"Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία" του Stuart Miller-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
9 Μαΐου 2018 16:05:00

Η Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι ένα εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο που γράφτηκε για φοιτητές, αλλά προσφέρει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν μια σφαιρική εικόνα για την Ευρώπη. Ένα σεμινάριο Ιστορίας για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τις ιδέες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας. Με αφηγηματικό ρυθμό, χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη τον χάρτη της Ευρώπης.

Είναι ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει ο σοφός σχεδιασμός του, ο οποίος βασίζεται στην αποτύπωση της «μεγάλης εικόνας» και την ιστορική εποπτεία. Ταυτόχρονα, όμως, με επιδέξιους νοητικούς χειρισμούς και με σύντομες αλλά εμπε-ριστατωμένες και συνήθως πολυπρισματικές αναφορές, αναδεικνύεται η αλληλουχία των σημαντικών αιτιακών παραγόντων και των καθοριστικών ιστορικών γεγονότων από την είσοδο στη νεωτερικότητα έως την έλευση της μετανεωρικότητας. Έτσι συμβάλλει στην καλλιέργεια ουσιαστικής ιστορικής παιδείας. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο.

Γιατί η κατ’ εξοχήν ομάδα στην οποία απευθύνεται το βιβλίο του Stuart T. Miller είναι οι φοιτητές/-τριες που σπουδάζουν Ιστορία. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα έργο μύησης στην ιστορική έρευνα και γραφή. Είναι ένα πανόραμα των ιστορικών διεργασιών, που συγκειμενοποιεί και κωδικοποιεί συγχρόνως ένα ευρύτατο σύνολο γεγονότων.

Παράλληλα, ωστόσο, το βιβλίο επιτυγχάνει να διαμορφώσει ένα μεθοδολογικό πλαίσιο για την κατάκτηση κρίσιμης σημασίας ιστορικών δεξιοτήτων, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατος ο κριτικός στοχασμός για το παρελθόν και η κατανόηση της σύνθετης σχέσης του με το παρόν και το μέλλον.

Το πλαίσιο αυτό δομείται με την παράθεση, τη συγκριτική-αντιστικτική προσέγγιση και τον κριτικό σχολιασμό επιλεγμένων ιστορικών πηγών, κειμενικών και εικονικών, που με τις κατάλληλες ερωτήσεις δημιουργούν τους όρους ενός «εργαστηρίου Ιστορίας». Ξεκινώντας από το ρήγμα που δημιούργησε η «Μεγάλη Επανάσταση», η Γαλλική του 1789, και τον Ναπολέοντα, τον «υπεράνθρωπο» των ρομαντικών, ο Στ. Μίλλερ παρακολουθεί, βήμα βήμα, την πορεία της Ευρώπης, των αποικιών και των συμμάχων της, μέχρι τη δεκαετία του 1990 και το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσθέτει χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες, παλιές γελοιογραφίες και ντοκουμέντα: μαρτυρίες απλών ανθρώπων για την καθημερινότητά τους κάθε εποχή, αποσπάσματα από απομνημονεύματα του Ναπολέοντα ή του Μπίσμαρκ,περιγραφές σπουδαίων συγγραφέων, όπως ο Φλομπέρ.

Η ελληνική έκδοση προσφέρει επιπλέον όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτή τη μακρόχρονη «περιπέτεια» της Ευρώπης. Εμπλουτίζεται, με εμπεριστατωμένο επίμετρο του καθηγητή Γιώργου Κόκκινου για τη Διδακτική της Ιστορίας.

