…Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις του Κάρλο Φραμπέτι

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
4 Ιουνίου 2018 11:04:00

Το βιβλίο του Κάρλο Φραμπέτι, …Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera και είναι μια περιπλάνηση στα πιο ετερόκλητα επιστημονικά πεδία —φυσική, χημεία, κβαντική μηχανική, μαθηματικά, νευροεπιστήμη, βιολογία, ρομποτική, χωρίς να παρακάμπτονται η ψυχολογία και η φιλοσοφία.

Από το βιβλίο του οραματιστή Κάρλο Φραμπέτι ο αναγνώστης μαθαίνει , για παράδειγμα, ότι ο αριθμός μηδέν δεν υπήρχε μέχρι τον έκτο αιώνα και πως ένα φλιτζάνι μοιάζει με ντόνατ. Μαθαίνει αν ήταν καλός επιστήμονας ο Νεύτων.Τι κοινό έχουν τα βαμπίρ και τα κουνέλια; Και αν έχετε παιδιά θα απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: "Είναι οι αριθμοί τρομακτικοί; Μπορούμε να μετρήσουμε την άνοιξη;. Είμαι ο Πάπας; Τι βγήκε πρώτο; Το αβγό ή η κότα; Γιατί το 11 είναι έντεκα και όχι δύο;

Το βιβλίο…ή το αβγό την κότα; είναι ένα διαυγές βιβλίο, εμποτισμένο με οξυδέρκεια, που προτίθεται να κεντρίσει όχι μόνο το ενδιαφέρον του εξοικειωμένου με τις επιστήμες αναγνώστη, αλλά και κάθε ανήσυχου και φιλοπερίεργου ανθρώπου. Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Αρκεί να ανοίξεις οποιαδήποτε εφημερίδα ή να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση για να αντιληφθείς ότι οι επιστημονικές ειδήσεις, αν υπάρχουν, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο. Και όμως…»

http://www.operabooks.gr/contents/books.php?books_id=208  

Μετάφραση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Για τους δημιουργιστές η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

ο Θεός δημιούργησε την πρώτη κότα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του (ας μην ξεχνάμε ότι το Άγιο Πνεύμα απεικονίζεται σαν περιστέρι) και αυτή η αρχέγονη κλώσα γέννησε το πρώτο αβγό (αβγό κότας), το οποίο έμελλε να το ακολουθήσουν πολλά ακόμη (όσα ήταν απαραίτητα για να παραχθεί η πρώτη γενιά νεοσσών). Οι άθεοι, όμως, που προϋπήρξαν του Δαρβίνου, βυθίζονταν με αυτή την ερώτηση στην απύθμενη άβυσσο μιας ανάδρομης πορείας δίχως τέλος, εφόσον μοιάζει προφανές ότι κάθε αβγό (κότας) γεννιέται από μία κότα και κάθε κότα βγαίνει από ένα αβγό.

Ωστόσο, αν αντικαταστήσουμε αυτή την ερώτηση με κάποια άλλη ισοδύναμη, το πράγμα γίνεται αρκετά πιο απλό. Ποια είναι προγενέστερη, η παιδική ή η ώριμη ηλικία; Τι χαζή ερώτηση! Η παιδική ηλικία, προφανώς. Και το αβγό είναι η παιδική ηλικία (ή η προνηπιακή) της κότας. Το ζήτημα θεωρείται λήξαν... Ή μήπως όχι; Κατά ένα μέρος, ναι. Δεδομένου ότι το αβγό αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία και η κότα την ώριμη φάση του ίδιου ατόμου, το αβγό είναι προγενέστερο της κότας. Το μόνο, όμως, που καταφέραμε είναι να αντικαταστήσουμε ένα μυστήριο με κάποιο άλλο. Από πού βγήκε το αβγό που προοριζόταν να μετατραπεί στην πρώτη κότα; Εδώ είναι που επεμβαίνει ο Δαρβίνος, ο οποίος μας λέει ότι η πρώτη καθεαυτή κότα βγήκε από ένα αβγό, το οποίο είχε γεννηθεί από ένα πτηνό που ακόμη δεν ήταν κότα (παρόλο που κατά πάσα πιθανότητα της έμοιαζε πολύ, αφού τα εξελικτικά άλματα δεν είναι ποτέ απότομα).

