H συγγραφέας Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει για το νέο της έργο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
19 Αυγούστου 2019 11:27:00

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου με τίτλο «Δημοκρατία, Βία και Εξουσία».Η συγγραφέας σε συνέντευξη της στο Timelink δίνει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα όπως:

-Πώς λειτουργούν αυτοί οι τρείς πολιτικοί όροι;

-Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη και παρουσίαση για θέματα που μας απασχολούν σήμερα περισσότερο από ποτέ…

https://www.govostis.gr/product/2308/dimokratia-bia-kai-exoysia.html

-Ποια είναι τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν να γράψετε το νέο σας βιβλίο με τίτλο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία;

Η Δημοκρατία αποτελεί στόχο ελκυστικό, ζητούμενο διαχρονικό των κοινωνιών και στο όνομά της και με την επίκλησή της έχουν θυσιαστεί και θυσιάζονται αμέτρητοι άνθρωποι ανά την υφήλιο. Κάποιες φορές μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι, σαν ιδεολόγημα για την επίτευξη ιδιοτελών σκοπών και στόχων. Αρκεί να θυμηθούμε όλες τις τελευταίες επεμβάσεις του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος στη Γιουγκοσλαβία και στη Μέση Ανατολή. Είναι έννοια ευαίσθητη, επιρρεπής στην ακύρωση και την ανατροπή της όταν κάποιες από τις προϋποθέσεις της ύπαρξής της ατονήσουν ή αναιρεθούν.Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας η Δημοκρατία έχει υποστεί ουσιώδη πλήγματα σε καίρια σημεία της και λειτουργεί κατ' επίφαση. Η λαϊκή βούληση αγνοείται συστηματικά, χειραγωγείται και υφαρπάζεται ασύστολα. Τα ερεθίσματα συνεπώς για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξαν πολλά και ποικίλα.

-Δημοκρατία,βία και εξουσία μπορούν να συνυπάρξουν;

Η Δημοκρατία όπως εξηγώ και στο βιβλίο προϋποθέτει τη δύναμη εκείνη που δεν ανήκει παρά μόνον στο Λαό, ο οποίος, όπου ισχύει το αντιπροσωπευτικό σύστημα, νομιμοποιεί την εκλεγμένη κυβέρνηση και τα θεσμοθετημένα όργανά της. Συνεπώς η προσφυγή της εξουσίας στη βία σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την απώλεια της δύναμης, δηλαδή την απώλεια της απαιτούμενης συναίνεσης και της αποδοχής και συνακόλουθα τη στήριξη στο Λαό. Επομένως η δημοκρατία και η βία δεν μπορούν να συνυπάρξον γιατί είναι έννοιες ασύμβατες και η μία αναιρεί και ακυρώνει την άλλη. 

-Πώς λειτουργούν οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα;

Στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα η Δημοκρατία έχει υποστεί ουσιώδη πλήγματα στα καίρια και στα ουσιώδη ζητήματα που στοιχειοθετούν την ύπαρξή της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υπερεθνικά κέντρα και οι κυβερνήσεις καλούνται να κάνουν απλή διαχείριση. Με άλλα λόγια πηγή της εξουσίας και των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας δεν είναι ο Λαός αλλά, αντίθετα, η βούλησή του αγνοείται,υφαρπάζεται, κατευθύνεται και χειραγωγείται. Αδιάψευστο δείγμα το bonus των 50 εδρών στον επικρατέστερο κομματικό σχηματισμό, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυβερνούν ισχνές πλειοψηφίες. Αναρωτιέμαι πραγματικά, με αυτή την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αν στις συνθήκες νεοφιλευθερισμού που βιώνουμε μπορεί να ευδοκιμήσει η δημοκρατία αφού έχουν αναιρεθεί οι όροι ύπαρξής της ή βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταβατική περίοδο που θα γεννήσει κάτι κανούργιο προκειμένου να αντιστοιχηθεί η λαϊκή βούληση με την εξουσία. Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι δεν ζούμε το τέλος της ιστορίας, ότι οι λαοί δεν έχουνε πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