Επιμέλεια- Επίμετρο: Γιώργος Κόκκινος

Μετάφραση: Σίσσυ Παπαδάκη

Eκδόσεις Gutenberg

https://www.dardanosnet.gr/book_details.php?id=2430

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

23. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι συνέπειες του (1914 – 1921)

Εισαγωγή

Μόνο ο πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Μπόερ του 1899 - 1902 και ο Αμερικανικός Εμφύλιος του 1861-1865 είχαν δώσει έως τότε δείγματα του τι σημαίνει πόλεμος σε εποχή βιομηχανικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Κρίνοντας από τις διαστάσεις του και το πως επέδρασε στην οικονομία και στις κοινωνικές δομές όσων πήραν μέρος σ’ αυτόν, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αναμφισβήτητα ο πρώτος απόλυτος πόλεμος. 23.1 Προετοιμασίες πολέμου Τον πόλεμο τον υποστήριξε και τον καλωσόρισε μια γενιά Ευρωπαίων που είχε μεγαλώσει σκεπτόμενη με μιλιταριστικούς όρους. Είχε προετοιμαστεί για αυτή τη σύγκρουση και τη θεωρούσε αναπόφευκτη. Αυτό όμως που συνέβη καμιά σχέση δεν είχε με τα όσα προσδοκούσε. Ξεκίνησε ένας ατέλειωτος πόλεμος φθοράς με πρωτοφανείς και πέρα από κάθε φαντασία διαστάσεις. Ψυχολογικά όλοι ήσαν έτοιμοι· λογικά και πρακτικά όχι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο οδήγησε στον Αρμαγεδώνα.

(α) Ψυχολογική ετοιμότητα

Σε όλες τις χώρες η ανακοίνωση της κήρυξης πολέμου προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού. Ο συνταγματάρχης Χάουζ ανέφερε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον: «Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Ο μιλιταρισμός έχει αφηνιάσει».

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό:

1. Βουτιά στο κενό. Πολλοί πολιτικοί υποστήριζαν τον πόλεμο γιατί τον έβλεπαν σαν βάλσαμο για τα διάφορα προβλήματα και την ηθική πτώση της κοινωνίας. Ο λόρδος Ρόμπερτς, για παράδειγμα, τον θεωρούσε αντίδοτο «στην ανθρώπινη σαπίλα που δηλητηριάζει τις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές πόλεις μας». Παρόμοιες απόψεις υποστήριζαν πολύ δυναμικά δεξιές πατριωτικές οργανώσεις, όπως οι Alldeutscher Verband (Πανγερμανική Ένωση) και Wehrverein (Στρατιωτικός Σύνδεσμος) στη Γερμανία και η National Service League ( Εθνικός Σύνδεσμος) στη Βρετανία. Ο τελευταίος ιδρύθηκε το 1902, ως αντίδραση στην ανεπάρκεια του στρατού που αποκάλυψε ο Πόλεμος των Μπόερ, και πίεζε να καθιερωθεί υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους ακόμα και σε καιρό ειρήνης. Οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις υποστηρίζονταν από δεξιά κόμματα και δεν πίστευαν στη δημοκρατία. Ήταν πολύ δραστήριες και προσπαθούσαν να σπρώξουν τη νεολαία στον μιλιταρισμό, δημιουργώντας ομάδες όπως τους Boy Scount (Πρόσκοποι) και την Jungdeutschlandbund (Ένωση Γερμανικής Νεολαίας) του στρατηγού Φον Γκολτζ, και ασκώντας με όλους τους δυνατούς τρόπους προπαγάνδα υπέρ του πολέμου.

2. Σοβινιστική και μιλιταριστική λογοτεχνία. Οι λαϊκές εφημερίδες και τα περιοδικά ενίσχυαν τον διάχυτο σοβινισμό με δήθεν λογοτεχνικά αναγνώσματα. Τα χρόνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο εκδόθηκαν επίσης αξιοσημείωτα πολλά βιβλία που εξυμνούσαν τον πόλεμο, όπως το Η Γερμανία και ο επόμενος πόλεμος του Φρίντριχ Μπέρνχαρντι (1911), ή τρομοκρατούσαν με εισβολές στη Βρετανία όπως το αντιγερμανικό Η εισβολή του 1910 του Γουίλιαμ Λε Κε (1906) και Το αίνιγμα της άμμου του Έρσκιν Τσίλντερ.

