…Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις του Κάρλο Φραμπέτι

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
4 Ιουνίου 2018 11:04:00

Το βιβλίο του Κάρλο Φραμπέτι, …Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera και είναι μια περιπλάνηση στα πιο ετερόκλητα επιστημονικά πεδία —φυσική, χημεία, κβαντική μηχανική, μαθηματικά, νευροεπιστήμη, βιολογία, ρομποτική, χωρίς να παρακάμπτονται η ψυχολογία και η φιλοσοφία.

Από το βιβλίο του οραματιστή Κάρλο Φραμπέτι ο αναγνώστης μαθαίνει , για παράδειγμα, ότι ο αριθμός μηδέν δεν υπήρχε μέχρι τον έκτο αιώνα και πως ένα φλιτζάνι μοιάζει με ντόνατ. Μαθαίνει αν ήταν καλός επιστήμονας ο Νεύτων.Τι κοινό έχουν τα βαμπίρ και τα κουνέλια; Και αν έχετε παιδιά θα απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: "Είναι οι αριθμοί τρομακτικοί; Μπορούμε να μετρήσουμε την άνοιξη;. Είμαι ο Πάπας; Τι βγήκε πρώτο; Το αβγό ή η κότα; Γιατί το 11 είναι έντεκα και όχι δύο;

Το βιβλίο…ή το αβγό την κότα; είναι ένα διαυγές βιβλίο, εμποτισμένο με οξυδέρκεια, που προτίθεται να κεντρίσει όχι μόνο το ενδιαφέρον του εξοικειωμένου με τις επιστήμες αναγνώστη, αλλά και κάθε ανήσυχου και φιλοπερίεργου ανθρώπου. Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Αρκεί να ανοίξεις οποιαδήποτε εφημερίδα ή να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση για να αντιληφθείς ότι οι επιστημονικές ειδήσεις, αν υπάρχουν, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο. Και όμως…»

http://www.operabooks.gr/contents/books.php?books_id=208  

Μετάφραση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Για τους δημιουργιστές η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

ο Θεός δημιούργησε την πρώτη κότα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του (ας μην ξεχνάμε ότι το Άγιο Πνεύμα απεικονίζεται σαν περιστέρι) και αυτή η αρχέγονη κλώσα γέννησε το πρώτο αβγό (αβγό κότας), το οποίο έμελλε να το ακολουθήσουν πολλά ακόμη (όσα ήταν απαραίτητα για να παραχθεί η πρώτη γενιά νεοσσών). Οι άθεοι, όμως, που προϋπήρξαν του Δαρβίνου, βυθίζονταν με αυτή την ερώτηση στην απύθμενη άβυσσο μιας ανάδρομης πορείας δίχως τέλος, εφόσον μοιάζει προφανές ότι κάθε αβγό (κότας) γεννιέται από μία κότα και κάθε κότα βγαίνει από ένα αβγό.

Ωστόσο, αν αντικαταστήσουμε αυτή την ερώτηση με κάποια άλλη ισοδύναμη, το πράγμα γίνεται αρκετά πιο απλό. Ποια είναι προγενέστερη, η παιδική ή η ώριμη ηλικία; Τι χαζή ερώτηση! Η παιδική ηλικία, προφανώς. Και το αβγό είναι η παιδική ηλικία (ή η προνηπιακή) της κότας. Το ζήτημα θεωρείται λήξαν... Ή μήπως όχι; Κατά ένα μέρος, ναι. Δεδομένου ότι το αβγό αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία και η κότα την ώριμη φάση του ίδιου ατόμου, το αβγό είναι προγενέστερο της κότας. Το μόνο, όμως, που καταφέραμε είναι να αντικαταστήσουμε ένα μυστήριο με κάποιο άλλο. Από πού βγήκε το αβγό που προοριζόταν να μετατραπεί στην πρώτη κότα; Εδώ είναι που επεμβαίνει ο Δαρβίνος, ο οποίος μας λέει ότι η πρώτη καθεαυτή κότα βγήκε από ένα αβγό, το οποίο είχε γεννηθεί από ένα πτηνό που ακόμη δεν ήταν κότα (παρόλο που κατά πάσα πιθανότητα της έμοιαζε πολύ, αφού τα εξελικτικά άλματα δεν είναι ποτέ απότομα).

