Αϊ-Βασίλης με ουρά – Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
13 Νοεμβρίου 2017 15:17:00

Ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο ,χριστουγεννιάτικο αυτή τη φορά , από την αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών Γιολάντα Γεωργιάδη – Τσορώνη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Σαββάλας:

''Mήνυμα'':''Πόσο μεγάλο είναι και το πιο μικρό που δόθηκε στην ώρα του''.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο λύκος είναι άρρωστος. Άρρωστο είναι όμως και ένα από τα τρία γουρουνάκια. Κρίμα… Ο Αϊ-Βασίλης θα το βρει κρεβατωμένο! Ο λύκος βλέπει τα γουρουνάκια από το παράθυρο. «Χο χο χο!» τραγουδάει και κατεβαίνει από την καμινάδα. Τα γουρουνάκια πανικοβάλλονται. Τι έγινε όμως μετά και πήραν τα αδερφάκια ανείπωτη χαρά;

To''timelink'' εξασφάλισε μια συνέντευξη ,γεμάτη ευαισθησία και γνώση για το παιδί και το παιδικό βιβλίο,με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικό, Γιολάντα Γεωργιάδη - Τσορώνη .Έναν θετικό και χαμογελαστό άνθρωπο!

Το βιβλίο σας «Αϊ- Βασίλης με ουρά» κυκλοφόρησε πρόσφατα, με ποια αφορμή το γράψατε;

Τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς τις γιορτές για πολλούς λόγους, κυρίως όμως επειδή ξέρουν πως θα πάρουν δώρα. Από γονείς, συγγενείς και τον Αϊ-Βασίλη ζητούν δώρα υλικά συνήθως. Ωστόσο υπάρχουν και τα άυλα δώρα, που είναι πολύ σημαντικά, σπουδαία και πολύτιμα, τα παιδιά όμως δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητά τους. Στο «Μπουναμάδες με μπελάδες» που κυκλοφόρησε πέρυσι οι ήρωες απέδειξαν πως στην παρέα και την αγάπη βρίσκουν τα δώρα την αξία τους. Φέτος οι ήρωες του «Αϊ- Βασίλης με ουρά» πάνε το θέμα λίγο παραπέρα και αποδεικνύουν ότι, πολλές φορές, σπουδαίο και μεγάλο δώρο δεν είναι ένα πολυδιαφημιζόμενο ή ακριβό παιχνίδι, αλλά ό,τι μας προσφέρεται ακριβώς τη στιγμή που το έχουμε ανάγκη. Κάτι που μπορεί να μην είναι τυλιγμένο σε πολύχρωμο αμπαλάζ, αλλά που έχει τη δύναμη να σώζει τη ζωή μας ή να την κάνει καλύτερη. Έτσι ο «Αϊ- Βασίλης με ουρά» είναι ένας πολύ παράξενος Αϊ- Βασίλης, τον οποίο τα παιδιά έχουν ήδη αγαπήσει.

Το βιβλίο καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Μια απαραίτητη αρετή που κάθε γονιός πρέπει να αναπτύξει. Με ποιο τρόπο μπορούν οι γονείς να το πετύχουν;