Η πρώτη κότα ήταν ένα μεταλλαγμένο ον, το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, βελτίωσε το είδος (με την έννοια ότι αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής του) και αυτή η ευνοϊκή μετάλλαξη κατέληξε να επιβληθεί, αφού τα όντα που την κληρονόμησαν είχαν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία. Και το πρώτο αβγό; Όχι το πρώτο αβγό κότας, αλλά το πρώτο αβγό γενικώς, ο πατέρας (ή μάλλον η μητέρα) όλων των αβγών. Μπορούμε άραγε να μιλάμε για ένα αρχέγονο αβγό; Μάλλον ναι. Επειδή, σε τελική ανάλυση, το αβγό είναι ένα πολύ μεγάλο κύτταρο. Και αντίστοιχα, τα μικροσκοπικά κύτταρα είναι πολύ μικρά αβγά, τα οποία, όπως ακριβώς το αβγό της κότας (ή οποιουδήποτε άλλου ζώου), διαιρούνται διαρκώς παράγοντας νέα κύτταρα, λιγότερο ή περισσότερο διαφοροποιημένα, ανάλογα με την περίπτωση. Και είναι πιθανό πως όλες οι μορφές ζωής που υπάρχουν στον πλανήτη μας προέρχονται από το ίδιο αρχέγονο κύτταρο. Φυσικά, όσοι δεν παραδέχονται ότι είμαστε συγγενείς με τους χιμπατζήδες και τους ουρακοτάγκους, πολύ λιγότερο μπορούν να παραδεχτούν ότι είμαστε επίσης συγγενείς (και αρκετά κοντινοί μάλιστα) με τις μύγες, τα σκουλήκια και τα καρότα. Και πράγματι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η συσσώρευση μικρών μεταλλάξεων οδήγησε από τους πρωτόγονους μονοκύτταρους οργανισμούς –οι οποίοι για περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια υπήρξαν οι μοναδικοί ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη– σε εμάς. Είναι τόσο δύσκολο να το συλλάβει κανείς, ώστε δεν είναι μόνο οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές που αρνούνται να δεχθούν την εξέλιξη των ειδών.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος τόσο καλλιεργημένος και βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έφτασε να πει πως το να δεχθεί κανείς τη θεωρία της εξέλιξης είναι σαν να πιστεύει πως αν αφήσουμε σε ένα νησί ένα κομμάτι γυαλί και λίγο σίδηρο, με τον καιρό θα μετατραπούν σε ρολόι. Η δυσκολία να κατανοήσουμε την εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δική μας κλίμακα χρόνου –η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής– είναι ασήμαντη σε σύγκριση με το χρόνο που έχει περάσει από τότε που εμφανίστηκε η ζωή πάνω στη γη, εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Σε μια τόσο ασύλληπτα μακρά χρονική περίοδο η συσσώρευση μικρών αλλαγών, όσο αργές και ανεπαίσθητες κι αν είναι αυτές, μπορεί να επιφέρει –και πράγματι επέφερε– εντυπωσιακές μεταβολές. Στον Πύργο του Άιφελ υπάρχουν 7.300 τόνοι σιδήρου. Ένας από τους πολλούς Παριζιάνους που αντιπαθούν αυτόν τον υπερβολικό όγκο ύψους μεγαλύτερου των τριακοσίων μέτρων (κάποιος είπε ότι από τον Πύργο του Άιφελ απολαμβάνεις την καλύτερη θέα του Παρισιού επειδή είναι το μοναδικό σημείο από το οποίο δεν φαίνεται ο Πύργος του Άιφελ), μία φορά το χρόνο ανεβαίνει στη γιγάντια κατασκευή με μια λίμα και αφαιρεί μερικά γραμμάρια σιδήρου, μόλις μια σταλιά γκρίζας σκόνης στην παλάμη του χεριού του, κάτι ασήμαντο. Κάτι ασήμαντο αν αυτή η ενέργεια διαρκέσει μόνο μερικές δεκαετίες· αν όμως ο υποθετικός καταστροφέας μας επέμενε στο αργόσυρτο διαβρωτικό έργο του όσο χρόνο έχει διαρκέσει η εξέλιξη της ζωής πάνω στη γη, ο Πύργος του Άιφελ στο τέλος θα εξαφανιζόταν χωρίς να αφήσει ίχνη. Και με το σίδηρο που θα είχε αφαιρέσει χρόνο με το χρόνο, χιλιετία τη χιλιετία, ο υπομονετικός τροχιστής μας θα μπορούσε να φτιάξει, στον ελεύθερο χρόνο του, σφυριά, τανάλιες, μαχαίρια και κάθε είδους μεταλλικά σκεύη σε τεράστιες ποσότητες.

