H συγγραφέας Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει για το νέο της έργο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
19 Αυγούστου 2019 11:27:00

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου με τίτλο «Δημοκρατία, Βία και Εξουσία».Η συγγραφέας σε συνέντευξη της στο Timelink δίνει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα όπως:

-Πώς λειτουργούν αυτοί οι τρείς πολιτικοί όροι;

-Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη και παρουσίαση για θέματα που μας απασχολούν σήμερα περισσότερο από ποτέ…

https://www.govostis.gr/product/2308/dimokratia-bia-kai-exoysia.html

-Ποια είναι τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν να γράψετε το νέο σας βιβλίο με τίτλο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία;

Η Δημοκρατία αποτελεί στόχο ελκυστικό, ζητούμενο διαχρονικό των κοινωνιών και στο όνομά της και με την επίκλησή της έχουν θυσιαστεί και θυσιάζονται αμέτρητοι άνθρωποι ανά την υφήλιο. Κάποιες φορές μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι, σαν ιδεολόγημα για την επίτευξη ιδιοτελών σκοπών και στόχων. Αρκεί να θυμηθούμε όλες τις τελευταίες επεμβάσεις του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος στη Γιουγκοσλαβία και στη Μέση Ανατολή. Είναι έννοια ευαίσθητη, επιρρεπής στην ακύρωση και την ανατροπή της όταν κάποιες από τις προϋποθέσεις της ύπαρξής της ατονήσουν ή αναιρεθούν.Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας η Δημοκρατία έχει υποστεί ουσιώδη πλήγματα σε καίρια σημεία της και λειτουργεί κατ' επίφαση. Η λαϊκή βούληση αγνοείται συστηματικά, χειραγωγείται και υφαρπάζεται ασύστολα. Τα ερεθίσματα συνεπώς για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξαν πολλά και ποικίλα.

-Δημοκρατία,βία και εξουσία μπορούν να συνυπάρξουν;

Η Δημοκρατία όπως εξηγώ και στο βιβλίο προϋποθέτει τη δύναμη εκείνη που δεν ανήκει παρά μόνον στο Λαό, ο οποίος, όπου ισχύει το αντιπροσωπευτικό σύστημα, νομιμοποιεί την εκλεγμένη κυβέρνηση και τα θεσμοθετημένα όργανά της. Συνεπώς η προσφυγή της εξουσίας στη βία σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την απώλεια της δύναμης, δηλαδή την απώλεια της απαιτούμενης συναίνεσης και της αποδοχής και συνακόλουθα τη στήριξη στο Λαό. Επομένως η δημοκρατία και η βία δεν μπορούν να συνυπάρξον γιατί είναι έννοιες ασύμβατες και η μία αναιρεί και ακυρώνει την άλλη. 

-Πώς λειτουργούν οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα;

Στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα η Δημοκρατία έχει υποστεί ουσιώδη πλήγματα στα καίρια και στα ουσιώδη ζητήματα που στοιχειοθετούν την ύπαρξή της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υπερεθνικά κέντρα και οι κυβερνήσεις καλούνται να κάνουν απλή διαχείριση. Με άλλα λόγια πηγή της εξουσίας και των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας δεν είναι ο Λαός αλλά, αντίθετα, η βούλησή του αγνοείται,υφαρπάζεται, κατευθύνεται και χειραγωγείται. Αδιάψευστο δείγμα το bonus των 50 εδρών στον επικρατέστερο κομματικό σχηματισμό, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυβερνούν ισχνές πλειοψηφίες. Αναρωτιέμαι πραγματικά, με αυτή την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αν στις συνθήκες νεοφιλευθερισμού που βιώνουμε μπορεί να ευδοκιμήσει η δημοκρατία αφού έχουν αναιρεθεί οι όροι ύπαρξής της ή βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταβατική περίοδο που θα γεννήσει κάτι κανούργιο προκειμένου να αντιστοιχηθεί η λαϊκή βούληση με την εξουσία. Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι δεν ζούμε το τέλος της ιστορίας, ότι οι λαοί δεν έχουνε πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