Η ικανότητα των παιδιών να κατανοούν και να ταυτίζονται με τα συναισθήματα των άλλων είναι , σωστά το λέτε, η πρώτη ουσιαστική αρετή της ηθικής νοημοσύνης. Οι ήρωες του «Αϊ- Βασίλης με ουρά» βοηθούν με τον τρόπο τους τον μικρό αναγνώστη, να μπει στη θέση τους, να αναγνωρίσει τα συναισθήματά τους και να κατανοήσει τις πράξεις τους. Στην ερώτησή σας «πώς θα μπορούσαν οι γονείς να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους» θα έλεγα πως είναι απαραίτητο να διαβάζουν μαζί τους βιβλία για τα συναισθήματα, επειδή τα παιδιά, μέσα από τη δράση και τα καμώματα των ηρώων της κάθε ιστορίας, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον εαυτό τους και μπορούν με βάση τα δικά τους βιώματα, να μπαίνουν πιο εύκολα στη θέση των άλλων. Ωστόσο στην περίπτωση του βιβλίου που εξετάζουμε, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ιστορία μπορεί να «ξαναδιαβαστεί» με συγκεκριμένο τρόπο τον οποίο παραθέτω αναλυτικά στο τέλος του βιβλίου. Προκειμένου οι γονείς να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους μπορούν ακόμα να τα μάθουν να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων από τις εκφράσεις, τη στάση του σώματος και τη συμπεριφορά τους. Να επαινούν τα παιδιά τους για τις ευαίσθητες και ευγενικές τους πράξεις, να τα ρωτούν «πώς θα αισθανόσουν εσύ αν…» και να τα βάζουν στη διαδικασία να σκεφτούν «πώς πιστεύεις ότι νιώθει ο άλλος με αυτό που έκανες». Τελευταίο και πολύ σημαντικό να τα ρωτούν «πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις εσύ στην τάδε περίπτωση…» επειδή η κατανόηση, για να έχει αξία, πρέπει να συνοδεύεται και από πράξεις. Τελειώνοντας οφείλω να επισημάνω πως η συμπόνια για τους άλλους, αυτήν που επιδεικνύουμε εμείς οι μεγάλοι, είναι ο πιο ισχυρός τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση.

Eίστε και εκπαιδευτικός ,πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά ,να μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα;

Σύμφωνα με την Παιδαγωγική «Η ενσυναίσθηση είναι μια εγγενής ικανότητα του ατόμου, προκύπτει δηλαδή φυσικά και αρκετά νωρίς. Έτσι, τα παιδιά μας γεννιούνται με ένα τεράστιο ενσωματωμένο πλεονέκτημα για την ηθική τους ανάπτυξη. Ωστόσο η ανάπτυξη αυτής της θαυμάσιας ικανότητας των παιδιών μας να συμπονούν τους άλλους, δεν αποτελεί εγγύηση. Παρόλο που τα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα για ενσυναίσθηση, αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί σωστά, διαφορετικά θα παραμείνει αδρανής». Κατόπιν αυτού, επειδή τα παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη ωριμότητα να κατανοήσουν τα δυσάρεστα, κυρίως, συναισθήματα π.χ. θυμό, ζήλια, φόβο, ντροπή κ.λπ. χρέος δικό μας είναι να στεκόμαστε δίπλα τους, να παρατηρούμε τις αντιδράσεις τους, να συζητάμε, ώστε να μπορέσουμε μαζί τους να ξεχωρίσουμε τα διάφορα συναισθήματα που βιώνουν, να τους εξηγήσουμε γιατί μπορεί να αισθάνονται έτσι και να τα βοηθήσουμε να τα διαχειριστούν.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Δε θα έλεγα πως η συγγραφή βιβλίων ήταν ένα παιδικό μου όνειρο. Η ιδιότητά μου ως δασκάλας ήταν μάλλον εκείνη που μου έδειξε αυτόν τον δρόμο για δύο κυρίως λόγους: αφενός γιατί έπρεπε να επινοήσω ιστορίες για τις ανάγκες αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων μέσα στην τάξη, αφετέρου γιατί ένα από τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που είχα αναλάβει πριν από πολλά χρόνια με τους μαθητές μου στάθηκε αιτία να γνωρίσω καταξιωμένους συγγραφείς, οι οποίοι, διαβάζοντας κάποια πρωτόλειά μου, με παρακίνησαν να ασχοληθώ περαιτέρω.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για κάθε βιβλίο;

Οι πηγές έμπνευσης είναι πολλές. Τα καμώματα των μαθητών μου, ένα τοπίο, μια φωτογραφία, η διαφορετική ματιά πάνω σε κάποιο αντικείμενο, ακόμα και μια λέξη μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα δημιουργίας μιας ιστορίας.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του ν’ αγαπήσει το διάβασμα από μικρή ηλικία;