Η εξέλιξη δεν είναι μια διαδικασία που προσβλέπει σε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως η υποθετική μετατροπή του Πύργου του Άιφελ σε εργαλεία. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τις περιορισμένες αλλαγές στις οποίες υπόκειται η ανόργανη ύλη, όπως υποδηλώνει η παράλογη σύγκριση του Σίνγκερ. Η ζωή είναι μια διαρκής αλλαγή και προσαρμογή στο περιβάλλον. Η τυφλή μοίρα προκαλεί αδιάκοπα (αν και με πολύ αργό ρυθμό) μεταβολές στους ζωντανούς οργανισμούς, και η φυσική επιλογή έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό και τη διαιώνιση των καλύτερα προσαρμοσμένων οργανισμών. Μια διαδικασία τόσο ανεπαίσθητη σε ανθρώπινη κλίμακα όσο ο σχηματισμός των σταλακτιτών· αλλά η ηλικία της γης μετριέται σε εκατομμύρια χρόνια. Ο Πρωταγόρας από τα Άβδηρα, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, έλεγε ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο όλων των πραγμάτων. Και κάποιος πρόσθεσε με ειρωνεία ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο όλων των μικρών πραγμάτων, το οποίο επίσης είναι ανακριβές, αφού τα πολύ μικρά πράγματα αποδεικνύονται για εμάς τόσο μακρινά και ασύλληπτα όσο και τα πολύ μεγάλα. Και αυτό ισχύει και για το χώρο και για το χρόνο. Τα νανόμετρα βρίσκονται τόσο μακριά από την άμεση εμπειρία μας όσο και τα έτη φωτός, και τα πεντάκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου των διαδικασιών στα άτομα αποδεικνύονται τόσο ξένα όσο και οι αιώνες. Βρισκόμαστε σε μια ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στις κλίμακες του χώρου και του χρόνου, στα μισά της διαδρομής μεταξύ του ασύλληπτα μεγάλου και του ασύλληπτα μικρού, μεταξύ του αφάνταστα γρήγορου και του αφάνταστα αργού. Γεγονός που, παρεμπιπτόντως, έχει κάποια πλεονεκτήματα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κάρλο Φραμπέτι (Carlo Frabetti, Μπολόνια, 1945) είναι Ιταλός, αλλά ζει στην Ισπανία και γράφει στα ισπανικά. Συγγραφέας και μαθηματικός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, δημιουργεί κείμενα «εκλαϊκευμένης επιστήμης» και παιδικής λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει περισσότερα από σαράντα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει συγγράψει και σκηνοθετήσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και έχει ανεβάσει θεατρικά έργα.

Εκδόσεις Opera

Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com  

 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ο κίνδυνος πραγματικά είναι παντού- Eπικίνδυνο σχολείο!

Μετά τα δυο επιτυχημένα βιβλία του : «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ» και «Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ»ο γνωστός κινδυνολόγος ΔΟΚΤΕΡ ΝΟΕΛ ΖΟΟΥΝ επιστρέφει με ένα ολοκαίνουριο εγχειρίδιό αυτή τη φορά , για την αποφυγή κινδύνων που αλλού ;ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Απολαυστικό ,διασκεδαστικό με την ...

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον SOS- Μικρά μολύβια

Μια ακόμη αξιόλογη πρωτοβουλία από τις εκδόσεις Διάπλαση και «Τα Μικρά Μολύβια» τη μαθητική συγγραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων "Νέα Παιδεία". Μέσα από το βιβλίο "Περιβάλλον SOS" τα παιδιά μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, δημιουργώντας ευφάνταστες ιστορίες. To βιβλίο,έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα μεγάλα ζητήματα του ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η επιστροφή του Ζαρατούστρα" από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Έναν αιώνα αργότερα, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν σε νέα μετάφραση την Επιστροφή του Ζαρατούστρα, μια συλλογή των “αντιπολεμικών κειμένων ενός απολιτικού συγγραφέα», όπως έγραψε τότε η κριτική. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε, διατήρησε σε όλη του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Άκουσέ με»: Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη «Άκουσέ με». Η Μανίνα Ζουμπουλάκη, μετά το «Κάτι μου κρύβεις» που αγαπήσαμε, επιστρέφει με το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας που ανυπομονούμε να διαβάσουμε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Aυτή τη φορά , δολοφόνος είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Κουνταλίνι: Ήσυχη ή σε κίνηση; Παρουσίαση του βιβλίου 16 Ιουνίου στο Aegean College

Ένα βιβλίο για όλους αυτούς από ασκούνται στη Γιόγκα αλλά και για εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν την πνευματική τους ζωή σ’ ένα καινούριο επίπεδο είναι το «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό. Το υπογράφει ο Swami ...