-Ποιος από τους τρεις όρους θεωρείτε ότι παραμένει ενεργός στην εποχή μας; 

Στην σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα η δημοκρατία, όπως προείπα, έχει τρωθεί σε ουσιαστικές πλευρές των συνιστωσών της, τα χαρακτηριστικά της έχουνε υποχωρήσει μπροστά στην έμμεση βία που έχει διαποτίσει τις δομές του συστήματος. Αντίστοιχα αυτή η βία των δομών, η δομική βία, έχει γεννήσει και τον αντίποδά της, τη βία των πληττόμενων οι οποίοι καλούνται να βιώσουν τα δυσμενή αποτελέσματα στην δύσκολη καθημερινότητά τους. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι από τους τρεις αυτούς όρους αυτός που παραμένει ενεργός είναι η βία στην οποιαδήποτε μορφή της

 -Μπορούμε να μιλάμε στις μέρες μας για δημοκρατία;

Το ερώτημά σας είναι κρίσιμο γιατί πραγματικά όταν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού έχουνε περιθωριοποιηθεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, που δείχνει να βαθαίνει, και άλλα απειλούνται με περιθωριοποίηση καθώς τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία και στη στέγη, έχουνε γίνει ζητούμενο, δεν ξέρω κατά πόσον μπορούμε να κάνουμε λόγο για δημοκρατία. Διακρίνω πολλές φορές έναν υφέρποντα και κάποιες φορές εμφανή και απροκάλυπτο αυταρχισμό τόσο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, ερήμην και αντίθετα με τη λαϊκή βούληση, όσο και στον τρόπο εφαρμογής τους όταν οι μάζες εκφράσουνε την εναντίωσή τους.

-Με ποιές μορφές εμφανίζεται η βία στη σημερινή εποχή;

Η βία στους καιρούς μας εμφανίζεται με διάφορες μορφές.Διάχυτη και προεξάρχουσα μορφή της, κατά τη γνώμη μου, είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και η μετατροπή των ανθρώπων σε αναλώσιμους της ιστορίας. Από αυτή την κρατούσα αντίληψη απορρέουν πολλές εκδηλώσεις της έμμεσης βίας, της βίας των δομών στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Βία με αυτή την έννοια είναι η πείνα,που, όπως διάβαζα πρόσφατα, μαστίζει 821 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη,ο αποκλεισμός και η διαρκής περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Βία είναι ο εξαναγκασμός των νέων σε μετανάστευση προκειμένου να επιβιώσουν. Βία είναι αυτή η καρικατούρα ζωής που διαμορφώθηκε και επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αναντίστοιχη με τη ζωή που θα έπρεπε να βιώνουμε για την οποία το σύστημα αδιαφορεί παντελώς. Βία αποτελεί η μετατροπή της εργασίας σε απασχολησιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι οικονομικοί στόχοι της συνθήκης του Μάστριχτ. Εκείνος ο νεολογισμός, εκείνη η μαγική λέξη ε υ ε λ φ ά λ ε ι α (σύνθετη λέξη με συνθετικά τις λέξεις ευελιξία και ασφάλεια) όρος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία για να υποδηλώσει δήθεν την ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά στην πραγματικότητα προκειμένου να υπονομεύσει την ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο εργαζόμενος στο χώρο της εργασίας του και να καταλήξει στον σημερινό εργασιακό Μεσαίωνα καθώς οι εργαζόμενοι αποτελούν τα διαρκή θύματα. Βία είναι οι αυτοκτονίες, η απόγνωση, η διαρκής αγωνία για την επόμενη μέρα, η περικοπή των μισθών και των συντάξεων αδιαφορώντας για την χειροτέρευση της καθημερινότητας στις ζωές των ανθρώπων. Βία ακόμη είναι η συμπεριφορά των κατασταλτικών μηχανισμών της Πολιτείας απέναντι σε όσους εναντιώνονται σε όλα τα παραπάνω. Βία αποτελούν οι περικοπές στην υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην παιδεία. Βία είναι επίσης ο μη σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας που έπρεπε να ισχύει σε ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που εκφράστηκε με την καθιέρωση του bonus των 50 εδρών στον επικρατέστερο κομματικό σχηματισμό και έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυβερνούν στην πραγματικότητα ισχνές πλειοψηφίες. Και σα να μην έφτανε αυτό είναι αυτή η ίδια η Πολιτεία που εντοπίζει και βαφτίζει υποκριτικά και ανερυθρίαστα μη σεβασμό στην αρχή της πλεοψηφίας την οποιαδήποτε αντίδραση και εναντίωση που εύλογα γεννάει η συμπεριφορά της.

