"Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία" του Stuart Miller-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
9 Μαΐου 2018 16:05:00

Η Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι ένα εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο που γράφτηκε για φοιτητές, αλλά προσφέρει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν μια σφαιρική εικόνα για την Ευρώπη. Ένα σεμινάριο Ιστορίας για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τις ιδέες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας. Με αφηγηματικό ρυθμό, χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη τον χάρτη της Ευρώπης.

Είναι ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει ο σοφός σχεδιασμός του, ο οποίος βασίζεται στην αποτύπωση της «μεγάλης εικόνας» και την ιστορική εποπτεία. Ταυτόχρονα, όμως, με επιδέξιους νοητικούς χειρισμούς και με σύντομες αλλά εμπε-ριστατωμένες και συνήθως πολυπρισματικές αναφορές, αναδεικνύεται η αλληλουχία των σημαντικών αιτιακών παραγόντων και των καθοριστικών ιστορικών γεγονότων από την είσοδο στη νεωτερικότητα έως την έλευση της μετανεωρικότητας. Έτσι συμβάλλει στην καλλιέργεια ουσιαστικής ιστορικής παιδείας. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο.

Γιατί η κατ’ εξοχήν ομάδα στην οποία απευθύνεται το βιβλίο του Stuart T. Miller είναι οι φοιτητές/-τριες που σπουδάζουν Ιστορία. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα έργο μύησης στην ιστορική έρευνα και γραφή. Είναι ένα πανόραμα των ιστορικών διεργασιών, που συγκειμενοποιεί και κωδικοποιεί συγχρόνως ένα ευρύτατο σύνολο γεγονότων.

Παράλληλα, ωστόσο, το βιβλίο επιτυγχάνει να διαμορφώσει ένα μεθοδολογικό πλαίσιο για την κατάκτηση κρίσιμης σημασίας ιστορικών δεξιοτήτων, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατος ο κριτικός στοχασμός για το παρελθόν και η κατανόηση της σύνθετης σχέσης του με το παρόν και το μέλλον.

Το πλαίσιο αυτό δομείται με την παράθεση, τη συγκριτική-αντιστικτική προσέγγιση και τον κριτικό σχολιασμό επιλεγμένων ιστορικών πηγών, κειμενικών και εικονικών, που με τις κατάλληλες ερωτήσεις δημιουργούν τους όρους ενός «εργαστηρίου Ιστορίας». Ξεκινώντας από το ρήγμα που δημιούργησε η «Μεγάλη Επανάσταση», η Γαλλική του 1789, και τον Ναπολέοντα, τον «υπεράνθρωπο» των ρομαντικών, ο Στ. Μίλλερ παρακολουθεί, βήμα βήμα, την πορεία της Ευρώπης, των αποικιών και των συμμάχων της, μέχρι τη δεκαετία του 1990 και το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσθέτει χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες, παλιές γελοιογραφίες και ντοκουμέντα: μαρτυρίες απλών ανθρώπων για την καθημερινότητά τους κάθε εποχή, αποσπάσματα από απομνημονεύματα του Ναπολέοντα ή του Μπίσμαρκ,περιγραφές σπουδαίων συγγραφέων, όπως ο Φλομπέρ.

Η ελληνική έκδοση προσφέρει επιπλέον όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτή τη μακρόχρονη «περιπέτεια» της Ευρώπης. Εμπλουτίζεται, με εμπεριστατωμένο επίμετρο του καθηγητή Γιώργου Κόκκινου για τη Διδακτική της Ιστορίας.

Επιμέλεια- Επίμετρο: Γιώργος Κόκκινος

Μετάφραση: Σίσσυ Παπαδάκη

Eκδόσεις Gutenberg

https://www.dardanosnet.gr/book_details.php?id=2430

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

23. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι συνέπειες του (1914 – 1921)

