνημα της Νιότης», όπου περιγράφει τις ερωτικές ανησυχίες της νεότητας σ' ένα οικοτροφείο θηλέων. Το πιο αξιόλογο έργο του Βέντεκιντ, «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» (Fruehling Erwachen, 1891) έχει ως θέμα και πάλι το σεξουαλικό ξύπνημα στα χρόνια της εφηβείας και προαναγγέλλει τις ψυχαναλυτικές ιδέες του Σίγκμουντ Φρόυντ στο θέατρο. Στο «Πνεύμα της Γης» (Der Erdgeist, 1895), η ηρωίδα του, η διαβολική Λούλου (Lulu), που την πλημμυρίζει μια ασυγκράτητη λαγνεία, ενσαρκώνει τη δύναμη του κακού. Σχετίζεται διαδοχικά με τρεις άνδρες και τους ξεπαστρεύει τον ένα μετά τον άλλο: Ένας ηλικιωμένος γιατρός πεθαίνει πρώτος από αποπληξία, ο ζωγράφος που τον διαδέχεται κόβει το λαιμό του, ενώ τον τρίτο εραστή της τον σκοτώνει η ίδια, αφού κάνει πρώτα σχέση με το γιο του.

Άλλα θεατρικά έργα που εδραίωσαν τη φήμη του Βέντεκιντ είναι:

«Το Κουτί της Πανδώρας» (1903), όπου η Πανδώρα είναι η προσωποποίηση του έρωτα, «Ο Μαρκήσιος του Κάιτ» (1901), το αρσενικό αντίστοιχο της Λούλου, «Ο Χορός του Θανάτου» (1906), «Η Λογοκρισία» (1908), «Θάνατος και Διάβολος» (1909), «Ο Πύργος του Βέττερσταιν» (1910), «Ο Βασιλιάς Νικολό ή Έτσι είναι η ζωή» (1911), «Μπίσμαρκ» (1916), «Ηρακλής» (1917). Ο βαγκνερικός «Τενόρος» (Der Kammersaenger, 1899) είναι το πιο δημοφιλές και πολυπαιγμένο σ' όλο τον κόσμο έργο του Βέντεκιντ.Πέθανε στο Μόναχο το 1918.

Κάπα Εκδοτική

Συνεντευξη :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com  

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Το μυστήριο των εφτά ρολογιών" της AGATHA CHRISTIE κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα ακόμη αγαπημένο βιβλίο μυστυρίου της 'Αγκαθα Κρίστι με τίτλο "Το μυστήριο των εφτά ρολογιών". Λίγα λόγια για την υπόθεση: Η μυθοπλασία βασίζεται στην αλήθεια. Θέλω να πω, αν τα πράγματα δε συνέβαιναν, οι άνθρωποι δε θα μπορούσαν να τα σκεφτούν. Λίγο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπημένο κλασικό βιβλίο Χριστουγέννων: «Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό» -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

"Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό"  είναι από τα πιο αγαπημένα κλασικά βιβλία Χριστουγέννων της Άγκαθα Κρίστι. Ένα μυθιστόρημα από τη βασίλισσα της βρετανικής αστυνομικής παράδοσης, όπου ο Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό θα κληθεί τα Χριστούγεννα να ανακαλύψει τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το σατανικό παιχνίδι το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το αριστουργηματικό έργου του Γκαρσία Γκαμπριέλ Μάρκες κυκλοφορεί σε μια πολυτελή έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Εκδόθηκε το 1985 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο… Ο καρτερικός έρωτας που πάντα συγκινεί… Ένας άντρας περιμένει 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 μέρες… Μια συγκινητική ιστορία ανάμεσα σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Παπίτσα και το Βατραχάκι» του Ευγένιου Τριβιζά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλαση

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με τίτλο « Η Παπίτσα και το Βατραχάκι».Ολα τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά είναι ιδιαίτερα αγαπητά από τα παιδιά χρόνια τώρα... Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία αγάπης που θα συγκινήσει τους μικρούς αναγνώστες. Θα τους ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρόι Κάμινγκς :"Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;" - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Το νέο βιβλίο "Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση είναι μια όμορφη και συγκινητική ιστορία που θα αγαπήσει τόσο το παιδί σας όσο και εσείς. Ήδη στην Αμερική έχει γίνει μπέστ σέλερ. Πρόκειται για έναν υπέροχο σκύλο που σας κοιτάζει όλο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ μιλάει για το " Ηimmelweg" του Χουάν Μαγιόργκα που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το σύγχρονο έργο του Ισπανού δραματουργού Χουάν Μαγιόργκα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Το σπουδαίο αυτό έργο αναφέρεται σε κάθε μορφή φασισμού, κατάχρησης εξουσίας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Περιγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, την κτηνωδία του Ολοκαυτώματος και διαδίδει επίκαιρα μηνύματα. To "Timelink" σας παρουσιάζει μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Άγκυρα: Μόλις κυκλοφόρησαν τα "Xριστουγεννιάτικα διηγήματα" του Παπαδιαμάντη