-Μπορεί η βία να δημιουργήσει τη δύναμη;

Η Βία είναι έννοια αντιστρόφως ανάλογη με τη δύναμη.Με άλλα λόγια η προσφυγή των συστημάτων εξουσίας στη Βία όπως επίσης και η παρατεταμένη χρήση της σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την απώλεια της δύναμης και εγκαθιδρύει το καθεστώς του τρόμου και τις μορφές διακυβέρνησης που το συντηρούν. Και αυτό γιατί η δύναμη υπάρχει όταν οι άνθρωποι ιδρύοντας σχέσεις ισοτιμίας μπορούν να λέγουν και να πράττουν από κοινού. Υφίσταται δηλαδή η δύναμη εκεί που οι άνθρωποι συγκροτούνται σε πολιτική κοινότητα η οποία είναι η μόνη μορφή οργάνωσης που δεν υπάρχει αναγκαία και η οποία προσδιορίζεται από τις αρχές της αυτονομίας, της συναίνεσης και της ισονομίας που επιτυγχάνεται με την πειθώ και την ελεύθερη αντιπαράθεση των διαφόρων και διαφορετικών απόψεων. Επομένως σε καμία περίπτωση η βία δεν μπορεί να δημιουργήσει τη δύναμη αντίθετα επιβεβαιώνει την απώλειά της.

-Ποιά είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

Τα τελευταία χρόνια έχω πάψει να κάνω μακρόπνοα σχέδια. Ζω και αφουγκράζομαι τα σημεία, τις σιωπές και τους ήχους των δύσκολων καιρών που βιώνουμε και εκφράζομαι λογοτεχνικά όπως κάθε φορά αισθάνομαι, ανάλογα με τον τρόπο γραφής που το κάθε ερέθισμα υπαγορεύει, είτε μέσα από την ποίηση, είτε με το δοκίμιο και άλλοτε με το διήγημα ή το μυθιστόρημα.

Το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου κυκλοφορεί απο τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη και αξίζει όλοι να το μελετήσουμε.

"Η αυτοκρατορία που βασίζεται στη γνώμη και στη φαντασία βασιλεύει για λίγο καιρό και αυτή η αυτοκρατορία είναι μειλίχια και επιεικής. Η αυτοκρατορία της βίας βασιλεύει πάντα! Έτσι η γνώμη είναι κάτι σαν βασίλισσα του κόσμου, όμως η βία είναι ο τύραννός του"

ΠΑΣΚΑΛ

Παρουσίαση του βιβλίου:

Σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, σε μία ζωή καρικατούρα αυτής που θα έπρεπε να βιώνουμε, φυλακισμένοι μέσα στα τετελεσμένα γεγονότα που έχουν επιβληθεί ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει σε λήθαργο εξακολουθώντας να ονειροπολούμε μέσα σε μία οργάνωση, μέσα σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια και φαίνονται όσα συμβαίνουν αναπόφευκτα και βαθιά ριζωμένα, πώς λειτουργούν και συμπλέκονται οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι; Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Ζωγραφική: Mάνος Νάκος

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: 

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στην Αθήνα. Το Δημοκρατία, βία και εξουσία είναι το όγδοο βιβλίο της.

