Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο «Timelink» για τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έτσι όπως έρχονται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
13 Ιουνίου 2019 11:59:00

Η γλώσσα της αλήθειας είναι απλή, κατανοητή, σαφέστατη. Έτσι και η γραφή της Μαρίας Αθνασοπούλου.

Διαβάζοντας τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Έτσι,όπως έρχονται.."αισθάνεσαι πως ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει και ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα του ,κάθε λέξη από την ποίηση της...έτσι απλά και κατανοητά.....

Και πάλι ζητούμενο τα αυτονόητα, τα απλά και καθημερινά, μα τόσο αναγκαία για το σύντομο, μέχρι να γίνουμε αστερόσκονη, πέρασμά μας απ' αυτόν τον πλανήτη.

Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο "Timelink"για το νέο της έργο:

-Αντιμετωπίζετε τα πράγματα στη ζωή σας «έτσι όπως έρχονται»;Όπως ο τίτλος της νέας σας ποιητικής συλλογής;

-Τα πράγματα στη ζωή μας και ιδιαίτερα τα πολύ σοβαρά, όπως τα ανεπίστρεπτα,είναι πολλές οι φορές που μας ξαφνιάζουνε και μας βγάζουνε από τους ρυθμούς μας.Θα ήταν λοιπόν ευχής έργο να μπορούσαμε να τα δεχτούμε έτσι όπως έρχονται αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αποτρέψουμε. Ο τίτλος της ποιητικής μου συλλογής "έτσι,όπως έρχονται",με αυτό το σημείο στίξης, το κόμμα, σηματοδοτεί τη χρονική σειρά που έρχονταν και με βρίσκανε τα ερεθίσματα, οι αφορμές και οι πηγές των ποιημάτων μου. Και απαντώντας στο ερώτημά σας, αν αντιμετωπίζω τα πράγματα στη ζωή μου έτσι όπως έρχονται, σας απαντώ ότι το προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω πάντοτε.

-Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο ποίημα από την συλλογή «Έτσι όπως έρχονται…»;

-Θα ήθελα αρχικά να σημειώσω ότι για τον κάθε δημιουργό η οποιασδήποτε μορφής δημιουργία του είναι κάπως σαν παιδί του.¨Ετσι λοιπόν συμβαίνει και με μένα.Όλα αυτά τα ποιήματα είναι δικά μου παιδιά και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο.Ωστόσο με βάλατε στον πειρασμό να το αποπειραθώ.Το δικό μου αγαπημένο ποίημα από αυτή την ποιητική μου συλλογή είναι "το όνειρο" γιατί συμπυκνώνει ολόκληρη την κοσμοθεώρησή μου, όλες τις βαθιές μου επιθυμίες για έναν άλλον κόσμο της ειρήνης, των δικαιωμάτων,της δικαιοσύνης, της αγάπης, των χρωμάτων και της χαράς. Άλλωστε, όπως έχετε εύστοχα επισημάνει, η ποίησή μου δεν είναι άχρωμη, ουδέτερη και ασαφής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν σχεδόν τα πάντα γύρω μας έχουνε γκρεμιστεί και βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο βαρβαρότητας και αγωνίας.

-Διαβάζοντας το έργο σας ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι τελικά το ζητούμενο σε αυτή τη ζωή είναι τα αυτονόητα ..τα απλά.. Πόσο δύσκολο όμως είναι να το πράξει κάποιος;