Η πρώτη κότα ήταν ένα μεταλλαγμένο ον, το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, βελτίωσε το είδος (με την έννοια ότι αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής του) και αυτή η ευνοϊκή μετάλλαξη κατέληξε να επιβληθεί, αφού τα όντα που την κληρονόμησαν είχαν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία. Και το πρώτο αβγό; Όχι το πρώτο αβγό κότας, αλλά το πρώτο αβγό γενικώς, ο πατέρας (ή μάλλον η μητέρα) όλων των αβγών. Μπορούμε άραγε να μιλάμε για ένα αρχέγονο αβγό; Μάλλον ναι. Επειδή, σε τελική ανάλυση, το αβγό είναι ένα πολύ μεγάλο κύτταρο. Και αντίστοιχα, τα μικροσκοπικά κύτταρα είναι πολύ μικρά αβγά, τα οποία, όπως ακριβώς το αβγό της κότας (ή οποιουδήποτε άλλου ζώου), διαιρούνται διαρκώς παράγοντας νέα κύτταρα, λιγότερο ή περισσότερο διαφοροποιημένα, ανάλογα με την περίπτωση. Και είναι πιθανό πως όλες οι μορφές ζωής που υπάρχουν στον πλανήτη μας προέρχονται από το ίδιο αρχέγονο κύτταρο. Φυσικά, όσοι δεν παραδέχονται ότι είμαστε συγγενείς με τους χιμπατζήδες και τους ουρακοτάγκους, πολύ λιγότερο μπορούν να παραδεχτούν ότι είμαστε επίσης συγγενείς (και αρκετά κοντινοί μάλιστα) με τις μύγες, τα σκουλήκια και τα καρότα. Και πράγματι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η συσσώρευση μικρών μεταλλάξεων οδήγησε από τους πρωτόγονους μονοκύτταρους οργανισμούς –οι οποίοι για περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια υπήρξαν οι μοναδικοί ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη– σε εμάς. Είναι τόσο δύσκολο να το συλλάβει κανείς, ώστε δεν είναι μόνο οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές που αρνούνται να δεχθούν την εξέλιξη των ειδών.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος τόσο καλλιεργημένος και βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έφτασε να πει πως το να δεχθεί κανείς τη θεωρία της εξέλιξης είναι σαν να πιστεύει πως αν αφήσουμε σε ένα νησί ένα κομμάτι γυαλί και λίγο σίδηρο, με τον καιρό θα μετατραπούν σε ρολόι. Η δυσκολία να κατανοήσουμε την εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δική μας κλίμακα χρόνου –η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής– είναι ασήμαντη σε σύγκριση με το χρόνο που έχει περάσει από τότε που εμφανίστηκε η ζωή πάνω στη γη, εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Σε μια τόσο ασύλληπτα μακρά χρονική περίοδο η συσσώρευση μικρών αλλαγών, όσο αργές και ανεπαίσθητες κι αν είναι αυτές, μπορεί να επιφέρει –και πράγματι επέφερε– εντυπωσιακές μεταβολές. Στον Πύργο του Άιφελ υπάρχουν 7.300 τόνοι σιδήρου. Ένας από τους πολλούς Παριζιάνους που αντιπαθούν αυτόν τον υπερβολικό όγκο ύψους μεγαλύτερου των τριακοσίων μέτρων (κάποιος είπε ότι από τον Πύργο του Άιφελ απολαμβάνεις την καλύτερη θέα του Παρισιού επειδή είναι το μοναδικό σημείο από το οποίο δεν φαίνεται ο Πύργος του Άιφελ), μία φορά το χρόνο ανεβαίνει στη γιγάντια κατασκευή με μια λίμα και αφαιρεί μερικά γραμμάρια σιδήρου, μόλις μια σταλιά γκρίζας σκόνης στην παλάμη του χεριού του, κάτι ασήμαντο. Κάτι ασήμαντο αν αυτή η ενέργεια διαρκέσει μόνο μερικές δεκαετίες· αν όμως ο υποθετικός καταστροφέας μας επέμενε στο αργόσυρτο διαβρωτικό έργο του όσο χρόνο έχει διαρκέσει η εξέλιξη της ζωής πάνω στη γη, ο Πύργος του Άιφελ στο τέλος θα εξαφανιζόταν χωρίς να αφήσει ίχνη. Και με το σίδηρο που θα είχε αφαιρέσει χρόνο με το χρόνο, χιλιετία τη χιλιετία, ο υπομονετικός τροχιστής μας θα μπορούσε να φτιάξει, στον ελεύθερο χρόνο του, σφυριά, τανάλιες, μαχαίρια και κάθε είδους μεταλλικά σκεύη σε τεράστιες ποσότητες.