-Ποιος από τους τρεις όρους θεωρείτε ότι παραμένει ενεργός στην εποχή μας; 

Στην σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα η δημοκρατία, όπως προείπα, έχει τρωθεί σε ουσιαστικές πλευρές των συνιστωσών της, τα χαρακτηριστικά της έχουνε υποχωρήσει μπροστά στην έμμεση βία που έχει διαποτίσει τις δομές του συστήματος. Αντίστοιχα αυτή η βία των δομών, η δομική βία, έχει γεννήσει και τον αντίποδά της, τη βία των πληττόμενων οι οποίοι καλούνται να βιώσουν τα δυσμενή αποτελέσματα στην δύσκολη καθημερινότητά τους. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι από τους τρεις αυτούς όρους αυτός που παραμένει ενεργός είναι η βία στην οποιαδήποτε μορφή της

 -Μπορούμε να μιλάμε στις μέρες μας για δημοκρατία;

Το ερώτημά σας είναι κρίσιμο γιατί πραγματικά όταν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού έχουνε περιθωριοποιηθεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, που δείχνει να βαθαίνει, και άλλα απειλούνται με περιθωριοποίηση καθώς τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία και στη στέγη, έχουνε γίνει ζητούμενο, δεν ξέρω κατά πόσον μπορούμε να κάνουμε λόγο για δημοκρατία. Διακρίνω πολλές φορές έναν υφέρποντα και κάποιες φορές εμφανή και απροκάλυπτο αυταρχισμό τόσο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, ερήμην και αντίθετα με τη λαϊκή βούληση, όσο και στον τρόπο εφαρμογής τους όταν οι μάζες εκφράσουνε την εναντίωσή τους.

-Με ποιές μορφές εμφανίζεται η βία στη σημερινή εποχή;

Η βία στους καιρούς μας εμφανίζεται με διάφορες μορφές.Διάχυτη και προεξάρχουσα μορφή της, κατά τη γνώμη μου, είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και η μετατροπή των ανθρώπων σε αναλώσιμους της ιστορίας. Από αυτή την κρατούσα αντίληψη απορρέουν πολλές εκδηλώσεις της έμμεσης βίας, της βίας των δομών στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Βία με αυτή την έννοια είναι η πείνα,που, όπως διάβαζα πρόσφατα, μαστίζει 821 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη,ο αποκλεισμός και η διαρκής περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Βία είναι ο εξαναγκασμός των νέων σε μετανάστευση προκειμένου να επιβιώσουν. Βία είναι αυτή η καρικατούρα ζωής που διαμορφώθηκε και επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αναντίστοιχη με τη ζωή που θα έπρεπε να βιώνουμε για την οποία το σύστημα αδιαφορεί παντελώς. Βία αποτελεί η μετατροπή της εργασίας σε απασχολησιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι οικονομικοί στόχοι της συνθήκης του Μάστριχτ. Εκείνος ο νεολογισμός, εκείνη η μαγική λέξη ε υ ε λ φ ά λ ε ι α (σύνθετη λέξη με συνθετικά τις λέξεις ευελιξία και ασφάλεια) όρος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία για να υποδηλώσει δήθεν την ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά στην πραγματικότητα προκειμένου να υπονομεύσει την ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο εργαζόμενος στο χώρο της εργασίας του και να καταλήξει στον σημερινό εργασιακό Μεσαίωνα καθώς οι εργαζόμενοι αποτελούν τα διαρκή θύματα. Βία είναι οι αυτοκτονίες, η απόγνωση, η διαρκής αγωνία για την επόμενη μέρα, η περικοπή των μισθών και των συντάξεων αδιαφορώντας για την χειροτέρευση της καθημερινότητας στις ζωές των ανθρώπων. Βία ακόμη είναι η συμπεριφορά των κατασταλτικών μηχανισμών της Πολιτείας απέναντι σε όσους εναντιώνονται σε όλα τα παραπάνω. Βία αποτελούν οι περικοπές στην υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην παιδεία. Βία είναι επίσης ο μη σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας που έπρεπε να ισχύει σε ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που εκφράστηκε με την καθιέρωση του bonus των 50 εδρών στον επικρατέστερο κομματικό σχηματισμό και έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυβερνούν στην πραγματικότητα ισχνές πλειοψηφίες. Και σα να μην έφτανε αυτό είναι αυτή η ίδια η Πολιτεία που εντοπίζει και βαφτίζει υποκριτικά και ανερυθρίαστα μη σεβασμό στην αρχή της πλεοψηφίας την οποιαδήποτε αντίδραση και εναντίωση που εύλογα γεννάει η συμπεριφορά της.