-Τα αυτονόητα....τα απλά....τα καθημερινά.... στο έργο μου προσλαμβάνουν διττή υπόσταση. Από τη μία πλευρά αναφέρομαι σε εκείνα τα αυτονόητα, απλά και καθημερινά που, στις μέρες μας, έχουνε γίνει ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους και κυρίως για τη νέα γενιά, όπως για παράδειγμα η σταθερή εργασία, η τροφή, η στέγη, η παιδεία και η υγεία και από την άλλη σε όλα εκείνα που έχουνε λείψει από τον ορίζοντα της σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου-καταναλωτικού όντος- που δείχνει να αγνοεί αξίες και προτάγματα που θα του επιτρέψουνε να ζήσει το σύντομο ταξίδι του σε αυτόν τον κόσμο με αρμονία, χαρά και δημιουργικότητα, σε όλα εκείνα δηλαδή που θα τον οδηγήσουνε "στων ιδεών την πόλη" του μεγάλου Αλεξανδρινού όπου τυχοδιώκτες και πολεμοκάπηλοι δεν θα τον ξεγελάνε.Και βέβαια για να κατακτηθεί αυτός ο δεύτερος στόχος θα πρέπει αφ' ενός μεν να υπάρχουν τα πρώτα έτσι ακριβώς όπως αναφέρονται και αφ' ετέρου να προσπαθήσει πολύ και να επιμείνει αντιστεκόμενος στις κούφιες μεγαλοστομίες και αναζητώντας τα κλειδιά για έναν άλλον κόσμο στα δικά του ανθρώπινα μέτρα.

-Πόσο εύκολο είναι να κάνετε λέξεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας;

-Eίναι πολύ ωραίο το ερώτημά σας.Αναφέρεται στη γέννηση της ιδέας ή του συναισθήματος.στην κυοφορία και στην ωρίμανσή τους ώστε να γεννηθεί το λογοτεχνικό έργο στην οποιαδήποτε μορφή του έντεχνου γραπτού λόγου .

Με λίγα λόγια για να γίνουνε λ έ ξ ε ι ς οι σκέψεις και τα συναισθήματα χρειάζεται χρόνος. Ορισμένες μάλιστα φορές αρκετός και βέβαια απροσδιόριστος.΄Εχω παρατηρήσει ότι μπορεί να με βασανίζει κάτι για καιρό και ωστόσο να μη γεννιέται ο επιθυμητός τρόπος έκφρασής του και να επαρκεί ένα ερέθισμα, κάποιο τυχαίο γεγονός ίσως για να ανοίξει την πόρτα αυτή η μεγάλη κυρία, η έ μ π ν ε υ σ η και ο λόγος να τρέξει αβίαστα. Αυτό ηχεί κάπως σαν μεταφυσικό αλλά αυτό έχει συμβεί κάμποσες φορές.

-Η οικονομική κρίση συνδέεται με αυτό που αποκαλούμε κρίση αξιών 

Αναμφισβήτητα η κρίση των αξιών συνδέεται με την οικονομική κρίση. Θα έλεγα ότι προετοίμασε το έδαφος για ό.τι την ακολούθησε, για όλες τις δυσμενείς συνέπειες που ζούμε σήμερα και που, πολύ φοβάμαι θα εξακολουθούμε δυστυχώς να βιώνουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη. Προηγήθηκε κατά τα γνώμη μου, της οικονομικής κρίσης, έστρωσε το δρόμο ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει στον εφησυχασμό ,στην αδράνεια και στον λήθαργο. Και έτσι ,όταν ξυπνήσαμε από το λήθαργο, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο,στον οποίο τα προβλήματα δεν αφορούν κάποιους λίγους, δηλαδή δεν αποτελούν εξαιρέσεις αλλά τον κανόνα. Πρώτα συνεπώς αλώθηκαν οι ψυχές και μετά όλα τα άλλα και, όπως εκτιμώ, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε αυτόν τον κόσμο πρέπει μαζί μας να πάρουμε πολύ νερό γιατί το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία.

-Ποίηση ή Λογοτεχνία; Με ποιο είδος ταυτίζεστε;

- Η ποίηση εμπεριέχει τέχνη, συνεπώς, ανήκει στη λογοτεχνία, που είναι η τέχνη του λόγου, όπως προκύπτει από τα συνθετικά της λέξης, την τέχνη και το λόγο. Ο Μπωντλαίρ άλλωστε έλεγε "Να είσαι ποιητής ακόμα και στον πεζό λόγο". Όσον αφορά εμένα, το θέμα, που κάθε φορά με τσιγκλίζει, υπαγορεύει και τον αντίστοιχο τρόπο έκφρασης που άλλες φορές είναι η ποίηση και άλλες ο πεζός λόγος. Δεν ταυτίζομαι με κάποιο είδος έκφρασης,δεν προγραμματίζω αλλά κινούμαι όπως κάθε φορά αισθάνομαι.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης;