3. Διακοπές στον πόλεμο.Για αρκετούς από τους πάρα πολλούς νεαρούς που έσπευσαν να καταταγούν ως εθελοντές τον Αύγουστο του 1914, όπως περιγράφει και η Ντέμπορα Μακ Άντριου στο μυθιστόρημα An August Bank Holiday Lark, ο πόλεμος ήταν μια διέξοδος από την πλήξη και τα προβλήματα της ζωής σε μια βιομηχανική πόλη, μια απόδραση στον καθαρό αέρα μιας βολικής ανωνυμίας και μιας συντροφικής κοινωνίας .Όλα αυτά εξηγούν γιατί, παρά την αριστερόστροφη τάση που κυριαρχούσε, η Γαλλία δέχτηκε με τόσο ενθουσιασμό το 1913 την αύξηση της στρατιωτικής θητείας από δύο σε τρία χρόνια και γιατί, όταν άρχισαν οι προετοιμασίες για τον πόλεμο, οι υπήκοοι των Αψβούργων έσπευσαν να ντυθούν στα χρώματα της αυτοκρατορίας ξεχνώντας και τις γλώσσες που τους χώριζαν και τα αιτήματα τους για περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία. Οι μάχες, όμως, που όλοι αυτοί είχαν διδαχθεί να προσδοκούν και να υποστηρίζουν είχαν ήδη μετατραπεί σε έναν κτηνώδη μηχανοποιημένο πόλεμο που θα αποδεικνυόταν ένα πολύ τραυματικό σοκ.

 Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

 georgiacharda@gmail.com   

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ο Θείος Βάνιας του Άντον Τσέχωφ-Κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Ένα έργο ανθρώπινο, ευαίσθητο, συγκινητικό, με ποιητικές αποχρώσεις, που ακροβατεί ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό. Ο θείος Βάνιας, που ο Τσέχωφ τον χαρακτηρίζει "σκηνές από τη ζωή στο χωριό σε τέσσερις πράξεις", θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματολογίας. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο κτήμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωποι και ξωτικά - Σέλμα Λάγκερλεφ

 Από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο της Σέλμα Λάγκερλεφ με τίτλο «Άνθρωποι και ξωτικά».Ένα αξιόλογο βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας. Η Σέλμα Λάγκερλεφ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που ...

Διαβάστε περισσότερα

Tέσσερα υπέροχα βιβλία , με πρωταγωνιστή τον «Μπέρτι τον Βρομύλο»του Άλαν ΜακΝτόναλντ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta

Έρχεται ο Μπέρτι, το πιο τρελό αγόρι του σχολείου. Αν δεν προλάβατε να τρέξετε μακριά για να γλιτώσετε, τότε κρατήστε τη μύτη σας, γιατί είναι Βρομύλος. Ο Μπέρτι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Susaeta  σε μετάφραση της Αργυρούς Πιπίνη  και σκορπίζει Λάσπες παντού! Τα κάνει Όλα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Μη μ’ αφήσεις ποτέ" του Καζούο Ισιγκούρο -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο υπογράφει ένα δυστοπικό, εφιαλτικό μυθιστόρημα για την ίδια την ανθρώπινη φύση και την εύθραυστη ουσία της ζωής, που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker, ενώ μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο με τίτλο "Never let me go"με πρωταγωνιστές την Κάρι Μάλιγκαν,τον Άντριου ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο θάλαμος αρ.6 του Άντον Τσέχωφ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

«Η ζωή είναι μία δυσάρεστη παγίδα» Άντον Τσέχωφ Ο θάλαμος αρ.6 ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα του Άντον Τσέχoφ,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη,σε μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου. Πρόκειται για τα τολμηρότερα, σκληρότερα και πιο επαναστατικά κείμενα της εποχής του, θίγει μια θεματολογία πολύ ασυνήθιστη για ...