-Μπορεί η βία να δημιουργήσει τη δύναμη;

Η Βία είναι έννοια αντιστρόφως ανάλογη με τη δύναμη.Με άλλα λόγια η προσφυγή των συστημάτων εξουσίας στη Βία όπως επίσης και η παρατεταμένη χρήση της σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την απώλεια της δύναμης και εγκαθιδρύει το καθεστώς του τρόμου και τις μορφές διακυβέρνησης που το συντηρούν. Και αυτό γιατί η δύναμη υπάρχει όταν οι άνθρωποι ιδρύοντας σχέσεις ισοτιμίας μπορούν να λέγουν και να πράττουν από κοινού. Υφίσταται δηλαδή η δύναμη εκεί που οι άνθρωποι συγκροτούνται σε πολιτική κοινότητα η οποία είναι η μόνη μορφή οργάνωσης που δεν υπάρχει αναγκαία και η οποία προσδιορίζεται από τις αρχές της αυτονομίας, της συναίνεσης και της ισονομίας που επιτυγχάνεται με την πειθώ και την ελεύθερη αντιπαράθεση των διαφόρων και διαφορετικών απόψεων. Επομένως σε καμία περίπτωση η βία δεν μπορεί να δημιουργήσει τη δύναμη αντίθετα επιβεβαιώνει την απώλειά της.

-Ποιά είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

Τα τελευταία χρόνια έχω πάψει να κάνω μακρόπνοα σχέδια. Ζω και αφουγκράζομαι τα σημεία, τις σιωπές και τους ήχους των δύσκολων καιρών που βιώνουμε και εκφράζομαι λογοτεχνικά όπως κάθε φορά αισθάνομαι, ανάλογα με τον τρόπο γραφής που το κάθε ερέθισμα υπαγορεύει, είτε μέσα από την ποίηση, είτε με το δοκίμιο και άλλοτε με το διήγημα ή το μυθιστόρημα.

Το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου κυκλοφορεί απο τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη και αξίζει όλοι να το μελετήσουμε.

"Η αυτοκρατορία που βασίζεται στη γνώμη και στη φαντασία βασιλεύει για λίγο καιρό και αυτή η αυτοκρατορία είναι μειλίχια και επιεικής. Η αυτοκρατορία της βίας βασιλεύει πάντα! Έτσι η γνώμη είναι κάτι σαν βασίλισσα του κόσμου, όμως η βία είναι ο τύραννός του"

ΠΑΣΚΑΛ

Παρουσίαση του βιβλίου:

Σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, σε μία ζωή καρικατούρα αυτής που θα έπρεπε να βιώνουμε, φυλακισμένοι μέσα στα τετελεσμένα γεγονότα που έχουν επιβληθεί ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει σε λήθαργο εξακολουθώντας να ονειροπολούμε μέσα σε μία οργάνωση, μέσα σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια και φαίνονται όσα συμβαίνουν αναπόφευκτα και βαθιά ριζωμένα, πώς λειτουργούν και συμπλέκονται οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι; Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Ζωγραφική: Mάνος Νάκος

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: 

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στην Αθήνα. Το Δημοκρατία, βία και εξουσία είναι το όγδοο βιβλίο της.