Η εξέλιξη δεν είναι μια διαδικασία που προσβλέπει σε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως η υποθετική μετατροπή του Πύργου του Άιφελ σε εργαλεία. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τις περιορισμένες αλλαγές στις οποίες υπόκειται η ανόργανη ύλη, όπως υποδηλώνει η παράλογη σύγκριση του Σίνγκερ. Η ζωή είναι μια διαρκής αλλαγή και προσαρμογή στο περιβάλλον. Η τυφλή μοίρα προκαλεί αδιάκοπα (αν και με πολύ αργό ρυθμό) μεταβολές στους ζωντανούς οργανισμούς, και η φυσική επιλογή έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό και τη διαιώνιση των καλύτερα προσαρμοσμένων οργανισμών. Μια διαδικασία τόσο ανεπαίσθητη σε ανθρώπινη κλίμακα όσο ο σχηματισμός των σταλακτιτών· αλλά η ηλικία της γης μετριέται σε εκατομμύρια χρόνια. Ο Πρωταγόρας από τα Άβδηρα, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, έλεγε ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο όλων των πραγμάτων. Και κάποιος πρόσθεσε με ειρωνεία ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο όλων των μικρών πραγμάτων, το οποίο επίσης είναι ανακριβές, αφού τα πολύ μικρά πράγματα αποδεικνύονται για εμάς τόσο μακρινά και ασύλληπτα όσο και τα πολύ μεγάλα. Και αυτό ισχύει και για το χώρο και για το χρόνο. Τα νανόμετρα βρίσκονται τόσο μακριά από την άμεση εμπειρία μας όσο και τα έτη φωτός, και τα πεντάκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου των διαδικασιών στα άτομα αποδεικνύονται τόσο ξένα όσο και οι αιώνες. Βρισκόμαστε σε μια ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στις κλίμακες του χώρου και του χρόνου, στα μισά της διαδρομής μεταξύ του ασύλληπτα μεγάλου και του ασύλληπτα μικρού, μεταξύ του αφάνταστα γρήγορου και του αφάνταστα αργού. Γεγονός που, παρεμπιπτόντως, έχει κάποια πλεονεκτήματα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κάρλο Φραμπέτι (Carlo Frabetti, Μπολόνια, 1945) είναι Ιταλός, αλλά ζει στην Ισπανία και γράφει στα ισπανικά. Συγγραφέας και μαθηματικός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, δημιουργεί κείμενα «εκλαϊκευμένης επιστήμης» και παιδικής λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει περισσότερα από σαράντα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει συγγράψει και σκηνοθετήσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και έχει ανεβάσει θεατρικά έργα.

Εκδόσεις Opera

Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com  

 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ηλίβατος πέτρη της Κατερίνας Κατσίρη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

H ποίηση της Κατερίνας Κατσίρη σε αγγίζει ...σε συγκινεί …. Προσπαθεί μέσα από τα ποιήματά της να εκφράσει κυρίως αυτό που κρύβει η ζωή… Είναι σημαντικό να διαβαστεί απ’ όλους μας γιατί η ποίηση βελτιώνει τη ζωή. Ο έρωτας απόμεινε πληγή στην πέτρα που κρατιέμαι δρόμος Κάποια μέρα που θα βγεις από ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεσ' από τις θάλασσες της Στέλλας Ρωτού-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά ελληνική πεζογραφία των εκδόσεων Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Στέλλας Ρώτου με τίτλο «Μεσ' από τις θάλασσες». «Το όνειρο που έμεινε όνειρο είναι η απαρχή ενός καινούργιου στόχου…» Μέσα από 14 διηγήματα, με λόγο αυθεντικό και με προσωπικό στυλ, η συγγραφέας κατορθώνει να ακτινογραφήσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Festen – Οικογενειακή γιορτή- Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ

Το «Festen» είναι σήμερα μια ταινία-σταθμός.Με ένα σενάριο-γροθιά στο στομάχι, με τον πρώτο και μόνο λόγο να έχουν οι ηθοποιοί κι αυτό το μακρύ ταξίδι μιας ημέρας μέσα στη νύχτα, στη νύχτα της ανθρώπινης ψυχής. Κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά στα ελληνικά σε βιβλίο από την Κάπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νίκου Ταμπάκη με τίτλο «Από τη Θερμοκρασία στη γνώση»