Ο γονιός μπορεί να επισκέπτεται βιβλιοπωλεία μαζί με το παιδί, να δίνει στο ίδιο τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αυτά που είναι κατάλληλα για την ηλικία του, να το προτρέπει να γίνει μέλος κάποιας δανειστικής βιβλιοθήκης, να του παρέχει συχνά την ευκαιρία να παρακολουθεί παρουσιάσεις βιβλίων, προπαντός όμως να διαβάζει το βιβλίο μαζί με το μικρό παιδί: χρωματίζοντας τη φωνή όταν πρέπει, αλλάζοντας τη χροιά στους διαφορετικούς χαρακτήρες, ενώ το κρατάει αγκαλιά ή το έχει πολύ κοντά του.Το βιβλίο διαποτίζεται έτσι από μυρωδιά μανούλας ή μπαμπά, μια μυρωδιά που θα το συνοδεύει εφ΄όρου ζωής ως συναισθηματική προίκα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι οι γονείς να κάνουν πράγματα μαζί με το παιδί εξ αφορμής ενός βιβλίου: να «ντυθούν» ήρωες και να δραματοποιήσουν κάποιες σκηνές, να παίξουν παιχνίδια, να ζωγραφίσουν κι ένα σωρό άλλες δραστηριότητες. Το παιδί συνειδητοποιεί έτσι πως το βιβλίο μπορεί να συνεχίζεται μετά το τέλος των σελίδων του και να γίνεται πηγή διασκέδασης. Η χαρά που παίρνει από αυτό θα γίνει κίνητρο να το αποζητάει. Μεγαλώνοντας θα έχει μάθει πως το βιβλίο δίνει χαρές πολλαπλών επιπέδων και είναι πιθανό να το κάνει μέρος της καθημερινότητάς του. Την εγγενή αγάπη που έχουν τα μικρά παιδιά για τα παραμύθια και τις ιστορίες πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία, αφού είναι γενικά αποδεκτό πως «το παιδί που διαβάζει θα γίνει ο ενήλικας που σκέφτεται».

Να επισημάνουμε βέβαια πως για την καλλιέργεια της αγάπης προς το βιβλίο ο γονιός πρώτος πρέπει να δίνει το παράδειγμα, διαθέτοντας χρόνο για τα δικά του διαβάσματα. Η σειρά: Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Την ανάγκη αυτή αναλαμβάνουν να καλύψουν τα εικονογραφημένα βιβλία της σειράς αυτής, που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την προτεινόμενη για γονείς και εκπαιδευτικούς προσέγγιση επιχειρούν να μυήσουν τα παιδιά στο να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, αφού μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, συμμετέχει εθελοντικά σε οργανώσεις για την προαγωγή της λογοτεχνίας, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου. Έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιμορφωτών του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» και έχει αναλάβει επιμορφωτικό έργο σε ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

http://savalas.gr/book/ai-vasilis-oura

 Εκδόσεις Σαββάλας

Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

georgiaharda@gmail.com

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η «Σωφρονιστική αποικία» του Κάφκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη

«Εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο παρά λογοτεχνία, και δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι τίποτε άλλο […] Ό,τι δεν είναι λογοτεχνία με κάνει να πλήττω και το μισώ γιατί με ενοχλεί ή με εμποδίζει έστω και μόνο στη φαντασία μου». (Franz Kafka, από σχεδίασμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις γυναίκες» του Robert Musil κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι τρεις γυναίκες είναι τρεις αφηγήσεις, τρία ονόματα, τρεις συγκρούσεις...τρεις φωνές από το βάθος του χρόνου.Ένα ακόμη συγκλονιστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τρεις γυναίκες αντιμέτωπες με άντρες, οι οποίοι θα γίνουν υπαίτιοι για την προσωπική τραγωδία της καθεμιάς. Τρεις αριστουργηματικές ιστορίες του Μούζιλ με θέμα την ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άθλιοι-Κλασικά αριστουργήματα από τις εκδόσεις Μίνωας

To αριστούργημα του Ουγκό,"Οι άθλιοι",κυκλοφορεί από τη σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Μίνωας και είναι ένα μεγαλειώδες, συναρπαστικό, συγκινητικό, ρομαντικό, πανανθρώπινο βιβλίο που θα πρέπει να έχετε στην παιδική σας βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα κλασικό μυθιστόρημα-σταθμό της γαλλικής, αλλά και της παγκόσμιας, λογοτεχνίας. Ο Ουγκό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας» από την Μάρα Χωματίδη και τις εκδόσεις Διάπλαση