Κυκλοφορούν επίσης: Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (δοκίμιο)

Ταξίδι Εκλογών (μυθιστόρημα)

Σαν Μυθιστόρημα (μυθιστόρημα)

Ιβάν… όπως Γιάννης… και άλλα ασύνδετα διηγήματα (διηγήματα)

Ποιήματα από το 2016 στο 1990 (ποιητική συλλογή)

Το μαγικό δώρο (αφήγημα)

Συμμετοχή σε Συλλογικό έργο (2017) Τα Ποιήματα του 2016 - Κοινωνία των (δε)κάτων

Έτσι, όπως έρχονται (ποίηση)

Εκδόσεις Γκοβόστη

Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com    

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ο Γιώργος Δεπάστας μιλάει για τη «Λούλου» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού θεάτρου, ένα κείμενο που, γραμμένο έναν αιώνα πριν, γνώρισε τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις, αλλά και πλήθος διασκευών και θριαμβευτικών σκηνικών επιτυχιών έως σήμερα.Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζει , σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι που έζησε δύο φορές » του Νταβίντ Λάγκερκραντζ -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το πολυαναμενώμενο έκτο μέρος της σειράς «MILLENΝIUM» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μια σειρά που έχει ξετρελάνει το αναγνωστικό κοινό με τις κινηματογραφικές σκηνές και το μυστήριο που το περικλύει. Δεν είναι τυχαία πρώτο στις προτιμήσεις του.Ένα εκπληκτικό βιβλίο μυστηρίου που δεν θα πρέπει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ηγεσία για παιδιά» του Δημήτρη Μπουραντά και της Σοφίας Πρωτόπαπα- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

«Οι νέοι δε γνωρίζουν αρκετά για να έχουν σωστή κρίση, και έτσι τολμούν το αδύνατο και το πετυχαίνουν, η μια γενιά μετά την άλλη». Pearl S. Buck, Συγγραφέας Aπό τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέο βιβλίο στην αγαπημένη παιδική σειρά των εκδόσεων Μίνωας:4½ φίλοι και το διαμαντένιο περιλαίμιο-(10)

Nέο βιβλίο στην αγαπημένη σειρά των μικρών αναγνωστών 4½ ΦΙΛΟΙ από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για μια περιπετειώδη σειρά με μια παρέα παιδιών και έναν σκύλο που λύνουν μυστήρια και ξεπερνούν τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους.Τα βιβλία της σειράς διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» του Άρθουρ Σοπενχάουερ κυκλοφορεί στη σειρά Φάροι Ιδεών των εκδόσεων Μίνωας

Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους.Έγραψε τον 19ο αιώνα ένα οξύ, οργισμένο, ανατρεπτικό και σοφό δοκίμιο που εκδόθηκε όμως μετά τον θάνατο του με τον τίτλο «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο». Οι εκδόσεις Μίνωας στην προσεγμένη σειρά Φάροι Ιδεών μας το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο λύκος της στέπας» του Έρμαν Έσσε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Στην κλασική σειρά των εκδόσεων Μίνωα κυκλοφορεί το αριστούργημα του Έρμαν Έσσε «Ο λύκος της στέπας». Εκδόθηκε το 1927 και ήταν το μυθιστόρημα που χάρισε στον Έσσε την παγκόσμια αναγνώριση. Αποτελεί ένα δυνατό ανάγνωσμα, που ιχνηλατεί τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και μας παρασύρει στη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Χαμένος Παράδεισος» του Τζάιλς Μίλτον - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Ένα μοναδικό βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με τίτλο «Χαμένος Παράδεισος». Ο Τζάιλς Μίλτον φωτίζει άγνωστες ιστορικές στιγμές που αφορούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της τεράστιας καταστροφής. Η γλαφυρή γραφή του δημιουργεί στον αναγνώστη την αίσθηση ότι βιώνει ο ίδιος τα γεγονότα της καταστροφής.Η περιγραφή ...