«…γιὰ νὰ φτάσουμε στὰ ἄγνωστο πρέπει νὰ περάσουμε ἀπό γνωστοὺς δρόμους· ἀπό αὑτούς ἀσφαλέστερος εἶναι ἡ λεωφόρος τῆς Θερμοδυναμικῆς». G.Ν. LEWIS Πόσο συνειδητοποιοῦμε τόν μοναδικὸ πλοῦτο μας; Ὁ καθένας εἶναι κάτοχος ἑνός δείγματος τοῦ πολυπλοκότερου φυσικοῦ ἀντικειμένου, τοῦ πιὸ ἐντυπωσιακοῦ προϊόντος τῆς Ἐξέλιξης – τοῦ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα Πλωτά Νησιά - Πέρα απ' τα Πλωτά Νησιά" του Εουτζένιο Μπάρμπα –Εκδόσεις Δωδώνη

Ξανακυκλοφορεί σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση το βιβλίο του Εουτζένιο Μπάρμπα "Τα Πλωτά Νησιά"από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η παρούσα ανανεωμένη έκδοση περιέχει και κεφάλαια από το βιβλίο Πέρα απ’ τα Πλωτά Νησιά. O Eουτζένιο Μπάρμπα είναι ένας ζωντανός  θρύλος του θεάτρου. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τις ...

Διαβάστε περισσότερα

Bράβευση του Γ. Δαρδανού για την πολύτιμη προσφορά του στα γράμματα και τις επιστήμες,με τις εκδόσεις του!

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Γιώργο Δαρδανό (εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω) «για το σύνολο της υπερπεντηκονταετούς αδιάλειπτης προσφοράς στα γράμματα και τις επιστήμες με τις εκδόσεις του που αποτελούν ουσιαστική πολιτιστική συμβολή στη διάδοση στη σημερινή Ελλάδα των σημαντικών κλασικών έργων παγκόσμιας ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οpera

Οι εκδόσεις Opera για μια ακόμη φορά μας προτείνουν βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε.Βιβλία που θα μας  προβληματίσουν. Διαβάζοντας «Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ,από την πρώτη κιόλας σελίδα,νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία. Η περιγραφή του κόβει την ανάσα. Δεν μπορείς να αφήσεις το ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα νερά άλλαξαν

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωργία Παρασκευά μιλάει για τη σπουδαιότητα της «Επιστροφής των Παραμυθιών» στη ζωή μας

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών» το νέο έργο της Γεωργίας Παρασκευά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Το Timelink εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα και σας την παρουσιάζει: - Πώς μπορούμε να «βάλουμε» τη χώρα των παραμυθιών στη ζωή μας; Τη Χώρα των Παραμυθιών μπορούμε να τη «βάλουμε» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Δικαιοσύνη» του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», επανακυκλοφορεί σε «ανανεωμένη» Β΄ έκδοση το μυθιστόρημα Δικαιοσύνη του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ. Μέσα σε ένα κατάμεστο εστιατόριο, ο σύμβουλος του καντονιού της Ζυρίχης Ίζαακ Κόλερ πυροβολεί θανάσιμα τον φίλο του και καθηγητή γερμανικής φιλολογίας Βίντερ μπροστά στα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο « Στέλλα» του Γκαίτε κυκλοφορεί σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική,το θεατρικό έργο του Γκαίτε «Στέλλα», για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μία εξαιρετική μετάφραση από τον καταξιωμένο Έλληνα μεταφραστή Γιώργο Δεπάστα ενώ στη φιλολογική επιμέλεια ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Αξίξει να αναφέρουμε ότι η έκδοση είναι πραγματικό "κόσμημα" και τον σχεδιασμό της ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ανασυνειδησία -Ιπποκρατίδης τύραννος και τυραννούμενος "του Αλέξανδρου Αρδαβάνη

Ο ογκολόγος και ποιητής Αλέξανδρος Αρδαβάνης καταγράφει σκέψεις και συναισθήματα στη νέα του ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης στην παρουσίαση του βιβλίου του είχε δηλώσει: «Πρέπει να γίνεσαι κι εσύ πολυμήχανος. Να κάνεις διαρκώς πιρουέτες ανάμεσα στο απρόσιτο πάντα “ιδανικό” και ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας Moυλτατούλι".