Διαβάστε περισσότερα

Δυο νέα βιβλία της Κλαίρης Καμπάνη κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Διάπλαση

Δυο νέα βιβλία της συγγραφέας Κλαίρης Καμπάνη μόλις κυκλοφόρησαν στη νέα σειρά «Καμπανοκρουσίες» από τις εκδόσεις Διάπλαση. Το πρώτο βιβλίο της σειράς : «Ο Τίκι Μπουμ και ο πειρατής Τακ θα διδάξει τους μικρούς αναγνώστες , πόσο πραγματικά έχουμε όλοι ανάγκη από ένα σύντροφο στη ζωή μας ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος μιλάει για το νέο του βιβλίο «Όλα ξεκίνησαν στο κοιμητήριο»

Από τις εκδόσεις Δωδώνη στη σειρά: Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο, κυκλοφορεί το βιβλίο του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου «Όλα ξεκίνησαν στο κοιμητήριο». Ένα έργο για τον άνθρωπο που ασφυκτιά μέσα στην κοινωνική συμβατικότητα και αποζητά με πάθος την απελευθέρωση. To «Τimelink» εξασφάλισε συνέντευξη με τον δημιουργό του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα

"Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο"-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gema

Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφορεί το βιβλίο της Catherine Dumonteil- Kremer «Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο. Για μια θετική γονεϊκότητα». Πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχειρίδιο ,που παρουσιάζει πρακτικές , δοκιμασμένες μεθόδους, συμβουλές και τεχνικές, που θα διδάξουν τους γονείς πώς να μεγαλώσουν επιτυχημένα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το Τραγούδι του Χιλμπίλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα

Το συγκλονιστικό βιβλίο «Το Τραγούδι του Χιλμπίλη» του Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς βρίσκεται επί 77 εβδομάδες στη λίστα των bestseller των New York Times, πλησιάζοντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική και οι εκδόσεις ΔΩΜΑ που πάντα επιλέγουν αξιόλογα και ιδιαίτερα βιβλία μας το παρουσιάζουν. «Δεν θα ...

Διαβάστε περισσότερα

O Mάριος Ταραμίδης μιλάει για τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «Νυχτερινοί Περίπατοι»

Η νέα ποιητική συλλογή του Μάριου Ταραμίδη, με τίτλο «Νυχτερινοί Περίπατοι»,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Το «Timelink» εξασφάλισε και σας παρουσιάζει συνέντευξη του δημιουργού για το νέο του έργο. -Διαβάζοντας την ποιητική σας συλλογή, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι το κάθε ένα ποίημα είναι μια μικρή ιστορία ...

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις κυκλοφόρησε το συλλογικό μυθιστόρημα «Οι εραστές της Σοκολάτας»

Δέκα συγγραφείς υπογράφουν το  συλλογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Οι εραστές της Σοκολάτας».Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη –Γενικές Εκδόσεις – Το Σκαθάρι». Μετά από το συλλογικό μυθιστόρημα «Μη μου λες το γιατί» εκδίδεται τώρα και το έργο «Οι εραστές της σοκολάτας» με σκοπό να συγκινήσουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ηλίθιος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι-Κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το σπουδαίο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για μια έκδοση 200 σελίδων που περιλαμβάνει όλο το κείμενο της παράστασης, εισαγωγικό κείμενο των μεταφραστών-διασκευαστών, επίμετρο σε επιμέλεια του σκηνοθέτη, καθώς και αναλυτική εργοβιογραφία του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.  Το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι "Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σαν περάσουν πέντε χρόνια»:Το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε νέα μετάφραση

«Κι αν τ' Όνειρο δήθεν υψώνει τείχη στην κοιλάδα του Χρόνου, ο Χρόνος το κάνει να πιστέψει πως γέννημα είναι του πόνου». Ένα από τα τελευταία έργα του του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική ,σε νέα μετάφραση. Το βιβλίο «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Κλασικά Noir – Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί  το βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ "Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ".Είναι το τρίτο από τα τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Αρχικά δημοσιεύτηκε σε σειρές στο The Strand Magazine από τον Αύγουστο του 1901 έως τον Απρίλιο του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς για μικρούς αναγνώστες κυκλοφορούν στη σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Μίνωας

Η σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με τους κλασικούς συγγραφείς και τις πιο γνωστές και αγαπημένες ιστορίες τους. Χωρισμένα σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, τα διαχρονικά αυτά έργα εξακολουθούν να συναρπάζουν και να ταξιδεύουν μικρούς αλλά και μεγάλους στον ...