Διαβάστε περισσότερα

«Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η συναρπαστική ζωή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ εξιτάρει πάντα του ανανγνώστες. Η Πόλα Μακλέιν με τη συγκλονιστική και συνάμα απολαυστική της γραφή μας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα. Μπορείς να αγαπάς κάποιον υπερβολικά; Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου: Σικάγο, 1920. Η ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι κόρες της βασίλισσας" της Κλαίρης Θεοδώρου μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η αγαπημένη συγγραφέας Κλαίρη Θεοδώρου προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό ένα καθηλωτικό ιστορικό μυθιστόρημα που θα καθηλώσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος, τη δίψα για επιβίωση,τη διαχρονικότητα του έρωτα ,την ανάγκη για "πατρίδα".Το νέο βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ψυχολογικός πόλεμος" - Θέκλα Πετρίδου - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η Θέκλα Πετρίδου επανέρχεται με ένα νέο θέμα που αφορά όλους μας: τον ψυχολογικό πόλεμο. Δεν είσαι τρελός όταν νιώθεις πως οι γύρω σου προσπαθούν να σε βγάλουν τρελό. Πολύ πιθανόν να δέχεσαι gaslighting. Δεν είσαι υπερευαίσθητος και προβληματικός όταν ενοχλείσαι που ένας άνθρωπος εξαφανίζεται από ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας αφηρημένος άνδρας» της Μάρως Βαμβουνάκη -Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 H πολυγραφότατη Μάρω Βαμβουνάκη προσφέρει στους αναγνώστες της μια ιστορία ζωής, θανάτου και πάλι ζωής.  Το νέο της βιβλίο με τίτλο: «Ένας αφηρημένος άντρας» είναι ένα μυθιστόρημα που εξετάζει τη σχέση μιας γυναίκας με τους γονείς της ,μ' έναν ιδιαίτερο φίλο  αλλά και την ερωτική της ζωή. Μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα κυκλοφορία από την Kάπα Εκδοτική: «Η απαγωγή της Τασούλας» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου

"Η Απαγωγή της Τασούλας" μόλις κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική.Πρόκειται για το έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, που εντυπωσίασε την περασμένη σαιζόν κοινό και κριτικούς με την σπάνια ποιητικότητα, τον λυρισμό και την καταιγιστική της δράση, με την εξαιρετική, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα κυκλοφορία από την Κάπα Εκδοτική - "Μαμά" της Μάρτα Μπαρσελό

Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να διαλέγουμε τους γονείς και τα παιδιά μας; Ποιες είναι οι αντοχές της παραδοσιακής μορφής οικογένειας; Το βραβευμένο έργο της Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό, (πρωτότυπος τίτλος: «Tocar mare»),, που κέρδισε το 6ο Τουρνουά Δραματουργίας του Καταλανικού Θεάτρου και το 5ο Τουρνουά Διατλαντικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Kλασικά σε κόμικ:«Η Μαύρη Καλλονή» και άλλα αγαπημένα βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας σέβονται και αγαπούν το εκδοτικό τους κοινό και το αποδεικνύουν σε κάθε εκδοτική τους πρόταση. Αυτή τη φορά προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες κλασικά έργα ξαναζωντανεύουν μέσα από υπέροχες εικονογραφήσεις κάνοντας τα να αγαπήσουν το λογοτεχνικό βιβλίο. Με τρόπο προσφιλή, διασκεδαστικό και σεβασμό στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Aπό τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη «Εγώ είμαι η φωνή μου»

Κάθε φωνή είναι ιδιαίτερη και με τις κατάλληλες οδηγίες και ασκήσεις μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολύτιμο εργαλείο. Μπορεί ακόμη ακολουθώντας τις οδηγίες της Μάρως Θεοδωράκη και να μαγέψει!!!Να συγκινήσει… Το βιβλίο είναι πολύτιμο για τον ηθοποιό, τον δημοσιογράφο,τον τραγουδιστή για όλους εκείνους που θέλουν ν’ ανακαλύψουν ...