Κυκλοφορούν επίσης: Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (δοκίμιο)

Ταξίδι Εκλογών (μυθιστόρημα)

Σαν Μυθιστόρημα (μυθιστόρημα)

Ιβάν… όπως Γιάννης… και άλλα ασύνδετα διηγήματα (διηγήματα)

Ποιήματα από το 2016 στο 1990 (ποιητική συλλογή)

Το μαγικό δώρο (αφήγημα)

Συμμετοχή σε Συλλογικό έργο (2017) Τα Ποιήματα του 2016 - Κοινωνία των (δε)κάτων

Έτσι, όπως έρχονται (ποίηση)

Εκδόσεις Γκοβόστη

Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com    

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η «Φαίδρα» το αριστούργημα του Ρακίνα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα από τα κορυφαία δείγματα του γαλλικού κλασικισμού. Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, ύστερα από τριάντα χρόνια ενασχόλησης με το αριστούργημα του Ρακίνα, καταθέτει την τέταρτη και οριστική εκδοχή της μετάφρασης της Φαίδρας. Στον τόμο προτάσσεται εκτενής εισαγωγή, γραμμένη ...

Διαβάστε περισσότερα

"Tο παλιό μου πιάνο" η ποιητική συλλογή της Χλόης Βερίτη αφιερωμένη στον Μάνο Τόκα

Η ποιητική συλλογή της Χλόης Βερίτη είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο της φίλο Μάριο Τόκα. Ο τίτλος της συλλογής είναι πολύ χαρακτηριστικός «Το παλιό μου πιάνο». Αυτό το πιάνο της Χλόης, όπου μαζί με τον Μάριο Tόκα και την παρέα τους μαζεύονταν τις νύχτες και τραγουδούσαν. Αυτές τις ...

Διαβάστε περισσότερα

H συγγραφέας Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει για το νέο της έργο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου με τίτλο «Δημοκρατία, Βία και Εξουσία».Η συγγραφέας σε συνέντευξη της στο Timelink δίνει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα όπως: -Πώς λειτουργούν αυτοί οι τρείς πολιτικοί όροι; -Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας; Πρόκειται για μια ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εργατική τάξη και επανάσταση» του Γιώργου Ρούση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά «Ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες» κυκλοφορεί το βιβλίο του Έλληνα διανοούμενου, συγγραφέα και καθηγητή Γιώργου Ρούση με τίτλο «Εργατική τάξη και επανάσταση». Όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας Γιώργος Ρούσης το ερώτημα το οποίο γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί σε τούτη τη μελέτη είναι κατά πόσο η ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εναγωνίως αγχιβατώντας» του Νίκου Μουρίκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Mετά την πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Μουρίκη, με τίτλο ¨Γενεαλογία του πείσματος"  κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Εναγωνίως αγχιβατώντας". Πρόκειται για 40 επιλεγμένα ποιήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Αξίζει ν'αναφέρουμε ότι οι εκδόσεις Γκοβόστη σέβονται το αναγνωστικό τους κοινό προσφέροντας τους πάντα αξιόλογες εκδοτικές ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εκτροφείο θηραμάτων» της Γεωργίας Μιχαλαριά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Aπο τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο της Γεωργίας Μιχαλαριά με τίτλο "Εκτροφείο θηραμάτων". Μια αναπάντεχη σύνθεση ηρώων που τραγουδούν δυνατά για να καλύψουν το στατικό θόρυβο του σύμπαντος. Ασπρόμαυροι αντιήρωες που, άλλοτε με πικρή διαύγεια και άλλοτε με δονκιχωτική αισιοδοξία, επιδίδονται σε απέλπιδες προσπάθειες να ...

Διαβάστε περισσότερα

"Πάθος για Ζωή"-Η ζωή του Βαν Γκογκ του Ίρβινγκ Στόουν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Aπό τις εκδόσεις Γκοβόστη, κυκλοφορεί το βιβλίο του Ίρβιν Στόουν «Πάθος για ζωή». Πρόκειται για τη βιογραφία του μεγάλου ζωγράφου Βικέντιου Βαν Γκογκ. Μέσα στις σελίδες του ξεδιπλώνονται άγνωστες και γνωστές πτυχές της ζωής του.Το πλούσιο συγγραφικό υλικό προέρχεται από την αλληλογραφία του ζωγράφου με τον ...