Η νέα σειρά των Εκδόσεων Διάπλαση «Ελληνική Λογοτεχνία» έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα ενός χώρου που λυγίζει υπό το βάρος της μαζικής και αλόγιστης παραγωγής. Σε μια εποχή, όπου σχεδόν οι πάντες θεωρούν εαυτούς επίδο-ξους συγγραφείς, οι Εκδόσεις Διάπλαση, με γνώμονα τον σεβασμό προς ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Πέμπτη κύριε Νιάρχο με την Ελένη Αρβελέρ στο θέατρο Σταθμός

Ο Θανάσης Νιάρχος συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την προσωπική τους διαδρομή και τη δική τους «πατρίδα». Αυτή την Πέμπτη στις 19:00, ο Θανάσης Νιάρχος θα υποδεχτεί την καταξιωμένη βυζαντινολόγο-ιστορικό Ελένη Αρβελέρ σε μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση. Για θέματα Τύπου επικοινωνείτε ...

Διαβάστε περισσότερα

"Μην ξεχνάς τον ήλιο" τα παραμύθια της Σοφίας παρουσιάζονται στον Ιανό

Το studio Pazl σας προσκαλεί στον Ιανό για την παρουσίαση του πρωτότυπου cd παραμυθιών της Στεφανίας Φιλιπποπούλου. Συντονίστρια: Βάνα Δαφέρμου (παραγωγός στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ) Θα μιλήσουν: Ράνια Παπαδάκου(Ηθοποιός-Δικηγόρος) , Γιώργος Κωνσταντινίδης (Μουσικός-Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων) Θα αφηγηθούν: Αρετή Κετιμέ , Λευτέρης Ελευθερίου , Ασπασία Παπαϊωσήφ Και η Αντωνία ...

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τον Αλέξη Σταμάτη στο Κολλέγιο Αθηνών

Ο Αλέξης Σταμάτης είναι ενας σύγχρονος πολυβραβευμένος Έλληνας λογοτέχνης με 25 βιβλία στο ενεργητικό του, μεταφρασμένος σε 8 γλώσσες, με 7 χρόνια εμπειρία στην διδασκαλία Δημιουργικής Γραφής. Μαθητές του έχουν έως τώρα εκδώσει 16 βιβλία σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους (Εκδόσεις Λιβάνη, Οδός Πάνος, Ιωλκός, Αιώρα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Πότης»- Hans Fallada

Δεν έχουν άδικο όσοι τοποθέτησαν αυτό το αριστούργημα δίπλα στον Παίκτη του Ντοστογιέφσκι αναφέρεται στο επίμετρο αυτής της εξαιρετικής έκδοσης ενός βιβλίου μαρτυρίας για την κοινωνία της απομόνωσης, του αποκλεισμού και της εγκατάλειψης, για την εποχή όπου η δυστυχία και η θλίψη είχαν εισιτήριο πρώτης θέσης ...

Διαβάστε περισσότερα

Τίτος Πατρίκιος – Ποιήματα Α’ από τις εκδόσεις Κίχλη

Tο σύνολο του ποιητικού έργου του Τίτου Πατρίκιου,είναι το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων «Κίχλη» που έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε στο «timelink». Εμβλημά του εκδοτικού οίκου «Κίχλη» είναι η απλότητα, η ανεπιτήδευτη κομψότητα. Το ν' αναδεικνύεται το περιεχόμενο ενός βιβλίου χωρίς να επισκιάζεται από τη μορφή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου από τις εκδόσεις Βακχικόν

Το κλασικό θεατρικό έργο "Ο Μισάνθρωπος" του Μολιέρου παίζεται σε νέα μετάφραση του Νίκου Ζιώγα στο θέατρο Θησείον, σε παραγωγή 4Frontal. Εισαγωγή: Νίκος Ζιώγας // Επίμετρο: Σταύρος Γιαννουλάδης Ο Μισάνθρωπος είναι αναμφίβολα το πιο αινιγματικό έργο του Μολιέρου. Η αντιπαράθεση του Αλσέστ με την υποκριτική κοινωνία της ...