Διαβάστε περισσότερα

«H προσευχή του αηδονιού» και το «Νυχτοδάσος» μόλις κυκλοφόρησαν στη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg

Δύο νέοι τίτλοι κυκλοφόρησαν στην εμβληματική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg! Πρόκειται για το βιβλίο «Η προσευχή του Αηδονιού» του Τάχα Χουσεΐν και το «Νυχτοδάσος» Το «Νυχτοδάσος» της Τζούνα Μπαρνς είναι το 25 βιβλίο της σειράς και κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου.Eίναι το λογοτεχνικό ορόσημο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ- Η ζωή και ο θάνατος ενός ανθρώπου με χαρακτήρα” του Τόμας Χάρντι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Από τη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Τόμας Χάρντι «Ο Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ» σε μετάφραση και προλογικό σημείωμα της Τόνιας Κοβαλένκο. Ο εκδότης Κ. Δαρδανός σημειώνει: Η Orbis Liteae, η σειρά κλασικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Gutenberg, γιορτάζει φέτος τα 28 της χρόνια ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Κόκκινος Πλανήτης" στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Mε μία πολλά υποσχόμενη ψηφιακή προβολή υποδέχεται την νέα χειμερινή περίοδο το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Πρόκειται για την νέα παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου με τίτλο: «Ο Κόκκινος Πλανήτης», που υπόσχεται να μας ταξιδέψει ως τον γειτονικό μας πλανήτη Άρη και να δούμε τις προσπάθειες εξερεύνησής ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάπα Εκδοτική:Παρουσίαση «Φαίδρα» του Ρακίνα σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη

Παρουσίαση:Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 7μμ. Η «Φαίδρα» το αριστουργηματικό έργο του  Ρακίνα παρουσιάζεται στο Λεξικοπωλείο.  Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, μεταφραστής του θεατρικού έργου «Φαίδρα» του Ρακίνα (Κάπα Εκδοτική), το οποίο ανέβηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, αποκαλύπτει στον χώρο του Λεξικοπωλείου την ...

Διαβάστε περισσότερα

«Κατάσταση πολιορκίας και άλλα ποιήματα» του Ντίνου Φλαμάντ

Το δεύτερο βιβλίο της νέας σειράς «ξένη ποίηση» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη με τίτλο: «Κατάσταση Πολιορκίας και άλλα ποιήματα» του Ντίνου Φλαμάντ. Η σειρά θα περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές σύγχρονων ποιητών σε έγκριτες μεταφράσεις, σε δίγλωσσους και καλαίσθητους τόμους. Η επιμέλεια της σειράς είναι της Τιτίκας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάπα Εκδοτική: Παρουσίαση θεατρικού έργου «Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου

H ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και ο συγγραφέας - σκηνοθέτης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσης του θεατρικού έργου Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ-Μια ποιητική μυθιστορία, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στις 17.30 στο Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα, τηλ.: 2103234760). Μια ερωτική ιστορία στον απόηχο ...

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μεγάλη» του Κανισάλες από τις εκδόσεις Διάπλαση

Οι εκδόσεις Διάπλαση μας παρουσιάζουν ένα νέο βιβλίο που θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν ότι μπορούν να γίνουν ότι θέλουν αρκεί να μην εγκαταλείψουν τα όνειρα τους. Επίσης μέσα από το υπέροχο κείμενο του Κανισάλες τα παιδιά θα μάθουν πως η εξωτερική εμφάνιση δεν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς «ξένη ποίηση» από τις εκδόσεις Γκοβόστη μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο: «Πλάι σε γοργά νερά θα περπατήσω» του Ζαν Μπατίστ Παρά

Οι εκδόσεις Γκοβόστη εγκαινιάζουν τη νέα σειρά «Ξένη ποίηση» με το βιβλίο του Γάλλου Ζαν Μπατίστ Παρά «Πλάι σε γοργά νερά θα περπατήσω» σε μετάφραση της Τιτίκας Δημητρούλια. Μπράβο στις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη που συνεχίζουν να προσφέρουν στο αναγνωστικό τους κοινό αριστουργήματα. Η σειρά θα περιλαμβάνει ...

Διαβάστε περισσότερα