Διαβάστε περισσότερα

«Διακοπές στο Παρίσι» του Σώμερσετ Μωμ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί ένα από τα κορυφαία έργα ενός από τους σπουδαιότερους βρετανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ο Σώμερσετ Μωμ υπήρξε ένας εξαιρετικός μυθιστοριογράφος αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Τα έργα του είναι μοναδικά μεταφέρονται στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο.Τα βιβλία του έχουν διαβαστεί ...

Διαβάστε περισσότερα

"Κλεμμένες λιακάδες" της Μαρίας Παναγοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Ένας ανίερος έρωτας. Μια ιερή φιλία. Και η αέναη μάχη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Ποιος θα νικήσει; Και με ποιο τίμημα; Από την συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» Υποψήφιο για Βραβείο Βιβλίου Public 2018. Η Μαρία Παναγοπούλου σε συνέντευξη ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπέροχη καλοκαιρινή πρόταση από τις εκδόσεις Μίνωας:«Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» της Χίρο Αρικάουα

«Καθώς απαριθμούμε τις αναμνήσεις ενός ταξιδιού, ξεκινάμε για το επόμενο. Τιμώντας αυτούς που προηγήθηκαν. Τιμώντας κι αυτούς που θα ακολουθήσουν. Και μια μέρα, θα ξανασυναντήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους κάπου πέρα απ’ τον ορίζοντα.» Το βιβλίο «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου Γάτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα κλασικά αγαπημένα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον επανεκδίδονται από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας φροντίζουν πάντα τα παιδιά να διαβάζουν μικρά αριστουργήματα. Αυτή τη φορά επανεκδίδουν σε ολοκαίνουριες προσεγμένες εκδόσεις τη σειρά «Περιπέτεια» της Ένιντ Μπλάιτον, της συγγραφέως που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους αναγνώστες να διαβάσουν τα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Δύο χρόνια διακοπές» του Ιούλιου Βερν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με κάθε νέα τους έκδοση αφού πρόκειται για βιβλία με εξαιρετικές επιμέλειες, μεταφράσεις και καλαίσθητα εξώφυλλα.Εκδόσεις που αγαπούν και σέβονται το αναγνωστικό τους κοινό. Ακόμα ένα σπουδαίο μυθιστόρημα από τον μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν κυκλοφορεί στην εμβληματική ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τη μέρα που στέρεψε ο Λάδωνας –Η ψυχοκόρη-της Χρύσας Λυκούδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Το μυθιστόρημα της Χρύσας Λυκούδη με τίτλο «Τη μέρα που στέρεψε ο Λάδωνας», μας «βουτάει» στην κυριολεξία στα νερά του όμορφου ποταμού.Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη από συναισθήματα και μυστήριο. Η συγγραφέας πήγαινε όταν ήταν μικρή στο ορεινό χωριό Λυκούρια Καλαβρύτων, όπου πηγάζει ο ποταμός Λάδωνας.Τον ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι φύλακες της λίμνης» της Βασιλικής Διαμαντή μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Βασιλικής Διαμαντή με τίτλο "Οι φύλακες της λίμνης". Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, τοποθετημένο όμως πολύ καλά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του. Ένας ύμνος στην δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και στο ταξίδι της μέσα σε πολέμους ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Κοντυλένια του νησιού» της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Μετά την "Τρικυμία" η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη επανέρχεσαι με ένα νέο μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.Αυτή τη φορά  μας παρουσιάζει την Κοντυλένια. H Κοντυλένια ήταν πραγματικό πρόσωπο. Γεννήθηκε στο γραφικό Μεγανήσι της Λευκαδίτικης Πολυνησίας και όπως έχει δηλώσει η συγγραφέας την ιστορία της την αφηγήθηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Λογοτεχνίας -Τεύχος 59 -Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Mε το 59ο τεύχος, τα Θέματα Λογοτεχνίας εισέρχονται στον εικοστό δεύτερο χρόνο της παρουσίας τους στα ελληνικά γράμματα. Με την ευκαιρία αυτή προχωρήσαμε όχι μόνο στην τυπογραφική ανανέωσή του αλλά, κυρίως, στην ανανέωση της ύλης του. Εκτός από την ποίηση και την πεζογραφία –που ούτως ή άλλως ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ποιητικά, Τεύχος 34 —κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ένα περιοδικό έχει ενδιαφέρον όταν είναι κάθε φορά ίδιο και διαφορετικό. Ίδιο όσον αφορά τη γενική θεώρησή του, διαφορετικό ως προς την οπτική των κειμένων που δημοσιεύει. Ελπίζουμε ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το παρόν τεύχος: αφενός μιλάει για την ποίηση, ελληνική και ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ της Κάθριν Ντόιλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Μαγευτικό και συναρπαστικό, σε παρασύρει σαν το κύμα». Κάθριν Ράντελ, συγγραφέας «Μια ιστορία που συνδυάζει τους κέλτικους μύθους με σύγχρονα θέματα σχετικά με τους οικογενειακούς δεσμούς, τη μνήμη και την αδελφική αντιπαλότητα. Οι λάτρεις του Χάρι Πότερ και του Πέρσι Τζάκσον μπορούν να προσθέσουν τον Φιον ...