Διαβάστε περισσότερα

Άρμστρονγκ - Tο περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι –Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα υπέροχο παραμύθι που θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στο φεγγάρι, μια ιστορία όπου τα όνειρα καθορίζονται από τη φαντασία και οι μεγαλύτεροι πρωτοπόροι είναι οι μικρότεροι από όλους. Ο ταλαντούχος Τόρμπεν Κούλμαν έχει φτιάξει μια ιστορία όπου τα όνειρα καθορίζονται από τη φαντασία και οι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σοπενχάουερ ως παιδαγωγός του Φρήντριχ Νίτσε-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη κυκλοφόρησε το έργο του Φρήντριχ Νίτσε με τον τίτλο «Ο Σοπεγχάουερ ως παιδαγωγός», σε μετάφραση και με σχόλια της Εύης Μαυρομμάτη, με εισαγωγή και σε επιμέλεια του Δημήτρη Υφαντή. Ο Nίτσε είναι ένας από τους περισσότερο μεταφρασμένους ...

Διαβάστε περισσότερα

Η λέσχη των λαγωνικών:Tρία διασκεδαστικά βιβλία περιπέτειας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta

Τρία βιβλία που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των νεαρών αναγνωστών, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta. Πρόκειται για μια εκπληκτική δουλειά της 46χρονης Ισπανίδας Μaria Mañeru,με αξιόλογη εικονογράφηση,εντυπωσιακά εξώφυλλα και καλοδουλεμένη μετάφραση. Οι σελίδες τους είναι προσεγμένες αφού οι χρωματιστές γραμματοσειρές κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών.  Λίγα λόγια ...

Διαβάστε περισσότερα

«Όχι τα λόγια» της Εύης Μαυρομμάτη

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά «Ποίηση» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Εύης Μαυρομμάτη με τίτλο «Όχι τα λόγια». Τα 34 ποιήματα της συλλογής λειτουργούν σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Τα γεγονότα σπάνε και συναρμολογούνται ξανά από χέρι ενήλικο ή παιδικό. Ή κι απ’ τα δυο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Κάρι μας» του Theodore Dreiser-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά μυθιστορήματα, αρκετά πρωτοπόρο, είναι «η Κάρι μας» του Ντρέζερ,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg,σε μετάφραση της Έλλης Φιλοκύπρου. Είναι το πρώτο έργο του αμερικανικού νατουραλισμού και ουσιαστικά το πρώτο κοινωνικό μυθιστόρημα που παρουσιάστηκε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Με πλήθος θαυμαστές πρόθυμους ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησί των Θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον-Κλασικό αγαπημένο-Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μια σύγχρονη ματιά στο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε καλοδουλεμένη απόδοση από τις εκδόσεις Ψυχογίος. Ο Τζιμ Χόουκινς ζει μια ήρεμη ζωή στο πανδοχείο του πατέρα του, μέχρι που εμφανίζεται ένας γέρος θαλασσόλυκος, ο οποίος, λίγο αργότερα, θα πεθάνει. Ο Τζιμ ανακαλύπτει στο σεντούκι του τον ...

Διαβάστε περισσότερα

Η μαύρη Καλλονή-Κλασικό αγαπημένο-Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο «Η μαύρη Καλλονή» ανήκει στη σειρά «κλασικά αγαπημένα»των εκδόσεων Ψυχογιός. Η Μαύρη Καλλονή είναι μυθιστόρημα της Άννα Σιούελ, που εκδόθηκε το 1877. Πρόκειται για τη φανταστική αυτοβιογραφία ενός καλοαναθρεμμένου και ευγενικού αλόγου, συνηθισμένου στην καλοσύνη, που όμως έσπασε το πόδι του εξαιτίας ενός μεθυσμένου ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών» της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta

Ένα υπέροχο βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν,με απλό και διδακτικό τρόπο,πόσα προβλήματα δημιουργεί…αλλά και να κατανοήσουν την αξία της φιλίας. Πρωταγωνιστής,ένας ντροπαλός και συναισθηματικός ξιφίας,ο Ιερεμίας. Η μύτη του αφηγείται την ιστορία εκφοβισμού που έχει δεχτεί από τους νταήδες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο δερματοστίκτης του ‘Αουσβιτς-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Ο Δερματοστίκτης του Άουσβιτς είναι ένα  βιβλίο που φέρνει νέα δεδομένα σε όσα ξέραμε για το στρατόπεδο συγκέντρωσης των SSΟ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. 23 Απριλίου 1942. Ένας νεαρός Εβραίος Σλοβάκος μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. «Σώζεται» από τους χιλιάδες κρατουμένους και γίνεται ο δερματοστίκτης ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "Αλλαγή Φρουράς" της Κλέλιας Χαρίση στη Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι παρουσιάσεις της νέας δίγλωσσης ποιητικής συλλογής της δημοσιογράφου-ποιήτριας Κλέλιας Χαρίση ’’Αλλαγή Φρουράς –Change of Guard’’ 21 Μαρτίου την Παγκόσμια ημέρα ποίησης στο Λονδίνο και 17 Απριλίου 2018 στον ΙΑΝΟ, Σταδίου 24, η Κλέλια Χαρίση και οι εκδόσεις ΙΑΝΟΣ παρουσίασαν ...