Εισαγωγή

Μόνο ο πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Μπόερ του 1899 - 1902 και ο Αμερικανικός Εμφύλιος του 1861-1865 είχαν δώσει έως τότε δείγματα του τι σημαίνει πόλεμος σε εποχή βιομηχανικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Κρίνοντας από τις διαστάσεις του και το πως επέδρασε στην οικονομία και στις κοινωνικές δομές όσων πήραν μέρος σ’ αυτόν, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αναμφισβήτητα ο πρώτος απόλυτος πόλεμος. 23.1 Προετοιμασίες πολέμου Τον πόλεμο τον υποστήριξε και τον καλωσόρισε μια γενιά Ευρωπαίων που είχε μεγαλώσει σκεπτόμενη με μιλιταριστικούς όρους. Είχε προετοιμαστεί για αυτή τη σύγκρουση και τη θεωρούσε αναπόφευκτη. Αυτό όμως που συνέβη καμιά σχέση δεν είχε με τα όσα προσδοκούσε. Ξεκίνησε ένας ατέλειωτος πόλεμος φθοράς με πρωτοφανείς και πέρα από κάθε φαντασία διαστάσεις. Ψυχολογικά όλοι ήσαν έτοιμοι· λογικά και πρακτικά όχι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο οδήγησε στον Αρμαγεδώνα.

(α) Ψυχολογική ετοιμότητα

Σε όλες τις χώρες η ανακοίνωση της κήρυξης πολέμου προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού. Ο συνταγματάρχης Χάουζ ανέφερε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον: «Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Ο μιλιταρισμός έχει αφηνιάσει».

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό:

1. Βουτιά στο κενό. Πολλοί πολιτικοί υποστήριζαν τον πόλεμο γιατί τον έβλεπαν σαν βάλσαμο για τα διάφορα προβλήματα και την ηθική πτώση της κοινωνίας. Ο λόρδος Ρόμπερτς, για παράδειγμα, τον θεωρούσε αντίδοτο «στην ανθρώπινη σαπίλα που δηλητηριάζει τις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές πόλεις μας». Παρόμοιες απόψεις υποστήριζαν πολύ δυναμικά δεξιές πατριωτικές οργανώσεις, όπως οι Alldeutscher Verband (Πανγερμανική Ένωση) και Wehrverein (Στρατιωτικός Σύνδεσμος) στη Γερμανία και η National Service League ( Εθνικός Σύνδεσμος) στη Βρετανία. Ο τελευταίος ιδρύθηκε το 1902, ως αντίδραση στην ανεπάρκεια του στρατού που αποκάλυψε ο Πόλεμος των Μπόερ, και πίεζε να καθιερωθεί υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους ακόμα και σε καιρό ειρήνης. Οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις υποστηρίζονταν από δεξιά κόμματα και δεν πίστευαν στη δημοκρατία. Ήταν πολύ δραστήριες και προσπαθούσαν να σπρώξουν τη νεολαία στον μιλιταρισμό, δημιουργώντας ομάδες όπως τους Boy Scount (Πρόσκοποι) και την Jungdeutschlandbund (Ένωση Γερμανικής Νεολαίας) του στρατηγού Φον Γκολτζ, και ασκώντας με όλους τους δυνατούς τρόπους προπαγάνδα υπέρ του πολέμου.

2. Σοβινιστική και μιλιταριστική λογοτεχνία. Οι λαϊκές εφημερίδες και τα περιοδικά ενίσχυαν τον διάχυτο σοβινισμό με δήθεν λογοτεχνικά αναγνώσματα. Τα χρόνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο εκδόθηκαν επίσης αξιοσημείωτα πολλά βιβλία που εξυμνούσαν τον πόλεμο, όπως το Η Γερμανία και ο επόμενος πόλεμος του Φρίντριχ Μπέρνχαρντι (1911), ή τρομοκρατούσαν με εισβολές στη Βρετανία όπως το αντιγερμανικό Η εισβολή του 1910 του Γουίλιαμ Λε Κε (1906) και Το αίνιγμα της άμμου του Έρσκιν Τσίλντερ.

3. Διακοπές στον πόλεμο.Για αρκετούς από τους πάρα πολλούς νεαρούς που έσπευσαν να καταταγούν ως εθελοντές τον Αύγουστο του 1914, όπως περιγράφει και η Ντέμπορα Μακ Άντριου στο μυθιστόρημα An August Bank Holiday Lark, ο πόλεμος ήταν μια διέξοδος από την πλήξη και τα προβλήματα της ζωής σε μια βιομηχανική πόλη, μια απόδραση στον καθαρό αέρα μιας βολικής ανωνυμίας και μιας συντροφικής κοινωνίας .Όλα αυτά εξηγούν γιατί, παρά την αριστερόστροφη τάση που κυριαρχούσε, η Γαλλία δέχτηκε με τόσο ενθουσιασμό το 1913 την αύξηση της στρατιωτικής θητείας από δύο σε τρία χρόνια και γιατί, όταν άρχισαν οι προετοιμασίες για τον πόλεμο, οι υπήκοοι των Αψβούργων έσπευσαν να ντυθούν στα χρώματα της αυτοκρατορίας ξεχνώντας και τις γλώσσες που τους χώριζαν και τα αιτήματα τους για περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία. Οι μάχες, όμως, που όλοι αυτοί είχαν διδαχθεί να προσδοκούν και να υποστηρίζουν είχαν ήδη μετατραπεί σε έναν κτηνώδη μηχανοποιημένο πόλεμο που θα αποδεικνυόταν ένα πολύ τραυματικό σοκ.

 Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

 georgiacharda@gmail.com   

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

ΜΟΝΑΧΟ: Το νέο διεθνές best seller από τον Ρόμπερτ Χάρις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα από τα πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις, ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Ένα δυνατό κατασκοπευτικού θρίλερ που έχει ως φόντο τη μοιραία Διάσκεψη του Μονάχου, εκεί δηλαδή όπου παίχτηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το υπέροχο κλασικό βιβλίο «Τα ασημένια πατίνια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας μας παρουσιάζουν,στην εκπληκτική σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» ένα ακόμη κλασικό έργο,που δε θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. "Το βιβλίο αυτό θα το πρότεινα σε μικρούς και μεγάλουν γιατί είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκίνηση και ενδιαφέρον". "Ζωντανεύει τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής των Ολλανδών. Επίσης, εάν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το πιο τρελό τριήμερο» της Κέλλυς Σταμουλάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

 Ένα συναρπαστικό ταξίδι με μοναδικό όριο την ανθρώπινη φαντασία και τελικό προορισμό την αγάπη για τη ζωή. Η καταξιωμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης, Κέλλυ Σταμουλάκη, επιστρέφει με το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και μας υπόσχεται "Το πιο τρελό τριήμερο". Σε έναν κόσμο που ...

Διαβάστε περισσότερα

"Βάρκα στο γιαλό":Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας

Η Μάρω Θεοδωράκη, συγγραφέας των βιβλίων «Η Σερενάτα για το κανταδοχώρι», «Γιαγιά σ’ α γαπώ», «Να ζεις δυνατά» υπογράφει το βιβλίο "Βάρκα στον γιαλό" που απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Το βιβλίο περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.Φωτίζει τις πτυχές της ζωής του ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία πέπλα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ποίηση on the road

Νέοι ποιητές διαβάζουν και συζητούν την εποχή τουςαπό 1η Οκτωβρίου οι δράσεις στο ΔΘΠ με ελεύθερη είσοδο Ποιητές, νέοι και παλιότεροι, συνυπάρχουν,συνομιλούν και μάς ταξιδεύουν σε γνωστά καιάγνωστα μονοπάτια της ποιητικής γραφής.Πρόκειται για μια σύμπραξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καιτης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλική Εταιρεία Πνεύματος» του Δημήτρη Καρύδα

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Καρύδα.Πρόκειται για ένα βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας «παίζει» ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω από το Φως του Φάρου-Δημήτρης Μενεδιάτης

Το βιβλίο του Δημήτρη Μενεδιάτη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άλλωστε".Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, λεβεντιάς, και περηφάνιας, ένα βιβλίο ανθρωπιάς, με αντιρατσιστικό μήνυμα και αγάπη για την Ελλάδα, ένα βιβλίο για τον έρωτα, την ανθρωπιά, την οικογένεια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Λίγα λόγια ...

Διαβάστε περισσότερα

Βόλιος Εμβόλιος: Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια με την υπογραφή του παιδιάτρου Δρ. Σπύρου Μαζάνη

 Ο Βόλιος Εμβόλιος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη είναι το πρώτο παραμύθι, το οποίο μιλά για τη σημαντικότητα των εμβολίων, προσπαθώντας παράλληλα να καταπολεμήσει τις φοβίες των παιδιών αλλά και να καλλιεργήσει τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τη νοοτροπία ότι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Χάραμα στο Αιβαλί σε περιγραφή του μεγάλου Ίωνα ποιητή Ομήρου