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας, του Μουλτατούλι". Ο Μαξ Χάβελααρ, Ολλανδός δημόσιος υπάλληλος, καταφθάνει στο νέο του πόστο στην Ιάβα, ολλανδική αποικία κατά τον 19ο αιώνα, όπου διαπιστώνει τη διαφθορά και την εκμετάλλευση που ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» κυκλοφορεί στη Μικρή Σειρά των Εκδόσεων Αιώρα.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός δεν παλιώνει, δεν φθείρεται με τον χρόνο. Η ανάγνωση των έργων του, κάθε φορά, ευφραίνει την καρδιά. Τα διηγήματά του, κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, απα- ράμιλλου γλωσσικού πλούτου και αποκαλυπτικά ψυχογραφήματα, έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος της λογοτεχνικής μας ιστορίας αλλά και της ελληνικότητας. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο Φάρος " του Κόνορ Μακφέρσον κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον μαγικό ρεαλισμό, με χιούμορ, με εξαιρετικά διαγραμμένους χαρακτήρες και ευφυείς διαλόγους, το έργο είναι στην ουσία ένα «μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα». Mια τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση ...

Διαβάστε περισσότερα

Το « Μικρό Πόνι » του Πάκο Μπεθέρα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Αν φυσιολογικός είναι αυτός που μισεί το διαφορετικό, τότε το παιδί μου δεν θέλω να είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε συνηθισμένο». Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο του βραβευμένου Πάκο Μπεθέρα, αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι. Ένα έργο επίκαιρο, το οποίο αφορά στο σχολικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ναπολέων» του Έμιλ Λούντβιχ –Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

To εμβληματικό βιβλίο «Ναπολέων» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Πρόκειται για μια βιογραφία του Ναπολέοντα, που η στρατηγική και πολιτική ιδιοφυΐα του τον οδήγησαν στο θρόνο του αυτοκράτορα των Γάλλων. Με τη θέληση και την ευφυΐα του σφράγισε την Γαλλία. Ο Έμιλ Λούντβιχ με ζωντανό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπουδαίο έργο του διαλογιστή Thich Nhat Hanh "Φόβος-Πώς να διώξουμε την τοξική παρουσία του από τη ζωή μας "κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

«Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να δεις πιο καθαρά πώς συνδέεσαι με τους άλλους. Όταν δεν νιώθεις φόβο, έχεις περισσότερο χώρο για κατανόηση και συμπόνια. Όταν δεν νιώθεις φόβο, είσαι πραγματικά ελεύθερος». Το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Σιωπή», του Τικ Νιατ Χαν, που κυκλοφορεί στα ελληνικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Οπου κι αν σκάψεις είναι φως – Ημερολόγιο 2019 Αιώρα

Οι Εκδόσεις Αιώρα μας προτείνουν ,για μια ακόμη χρονιά ,ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2019 .Είναι μικρά "κοσμήματα αισθητικής"που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Ανάμεσα τους και εγώ που περιμένω πάντα με την ίδια ανυπομονησία να δω τα νεα χρώματα και τα υπέροχα αποφεύγματα που μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας γιός»:Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Παλόμας κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera

Για μια ακόμη φορά οι εκδόσεις Opera επιλέγουν εκδοτικές προτάσεις που θα μας εντυπωσιάσουν και θα μας ταξιδέψουν σ'εναν κόσμο μαγικό... Eίναι δύσκολο να διακρίνεις την πραγματικότητα από τη λογοτεχνική επινόηση του Αλεχάντρο Παλόμας. Μέσα από τα βιβλία του δημιούργησε σπουδαίες προσωπικότητες.Ο ίδιος έχει δηλώσει:«Είναι πολύ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Iστορία μιας λευκής φάλαινας" του Λουίς Σεπούλβεδα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Το καινούργιο βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα, «Iστορία μιας λευκής φάλαινας» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera. Ο Λουίς Σεπούλβεδα είναι από τους πλέον διάσημους Χιλιανούς συγγραφείς , με πλούσιο ιστορικό κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Η ζωή του είναι μια διαρκής περιπλάνηση και συλλογή εμπειριών, που ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπαθί του στρατηλάτη – Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκήπιου 4

Στο τέταρτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς του Χρήστου Δημόπουλου για παιδιά και εφήβους, ο Ήπιος Θερμοκήπιος αναζητά το χαμένο σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνδυάζοντας πάντα το χιούμορ και την περιπέτεια με τη μάθηση. Εκπληκτική η γραφή του Χρήστου Δημόπουλου με στοιχεία ιστορικής περιπέτειας. Λίγα λόγια για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το μυθιστόρημα αυτό ανήκει στα μεγάλα έργα του συγγραφέα και παρουσιάζει με απλή και ρεαλιστική γραφή τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του.Κοινωνικές αντιφάσεις, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Μέσα στο μυθιστόρημα "Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι" αντικρίζουμε τη φτώχεια, την αδικία αλλά και τον ξεπεσμό των ταπεινών και καταφρονεμένων! Λίγα ...

Διαβάστε περισσότερα