Διαβάστε περισσότερα

"Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία" του Stuart Miller-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Η Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι ένα εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο που γράφτηκε για φοιτητές, αλλά προσφέρει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν μια σφαιρική εικόνα για την Ευρώπη. Ένα σεμινάριο Ιστορίας για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τις ιδέες ...

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Καρένινα-Λέων Τολστόη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Τολστόη " Άννα Καρένινα"σε μετάφραση της Κοραλίας Μακρή. Η Άννα Καρένινα ,είναι μια γυναίκα με μεγάλο πάθος, μια ερωτευμένη γυναίκα ,που κινεί τον έρωτα του Βρόνσκι και πνίγεται στα αδιέξοδα.Είναι η κεντρική ψηφίδα σ’ αυτό το κοινωνικό, ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο «Βαν Γκογκ – Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο» μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

To βιβλίο «Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1952 ,για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση του Σπύρου Σκιαδαρέση. Ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε να το ανατυπώσει, διατηρώντας το πρωτότυπο, που ήταν επιλογή του εκδότη Κώστα Γκοβόστη. Ο αναγνώστης μέσα από τα γράμματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο βραβευμένος Γερμανός συγγραφέας Bodo Kirchhoff στην Αθήνα - Προσκεκλημένος των Εκδόσεων Αιώρα και του Geothe-institut

O Bodo Kirchhoff, συγγραφέας του μυθιστορήματος "Όταν δεν το περιμένεις", θα βρεθεί στην Αθήνα για μία συνάντηση και γνωριμία με τους Έλληνες αναγνώστες. Στη Γερμανία το βιβλίο του γνώρισε την αποδοχή του κοινού και των βιβλιοπωλών και διακρίθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2016 (Deutscher Buchpreis ...

Διαβάστε περισσότερα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Ορχάν Παμούκ

Επίτιμος διδάκτορας στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε απόψε ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ μετά από απόφαση των πανεπιστημιακών οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006. Πρόκειται για μία προσωπικότητα με δημοκρατική συνείδηση ...

Διαβάστε περισσότερα

Δεν θα απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018 λόγω σεξουαλικού σκανδάλου!

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT. Η ανακοίνωση της απόφασης φαίνεται να είναι άμεση απόρροια της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της Ακαδημίας. Το ίδρυμα βρίσκεται στο μάτι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού-Αργυρώ Μουντάκη

''Ο καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του ωκεανού'' είναι ένα υπέροχο βιβλίο που έρχεται να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους μέσα από μια εκπληκτική εικονογράφηση της Κριστίν Μενάρ. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Πρόκειται για μια ιστορία ενός πολύ φοβητσιάρη καπετάνιου που όταν βρίσκει έναν χάρτη θησαυρού μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Δύο νέες συγγραφικές δουλειές από τον Διονύση Μουσμούτη και τις εκδόσεις Πλέσσα

Οι εκδόσεις ΠΛΕΣΣΑ κυκλοφορούν δύο νέες συγγραφικές δουλειές του Διονύση Ν. Μουσμούτη, συγγραφέα και εκδότη του μηνιαίου περιοδικού Ιστορία, με τίτλους «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ TON 19o AIΩΝΑ» (2 τόμοι) και «ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ, Η “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1850-1857)». «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ TON 19o AIΩΝΑ» Τόμος A΄, σελ.: ...

Διαβάστε περισσότερα