Το θέαμα της ανατολής του ηλίου από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο Αιβαλί της Τουρκίας , θυμίζει την περιγραφή του Ομήρου , που χαρακτήριζε την αυγή νυχτοθρεμμένη και ροδοδάκτυλη, προσωποποιώντας την σαν κόρη που με τα ροδαλά δάχτυλά της απλώνει το χρώμα γύρω της στον καταπληκτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το οπτικό νεύρο – Μαρία Γκάινσα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Από τις εκδόσεις Opera κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Μαρία Γκάινσα, με τίτλο «Το οπτικό νεύρο». Το οπτικό νεύρο είναι ένα βιβλίο γραμμένο με «ματιές», τις ματιές μιας γυναίκας που εστιάζει σε πίνακες ζωγραφικής, στους καλλιτέχνες που τους ζωγράφισαν, στον ιστορικό τους χρόνο και στην προσωπική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Χωριό Στεπαντσίκοβο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Το Χωριό Στεπαντσίκοβο, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη. Το χωριό Στεπαντσίκοβο έχει τεράστιο ενδιαφέρον στη μελέτη της Ντοστογεφσκικής λογοτεχνικής διαδρομής, λειτουργεί δηλαδή ως δείκτης μιας τεράστιας λογοτεχνικής πορείας που δε σταμάτησε να εξελίσσεται ποτέ. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο φέρνει τον κεντρικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο παράδεισος των ζώων» του Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ-Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην κατηγορία Αμερικανική πεζογραφία - Διήγημα !

Σε κάθε μία από τις ιστορίες του αξιόλογου βιβλίου «Ο παράδεισος των ζώων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, ο βραβευμένος συγγραφέας David James Poissant διερευνά τους αδύναμους δεσμούς των οικογενειών ,όπως δοκιμάζονται από τη δύναμη της αγάπης. Οι εντυπωσιακά αληθινοί χαρακτήρες του βιβλίου ,έχουν φτάσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι...

Η νέα σειρά των Εκδόσεων Διάπλαση, «Ελληνική Λογοτεχνία» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αφήσει τη δική της λογοτεχνική σφραγίδα. Ένα εκδοτικό εγχείρημα που κυκλοφόρησε σε λιγότερο από ένα χρόνο τους παρακάτω τίτλους: * «Φιλική Εταιρεία Πνεύματος», Δημήτρης Καρύδας * «Μαγικός αέρας», Βασίλης Κυριλλίδης * ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρία παιδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές από τις εκδόσεις Πορφύρα

Τα σχολεία σταμάτησαν και τώρα είναι ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Όχι για μαθήματα και υποχρεωτικές εργασίες αλλά για ευχάριστα αναγνώσματα που θα διεγείρουν τη φαντασία και θα ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι εκδόσεις Πορφύρα προτείνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Tο σπουδαίο έργο του Μολιέρου, «Ο Μισάνθρωπος» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική ,σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη.Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου 2018 στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και διασκευή της ίδιας με τον Άρη Ασπρούλη. Λίγα λόγια για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης συνιστά διακοπές στο νησί του, τη Λέσβο

« Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το ...

Διαβάστε περισσότερα

Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ της Έλενας Πέγκα

 "Πορνοστάρ" - Το νέο θεατρικό έργο της Έλενας Πέγκα μόλις  κυκλοφόρησε σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Kυκλοφορεί το εμβληματικό "1984" του Τζώρτζ Όργουελ σε νέα διασκευή!

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για ένα προφητικό μυθιστόρημα-σταθμός για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα, το πλέον γνωστό έργο του Τζωρτζ Όργουελ που κυκλοφορεί σε νέα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το βιβλίο «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η μάνα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" το έργο του Μάρκ Μέντοφ κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Το γνωστό έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού », γραμμένο το 1979 από τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Μαρκ Μέντοφ, επανακυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Η κλασικότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να προβληματίζει και να συγκινεί τον αναγνώστη με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της ύπαρξης ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Φάουστ του Γκαίτε" σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Ο Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική σε μετάφραση του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με προλογικό σημείωμα του ίδιου. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο ,επιμελημένο από τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο και αποσπάσματα από δημοσιεύσεις Ελλήνων και ξένων μελετητών του Γκαίτε, καθώς ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η Όπερα της Πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα από την Κάπα Εκδοτική

Από την Κάπα εκδοστική κυκλοφορεί «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σε επίμετρο Γιάννη Χουβαρδά. Έργο εμβληματικό της παγκόσμιας δραματουργίας και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του θεάτρου, ήδη από την πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 1928, η ...

Διαβάστε περισσότερα