Τα "Χριστουγεννιάτικα διηγήματα" του Παπαδιαμάντη είναι από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του χάρη στις επαναλαμβανόμενες εκδόσεις. Οι εκδόσεις Άγκυρα όμως μας παρουσιάζουν μια μοναδική έκδοση με τα πρωτότυπα κείμενα αλλά και τη μεταφορά σε απλούστερη γλώσσα από την Καίτη Χιωτέλλη. Καλογραμμένα  σε ζωντανή γλώσσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγια Αιώρα:«Πάντα να ξαναρχίζεις» -Εσείς ποιο χρώμα θα διαλέξετε;

Οι Εκδόσεις Αιώρα μας προτείνουν,για μια ακόμη χρονιά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2020 σε έξι διαφορετικά χρώματα εξωφύλλου. Πρόκειται για μικρά "κοσμήματα αισθητικής".Θα γίνουν τα αγαπημένα σας...Ιδιαίτερες προτάσεις  όπως άλλωστε είναι και οι εκδόσεις Αιώρα. Εβδομαδιαίο, λειτουργικό, χρηστικό, κομψό, με σύγχρονη, απέριττη αισθητική και κείμενα που ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι» του Robert Barry

Οι εκδόσεις Άγκυρα μας παρουσιάζουν ενα κλασικό εικονογραφημένο βιβλίο που μας μιλάει για όλη τη χαρά που μπορεί να φέρει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο! «Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι» μας μιλάει για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων....την  αγάπη και την προσφορά.Το δέντρο του κυρίου Γουίλομπι θα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Μίνωας: Η Ανν Γκρίφιν νικήτρια του βραβείου «Newcomer of the Year» των Irish Book Awards

Η Ανν Γκρίφιν τιμήθηκε με το βραβείο "Newcomer of the Year" των Ιρλανδικών Βραβείων Βιβλίου, για το ντεμπούτο της "Όταν όλα έχουν ειπωθεί (πρωτότυπος τίτλος: When all is said). Ένα βιβλίο βαθυστόχαστο και ένας ήρωας, ο Μόρις Χάνιγκαν, που σημάδεψε την καρδιά χιλιάδων αναγνωστών, ζωντάνεψε συναισθήματα, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα» του Σάκη Σερέφα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Δικές μου είναι οι σιωπές, ρε, κι ό,τι θέλω τις κάνω! Αχ, καλές μου σιωπές που δεν σας έδινα σημασία τόσα χρόνια, σας θέλω όλες! To νέο έργο του Σάκη Σερέφα με τίτλο "Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα" κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. H ιστορία ξεκινάει όταν ένας ξένος εισβάλλει στο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οδύσσεια" του Ανδρέα Φλουράκη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

"Τα μακρινά ταξίδια μας κάποτε μάς στερεύουν, τα πιο απαίσια φαγητά μια μέρα νοστιμεύουν. Γεύσεις πολλές και μυρωδιές βρίσκεις σε νέους τόπους, πάμε να συναντήσουμε πολιτισμούς και ανθρώπους". Από την Κάπα Εκδοτική κυκλοφορεί το νέο έργο του διεθνή και πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη με τίτλο «Οδύσσεια». Λίγα λόγια για ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ως την άκρη του Ονείρου" της Κέλλυς Σταμουλάκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Η Κέλλυ Σταμουλάκη, γνωστή κι αγαπητή για την δουλειά της σε μικρούς και μεγάλους μας ταξιδεύει «Ως την άκρη του ονείρου», με ένα έργο τρυφερό, πνευματώδες και αισιόδοξο που συνδυάζει αρμονικά την δράση και το όνειρο, το γέλιο και την συγκίνηση. Κυρίως ένα έργο που ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα κυκλοφορία Κάπα Εκδοτική:«Τάρτα Ροδάκινο» του Μηνά Βιντιάδη