Τα τελευταία χρόνια και όπως η ζωή μού έδειξε, δεν κάνω μεγαλόπνοα και μεγαλεπήβολα σχέδια γιατί, όταν αυτό συμβαίνει, ο Θεός γελάει.Προσπαθώ πάντα να κρατάω ανοιχτές τις κεραίες μου, να αφουγκράζομαι τις σιωπές και τους ήχους, να συλλαμβάνω τα μηνύματα των δύσκολων καιρών που ζούμε και να είμαι ανοιχτή κλείνοντας τα αυτιά μου στις σειρήνες. Προσπαθώ ακόμη να περιφρουρώ και να συντηρώ το παιδί μέσα μου. Αυτός είναι ο τρόπος που έχω κινηθεί, όσο τα έχω καταφέρει, στο χώρο της ποίησης και του πεζού λόγου καταπιανόμενη με το μυθιστόρημα, τα διηγήματα, το δοκίμιο και το αφήγημα.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

https://www.govostis.gr/product/1533/etsi-opws-erxontai.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στην Αθήνα. Το έτσι, όπως έρχονται είναι το έβδομο βιβλίο της.

Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορούν επίσης:

Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (δοκίμιο)

- Η πρώτη επαφή μου με τον "Φύλακα των κοπαδιών" του Φερνάντο Πεσσόα υπήρξε αποκαλυπτική. Όπως και με άλλους μεγάλους και αγαπημένους, αισθάνθηκα ότι πρέπει να του πιστώσω κι άλλο χρόνο. Έτσι προέκυψε η δεύτερη επικοινωνία μου με αυτόν τον ύμνο στη Φύση, την άνοιξη του 2009. Αυτή η δεύτερη ανάγνωση αποδείχτηκε συγκλονιστική και γόνιμη, και έτσι γεννήθηκε αυτή η συνομιλία σαν κραυγή αγωνίας για όλα εκείνα που, επαναπροσδιορίζοντας το μέτρο της ζωής μας, οφείλουμε να κάνουμε, έστω και στο και πέντε, χωρίς καμία άλλη αργοπορία για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, βλέποντας τούς εαυτούς μας όχι ως το όλον του σύμπαντος, αλλά ως μέρος του.

https://www.govostis.gr/product/1111/synomilwntas-me-toys-almperto-kaeiro-kai-fernanto-pessoa.html

Ταξίδι Εκλογών (μυθιστόρημα)Ένα μικρό κορίτσι και μία ηλικιωμένη γυναίκα, που οι συγκυρίες της ζωής τις έφεραν πολύ κοντά, βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, κρίκο με κρίκο χτίζεται ανάμεσά τους μία ακατάλυτη σχέση. Μία σχέση που ίσως να νικάει ακόμη και τον θάνατο. Πώς αλλιώς να εξηγήσει η Μαργαρίτα αυτό το δώρο που της επιφύλαξε η τύχη έτσι όπως το αντίκρισε μέσα από τις αναρτημένες καταστάσεις με τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων στο Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας; Ένα ταξίδι αναψυχής στην παιδική της ηλικία, γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ʼ50, αποτέλεσε την αφετηρία γιʼ αυτήν τη μεγάλη συναισθηματική προσέγγιση. Ένα ταξίδι σε κάποια επαρχιακή κωμόπολη, σε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από τη σημερινή και σε μία χρονική περίοδο που οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, καταιγιστικές και, σε μερικά σημεία τους, σκοτεινές. Όλα αυτά γέννησαν μέσα της την αμφισβήτηση και της έδωσαν τα στοιχεία και τα ερεθίσματα για να καλλιεργήσει τη δική της ματιά στον κόσμο.

https://www.govostis.gr/product/1226/taxidi-eklogwn.html  

Σαν Μυθιστόρημα (μυθιστόρημα)Το οδοιπορικό ενός νέου που αψηφώντας τα σίγουρα και ασφαλή κυνηγάει με πάθος το όνειρο και τις προσδοκίες του. Είναι οι επιλογές του που καθόρισαν την πορεία του; Οι αστάθμητοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο, επηρέασαν τη ζωή και την υγεία του ; Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αντανάκλαση και αποτέλεσμα της πραγματικότητας που βιώνουμε; Ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που γεννάει ανισότητες, που αλέθει όνειρα και ελπίδες, ένα σύστημα που νοσεί μπορεί να δώσει τη λύση; https://www.govostis.gr/product/1374/san-mythistorima.html