Διαβάστε περισσότερα

«Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι» του Διονύση Σιμόπουλου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη και με αφορμή την επέτειο αυτή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο βιβλίο  του κορυφαίου αστροφυσικού  Διονύση Σιμόπουλου με τίτλο «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι». Ο κορυφαίος διευθυντής του Πλανηταρίου, ο οποίος τότε ζούσε και ...

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές προτάσεις:«Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Άλκη Ζέη φροντίζει πάντα τα παιδιά να μαθαίνουν όλα όσα γίνονται δίπλα τους με σωστό τρόπο. Στο βιβλίο «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της»,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ασχολείται με σημερινά προβλήματα όπως η εξάρτηση των ανήλικων παιδιών από τα ναρκωτικά. Η δύσκολη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κηπουρός της νύχτας» από τους αδερφούς Φαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας παρουσιάζουν αξιόλογες εκδοτικές προτάσεις για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. « Ο κηπουρός της νύχτας» είναι ένα τρυφερό παραμύθι ….ονειρεμένο…Οι ομορφιές της φύσης μπορούν πάντα να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Εκπληκτική έκδοση με καλαίσθητο εξώφυλλο και ιδιαίτερα προσεγμένη εικονογράφηση. Ένας μυστηριώδης κηπουρός μεταμορφώνει ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η αγάπη ξενοκοιμάται- "Πόσο μονογαμικοί ή πολυγαμικοί (απιστία) είμαστε;" του Μηνά Νιτσόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα-Κλινικού Ψυχολόγου Μηνά Νιτσόπουλου. Ένα μοναδικό εγχειρίδιο, χρήσιμο για όλους από έναν ειδικό του είδους. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες οκτώ στους δέκα ερωτώμενους δηλώνουν μονογαμικοί αλλά μάλλον επιπόλαια…. Μέσα από μελέτες ,ο Κλινικός Ψυχολόγος Μηνάς Νιτσόπουλος έρχεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Χλόη Βερίτη μιλάει στο Timelink για τις «Νομικές Περιπέτειες» του Τζον Π. Γουίν που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη, στη σειρά Ραδιοφωνικό θέατρο, κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζον Π. Γουίν «Νομικές Περιπέτειες» σε μετάφραση Αλέξανδρου Παΐκου και στη γλωσσική επιμέλεια η Χλόη Βερίτη. Λίγα λόγια για τις Νομικές Περιπέτειες: Οι ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ περιέχουν δεκατέσσερα ραδιοφωνικά θεατρικά, δεκατέσσερις διαφορετικές δραματοποιημένες φανταστικές νομικές ...

Διαβάστε περισσότερα