Διαβάστε περισσότερα

"Πειθώ" της Τζέιν Όστεν-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν, με τίτλο «Πειθώ», σε μετάφραση της Μαρίας Ανδρέου. Η «Πειθώ» είναι το τελευταίο έργο που ολοκλήρωσε η Τζέην Ώστεν, συγγραφέας της πολυδιαβασμένης «Υπερηφάνειας και προκατάληψης» και πολλών άλλων αγαπημένων μυθιστορημάτων. Στο κατά πολλούς αριστούργημά της, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρία νέα βιβλία κυκλοφόρησαν στην επιτυχημένη σειρά «Η λέσχη των λαγωνικών»

Τρία νέα βιβλία,στη σειρά "Η λέσχη των λαγωνικών", κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Susaeta. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Όλα ξεκίνησαν μια Δευτέρα πρωί, όταν ο πατέρας μας, ο διάσημος αρχαιολόγος Τζέιμς Κάλεντερ, έκανε την εξής ανακοίνωση: «Παιδιά, θα πάμε να ζήσουμε στην Αίγυπτο!» Τα παιδιά της οικογένειας ...

Διαβάστε περισσότερα

…Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις του Κάρλο Φραμπέτι

Το βιβλίο του Κάρλο Φραμπέτι, …Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera και είναι μια περιπλάνηση στα πιο ετερόκλητα επιστημονικά πεδία —φυσική, χημεία, κβαντική μηχανική, μαθηματικά, νευροεπιστήμη, βιολογία, ρομποτική, χωρίς να παρακάμπτονται η ψυχολογία και η φιλοσοφία. Από ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ασημένια Μάτια» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Ιουλίας Ιωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Δίδυμα αδέρφια γεννιούνται αποτελώντας την εκπλήρωση μιας προφητείας, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι συνθήκες και οι δεισιδαιμονίες θα τα χωρίσουν. Χρόνια αργότερα θα έχουν εκπληρωθεί τα πρώτα βήματα της προφητείας και οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος χωρίς να το ξέρουν πλησιάζουν σ’ εκείνη τη νύχτα που ...

Διαβάστε περισσότερα

“Ξεβαμμένα Περάσματα του Χρόνου”

Κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις BOOKSTARS, το βιβλίο του Νικόλα Χαραλάμπους με τίτλο « Ξεβαμμένα Περάσματα του Χρόνου ». Το βιβλίο αυτό είναι μια ποιητική συλλογή 160 σελίδων όπου κάθε σελίδα λέει μια ιδιαίτερη ιστορία που μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί της απόλυτα. Μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο Κωστής διαβάζει ποίηση Παλαμά

Ο νεαρός αποκοιμήθηκε στη σκιά ενός δέντρου στο παρκάκι του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων ακριβώς δίπλα από το άγαλμα του Κωστή Παλαμά. Σύντομα θα ξυπνήσει από το θόρυβο των αυτοκινήτων που διέρχονται την οδό Ακαδημίας ή τις φωνές διαδηλωτών. Αντίθετα , ο ποιητής , τυλιγμένος ...

Διαβάστε περισσότερα

Πάρτι για τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;»

Ήταν Άνοιξη του 2017 όταν το «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;» της Πολύμνιας Κοσσόρα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Από τότε μπήκε στις βιβλιοθήκες μας, μας κράτησε συντροφιά στις διακοπές, μεταφράστηκε στ’ Αγγλικά και ήταν υποψήφιο στα φετινά Βραβεία ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το δώρο» του Στέφανου Ξενάκη είναι πράγματι ένα τετράδιο θαυμάτων!

Tο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη «Το δώρο», που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Key Books, δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο αυτοβελτίωσης. Θυμίζει μάλλον ένα εκτενές post-it, αισιόδοξο και ενθαρρυντικό, ένα σημείωμα που, αν μπορούσες, θα το τύπωνες και θα το διάβαζες στον εαυτό σου κάθε ...

Διαβάστε περισσότερα