Ιβάν… όπως Γιάννης… και άλλα ασύνδετα διηγήματα (διηγήματα)Η ζωή του Ιβάν αρχίζει ευοίωνα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.΄Ενα απρόβλεπτο γεγονός την ανατρέπει ολοκληρωτικά και ξαφνικά βρίσκεται στο πουθενά. Από τη φύση του προικισμένος με την ικανότητα να αφήνει πίσω του οτιδήποτε τον αρρωσταίνει, με επιμονή και πείσμα, προσηλωμένος στις σταθερές διαχρονικές αξίες, βρίσκει και πάλι τη χαρά της ζωής.

https://www.govostis.gr/product/1468/iban-8230-opws-giannis-8230.html 

Το μαγικό δώρο (αφήγημα)

-Πόσο εύκολο είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτά που τον έχουνε σφραγίσει, γι’ αυτά που αλλάξανε τη ροή της ζωής του; Θα προσφέρει κάτι αυτό το εγχείρημα; Μέσα από ποιες διεργασίες και με ποιες εμπειρίες ανακαλύπτει κανείς την Ιθάκη;

https://www.govostis.gr/product/1494/to-magiko-dwro.html

Συμμετοχή σε Συλλογικό έργο (2017)

Τα Ποιήματα του 2016 - Κοινωνία των (δε)κάτων

Eκδόσεις Γκοβόστη

Συνέντευξη : Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Από την Κάπα εκδοτική κυκλοφορεί το νέο έργο του Γιωργή Τσουρή με τίτλο «170 τετραγωνικά»

Το έργο "170 τετραγωνικά" του Γιωργή Τσουρή, με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που καταλύει επί σκοπού τις διακριτές γραμμές ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία. Μια τραγωδία "για όλη την οικογένεια", με πρόσωπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο «Timelink» για τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έτσι όπως έρχονται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Η γλώσσα της αλήθειας είναι απλή, κατανοητή, σαφέστατη. Έτσι και η γραφή της Μαρίας Αθνασοπούλου. Διαβάζοντας τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Έτσι,όπως έρχονται.."αισθάνεσαι πως ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει και ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο μετρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, σε νέα μετάφραση από τα ρωσικά της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, ένα εμβληματικό έργο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, καθιστώντας τον Μπουλγκάκοφ ισάξιο των μεγάλων κλασικών Ντοστογέφσκι, Γκόγκολ, Τολστόι και Τσέχοφ. "Ο μετρ και η Μαργαρίτα" αποτελεί αναμφίβολα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Δίκη του Σωκράτη» κυκλοφορεί στη σειρά "Φάροι Ιδεών" των εκδόσεων Μίνωας

«ἀδικεῖ Σωκράτης, οὓς μὲν ἡ πόλις νομίζει θεοὺς οὐ νομίζων, ἕτερα δὲ δαιμόνια καινὰ εἰσηγούμενος· ἀδικεῖ δὲ καὶ τοὺς νέους διαφθείρων. Τίμημα θάνατος Αιώνες μετά τον θάνατο του Σωκράτη η κληρονομιά του αλλά και η συνεισφορά του στις αξίες του πολιτισμού μας είναι πιο επίκαιρες από ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου» της Sylvia Bishop κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετά το επιτυχημένο βιβλίο «Ο Ελέφαντας της Έρικας», η Sylvia Bishop επιστρέφει με το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου».Μια παιδική ιστορία μυστηρίου που  όπως έγραψε o Guardian, έχει την προοπτική να γίνει κλασικό παιδικό βιβλίο! Η συγγραφέας δημιούργησε μια συναρπαστική ιστορία με πρωταγωνίστρια μια δυναμική ηρωίδα.Από τη στιγμή ...