Το νέο έργο του Μηνά Βιντιάδη, κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική και ρίχνει μια αιρετική ματιά στη σχέση αγάπης και μίσους ενός ζευγαριού, που ζει δίπλα μας. Ή μήπως είμαστε εμείς; Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ένας γοητευτικός άντρας, μια τρυφερή αλλά δηλητηριώδης γυναίκα και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το υπέροχο βιβλίο «Παλμίρ» υποψήφιο για βραβείο Unicef του Zιλ Μπομ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Μερικές φορές χρειάζεται πολύ θάρρος για να φύγεις. Κι ο δρόµος είναι µακρύς και δύσκολος... Οι εκδόσεις Διάπλαση εξασφάλισαν και κυκλοφορούν για τους μικρούς φίλους το καινούργιο βιβλίο του Ζιλ Μπομ «Παλμίρ» που είναι υποψήφιο για το βραβείο UNICEF. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο που δεν θα πρέπει ...

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Παράσταση: «Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων Άγκυρα

Οι Εκδόσεις Άγκυρα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου "Θεατρομάθεια", συνεχίζουν το επιτυχημένο πρόγραμμα δραματοποίησης παραμυθιών. Η φετινή παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο με τίτλο: "Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου", της  Dreis Stella. Η μετάφραση-διασκευή είναι της Αναστασίας Δ. Μακρή. Πρόκειται για μία ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Δεπάστας μιλάει για τη «Λούλου» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού θεάτρου, ένα κείμενο που, γραμμένο έναν αιώνα πριν, γνώρισε τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις, αλλά και πλήθος διασκευών και θριαμβευτικών σκηνικών επιτυχιών έως σήμερα.Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζει , σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι που έζησε δύο φορές » του Νταβίντ Λάγκερκραντζ -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το πολυαναμενώμενο έκτο μέρος της σειράς «MILLENΝIUM» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μια σειρά που έχει ξετρελάνει το αναγνωστικό κοινό με τις κινηματογραφικές σκηνές και το μυστήριο που το περικλύει. Δεν είναι τυχαία πρώτο στις προτιμήσεις του.Ένα εκπληκτικό βιβλίο μυστηρίου που δεν θα πρέπει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ηγεσία για παιδιά» του Δημήτρη Μπουραντά και της Σοφίας Πρωτόπαπα- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

«Οι νέοι δε γνωρίζουν αρκετά για να έχουν σωστή κρίση, και έτσι τολμούν το αδύνατο και το πετυχαίνουν, η μια γενιά μετά την άλλη». Pearl S. Buck, Συγγραφέας Aπό τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέο βιβλίο στην αγαπημένη παιδική σειρά των εκδόσεων Μίνωας:4½ φίλοι και το διαμαντένιο περιλαίμιο-(10)

Nέο βιβλίο στην αγαπημένη σειρά των μικρών αναγνωστών 4½ ΦΙΛΟΙ από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για μια περιπετειώδη σειρά με μια παρέα παιδιών και έναν σκύλο που λύνουν μυστήρια και ξεπερνούν τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους.Τα βιβλία της σειράς διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» του Άρθουρ Σοπενχάουερ κυκλοφορεί στη σειρά Φάροι Ιδεών των εκδόσεων Μίνωας

Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους.Έγραψε τον 19ο αιώνα ένα οξύ, οργισμένο, ανατρεπτικό και σοφό δοκίμιο που εκδόθηκε όμως μετά τον θάνατο του με τον τίτλο «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο». Οι εκδόσεις Μίνωας στην προσεγμένη σειρά Φάροι Ιδεών μας το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο λύκος της στέπας» του Έρμαν Έσσε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Στην κλασική σειρά των εκδόσεων Μίνωα κυκλοφορεί το αριστούργημα του Έρμαν Έσσε «Ο λύκος της στέπας». Εκδόθηκε το 1927 και ήταν το μυθιστόρημα που χάρισε στον Έσσε την παγκόσμια αναγνώριση. Αποτελεί ένα δυνατό ανάγνωσμα, που ιχνηλατεί τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και μας παρασύρει στη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Χαμένος Παράδεισος» του Τζάιλς Μίλτον - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Ένα μοναδικό βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με τίτλο «Χαμένος Παράδεισος». Ο Τζάιλς Μίλτον φωτίζει άγνωστες ιστορικές στιγμές που αφορούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της τεράστιας καταστροφής. Η γλαφυρή γραφή του δημιουργεί στον αναγνώστη την αίσθηση ότι βιώνει ο ίδιος τα γεγονότα της καταστροφής.Η περιγραφή ...

Διαβάστε περισσότερα