Διαβάστε περισσότερα

H «Όλγα» του Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης από τον Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.Ο συγγραφέας δημιούργησε μια "γυναίκα πρότυπο" μέσα από μια υπέροχη γραφή. «Ο Σλινκ εξιστορεί τη ζωή μιας γυναίκας που χάνει τα πάντα, αλλά δεν απογοητεύεται, παραμένει ανοιχτόμυαλη και προσιτή. Μια δυνατή γυναικεία φιγούρα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιώρα το σπουδαίο μυθιστόρημα " Η σιωπή των κοριτσιών " της βραβευμένης με Booker Πατ Μπάρκερ

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το συγκλονιστικό και πρωτότυπο βιβλίο "Η σιωπή των κοριτσιών". O Guardian το χαρακτήρισε ως ένα "σπουδαίο, δυνατό, αξέχαστο βιβλίο, που μας καλεί να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά όχι μόνο στην Ιλιάδα αλλά και στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι Εκδόσεις Ψυχογιός έκλεισαν "40 χρόνια" και το γιόρτασαν!

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ φέτος συμπλήρωσαν 40 χρόνια δραστηριότητας στον χώρο του βιβλίου και διοργάνωσαν μία συγκινητική και λαμπερή βραδιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι συνεργάτες του εκδοτικού οίκου είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και να θυμηθούν ή να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς από ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα" του Ρομπέρτο Βεκιόνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

…] υπάρχουν ιδέες, λησμονημένες στο πέρασμα του χρόνου, που καταφέρνουν κι επιζούν· πως υπάρχουν ιστορίες αλληλένδετες που φτάνουν ως εμάς, που είμαστε μονάχα η τελευταία τους σελίδα· πως υπάρχει το «πριν» και το «κατά τη διάρκεια», και πως εντέλει στην ανθρώπινη ψυχή θέση διεκδικούν ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ένοχη μητέρα του Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί «Η ένοχη μητέρα» σε εξαιρετική μετάφραση του Γιάννη Θηβαίου.Το έργο αυτό του Μπωμαρσαί υπήρξε το κύκνειο άσμα αφού έτσι ολοκληρώνεται η τριλογία του Φίγκαρο. Λίγα λόγια για το έργο: Το έργο «Η Ένοχη Μητέρα» αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτός που λέει ναι -Αυτός που λέει όχι» του Μπέρτολχ Μπρεχτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Στη σειρά Θέατρο για παιδιά & εφήβους των εκδόσεων Δωδώνη κυκλοφορεί το διδαχτικό έργο του Μπέρτολχ Μπρεχτ : «Αυτός που λέει ναι.Αυτός που λέει όχι». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον έργο που απευθύνεται σε παιδιά που πάνε σχολείο και έχει σκοπό να τους μάθει πότε πρέπει στη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επιστροφή» του Έρμαν Έσσε κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κριτική

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε (1947) γράφει το 1909 την «Επιστροφή». Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που διαπραγματεύεται το θέμα της επιστροφής ενός άντρα  στη γενέτειρα του μετά από μια περιπλάνηση.Η «επιστροφή» διαδραματίζεται στο Καλβ της Βυρτεμβέργης ,την ιδιαίτερη πατρίδα του. Βασικό θέμα του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα

«Λάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη-Κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Ένα ιδιαίτερο έργο με πολύ χιούμορ, μουσική από τη δεκαετια του 1980 και ένα παντοδύναμο σύστημα που γνωρίζει τα πάντα για το θύμα της απαγωγής. Στο νέο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη πρωταγωνιστές είναι δύο νέοι άνθρωποι. Ο άντρας ζητά από τη γυναίκα να παραδοθεί .… ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μυστική Ζωή των Μεγάλων Ζωγράφων» της Ελίζαμπεθ Λάντεϊ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Οι εκδόσεις Αιώρα μας προσφέρουν ένα υπέροχο από όλες τις πλευρές βιβλίο …όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει. "Η Μυστική Ζωή των Μεγάλων Ζωγράφων" παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής των μεγάλων ζωγράφων. Περισσότερες από 40 προσωπικότητες της παγκόσμιας ζωγραφικής παρελαύνουν από τις μαγικές σελίδες, με πλούσια βιογραφικά στοιχεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Η βραβευμένη συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδη μιλά στο «Timelink» για το νέο της θεατρικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι της Αλίκης»

Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι μια μοναδική καλλιτέχνης.Έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή. Μας παρουσιάζει το νέο της βραβευμένο θεατρικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι της Αλίκης» που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική. -Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κύκλος του έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική μας εκπλήσσει ευχάριστα με κάθε νέα της έκδοση αφού πρόκειται για βιβλία με εξαιρετικές επιμέλειες και πρωτοποριακά, καλαίσθητα εξώφυλλα. Εκδόσεις που αγαπούν και σέβονται το θέατρο και το κοινό του. Ο Θεόδωρος Κουλεδάκης μαζί με μια άξια ομάδα συνεργατών δημιούργησε έναν νέο εκδοτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΔΙΔΥΜΟ 4» του ΤΖΟΡΙ ΤΖΟΝ και ΜΑΚ ΜΠΑΡΝΕΤ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το τρομερό δίδυμο επιστρέφει για να διασκεδάσει τους φανατικούς αναγνώστες του. Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς η μία πλάκα ακολουθεί την άλλη. Το γέλιο όπως πάντα άφθονο και οι περιπέτειες του Μάιλς και του Νάιλς απλά φανταστικές! Το φινάλε στις περιπέτειες του Μάιλς και του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Γαλατάς» της Άννα Μπερνς που τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2018 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Από την αριστουργηματική σειρά "Aldina" των εκδόσεων Gutenberg κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο της Άννα Μπερνς με τίτλο "Ο Γαλατάς". Το έργο της απέσπασε το Βραβείο Booker 2018 και χαρακτηρίστηκε "ασυνήθιστο και απαιτητικό". Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή πρόκειται για ένα βιβλίο που "κανείς μας δεν έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

«BRAIN RULES» για να παραμείνετε για πάντα δυνατοί και ακμαίοι του Τζον Μεντίνα

Το νέο βιβλίο του Τζο Μεντίνα θα βοηθήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο να βρουν λύσεις για να παραμείνει "ισορροπημένος"ο εγκέφαλος τους. Άλλωστε δεν είναι εύκολο για κανέναν να απομνημονεύει σε καθημερινή βάση τετραψήφιους αριθμούς για το ΑΤΜ στην τράπεζα, το pin ...

Διαβάστε περισσότερα

"Καλιγούλας"-Ο καταραμένος αυτοκράτορας του Σάιμον Τέρνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστρόρημα για τη ζωή του αυτοκράτορα της Ρώμης "Καλιγούλα".Την αφήγηση κάνει η Λιβίλλα, η μικρότερη αδερφή και έμπιστη του Καλιγούλα. Πώς ο ήρεμος και τρυφερός αδερφός της έγινε ο πιο δυνατός άνθρωπος στη γη. Και πώς, με ψέματα, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί ένα σπουδαίο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο "Περικλής" που θυμίζει στη μυθοπλασία το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και την «Τρικυμία». Πρόκειται για έργο της ώριμης ηλικίας του κορυφαίου Άγγλου δραματουργού που γράφτηκε το 1607. Την υπόθεσή του ο ποιητής την έχει πάρει από ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί «Η Μεσσαλίνα της Γαλλίας» κείμενο ανωνύμου

 «Ἡ Μεσσαλίνα τῆς Γαλλίας» κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Κίχλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο της ερωτικής λογοτεχνίας που χρονολογείται λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Ερωτικές απολαύσεις για λίγους χωρίς όρια....Καυτά φιλιά σε ένα ''κλειστό'' περιβάλλον με πρωταγωνιστές τη δούκισσα ,τη βασίλισσα, την υπηρέτρια και έναν αξιωματικό.Εικόνες σαρκικών απολαύσεων ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το ημερολόγιο του κολλητού του Σπασίκλα" μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

"Είμαι ο Ράουλι Τζέφερσον και αυτό είναι το βιβλίο μου. Έχω κι εγώ ημερολόγιο όπως ο φίλος μου ο Γκρεγκ". Έτσι απλά ξεκινάει ένα νέο υπέροχο ταξίδι για τον Τζέφ Κίνι… Μέτά το επιτυχημένο "Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα" που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και αποτελεί σημείο ...

Διαβάστε περισσότερα