Διαβάστε περισσότερα

Άμλετ Post Scriprum του Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα από τις εκδόσεις Βακχικόν

Το θεατρικό έργο "Άμλετ Post Scriptum" του Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα παρουσιάστηκε στο θέατρο Εμπρός στην Αθήνα, στις 16/12/17, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου. Ο Άμλετ Post Scriptum του Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, γεννήθηκε στις αρχές της οικονομικής κρίσης, καρπός της αγανάκτησης απέναντι σε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Κονς και άλλα ποιήματα του Σρέτσκο Κοσοβέλ από τις εκδόσεις Βακχικόν

Κυκλοφορεί με αναλυτικό εισαγωγικό σημείωμα του μελετητή του Κοσοβέλ Dr. Marko Juvan, υπεύθυνου του Ινστιτούτου Σλοβενικής Λογοτεχνίας και Φιλολογικών Επιστημών -Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών SASA, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία. Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Trubar Foundation της Ένωσης Σλοβένων Λογοτεχνών. Ο «Σλοβένος Ρεμπώ». Και όμως, δεν πρόκειται για διαφημιστικό υπερθεματισμό. ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προσκυνητής του Βυζαντίου, του ποιητή Ράμι Σαάρι από τις εκδόσεις Βακχικόν

H έκδοση υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο για τη Μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας, το Ισραήλ και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Ο Ράμι Σαάρι ζει σε μια ρευστή εποχή. Στοχαστής; Φιλόσοφος; Ποιητής; Μοναχικός περιπλανώμενος; Πολίτης; Όλα τα παραπάνω; Στο ζενίθ της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, της μεταβολής και ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορεί το «Αντρών ΕγχΟιρίδιον» της Άννας Πάχη από τις εκδόσεις Λυκόφως

Στο δρόμο της αναζήτησης ιδανικού συντρόφου, συχνά σκοντάφτουμε, πέφτουμε και τρώμε τα μούτρα μας. Όχι πια. Το «Αντρών ΕγχΟιρίδιον» είναι εδώ, να μας προστατεύσει από τις κακοτοπιές. Τύποι που έχουμε συναντήσει ή θα συναντήσουμε, συγκεντρώνονται στις σελίδες του, με όλα τους τα στραβά κι ανάποδα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Βραδιές Συγγραφέων από την Ομάδα Κατοίκων «Η Κυψέλη μας»

Με την έναρξη της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 στις 8 μμ. ετοιμάσαμε για σας, στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις» - Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, την πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του σκηνοθέτη – συγγραφέα Κοραή Δαμάτη, « Το Σπίτι Μόνο». Στη ...

Διαβάστε περισσότερα

Tα Κρατικά Bραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016

Η τρυφερή σχέση παππού και εγγονού, οι σχεδιασμένες εικόνες εμπνευσμένες από έργο του Λόρκα, μια αστυνομικού τύπου περιπέτεια για εφήβους, κι ένα graphic novel που φέρνει τον νεαρό αναγνώστη κοντά στην Ιστορία, είναι τα βιβλία που απέσπασαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016 (πρόκειται για ...

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία χωρίς όνομα: Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα

Στην ιστορία αγάπης της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη αναφέρεται το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου με τίτλο «Ιστορία χωρίς όνομα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Όπως έχει δηλώσει ο συγγραφέας από την αρχή της καριέρας του ήθελε να αποτίσει έναν φόρο τιμής στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο θησαυρός του χρόνου του Μένη Κουμανταρέα-Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Αποκαλυπτικό, τολμηρό το τελευταίο  μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα (τον μήνα αυτό συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του) επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και μιλάει για την απώλεια, για την οδύνη της απουσίας, για τον κερδισμένο χρόνο, για το πέρασμα του χρόνου και το μοίρασμά ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν-Kυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά ρεαλιστικό, σκοτεινά ξεκαρδιστικό και βαθιά ανθρώπινο, που επιβεβαιώνει ότι ο Τζόναθαν Φράνζεν είναι ένας από τους ευφυέστερους ερμηνευτές της αμερικανικής κοινωνίας και της αμερικανικής ψυχής. Ο Τζόναθαν Φράνζεν ανήκει στους ελάχιστους λογοτέχνες που τολμούν να συμμερίζονται και να διατυπώνουν ανοιχτά κάποιες αντιλήψεις που ...

Διαβάστε περισσότερα

Words of Wisdom from Ancient Greece -δίγλωσση έκδοση-κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Μια ακόμη μοναδική συλλογή με σπουδαία λόγια φιλοσόφων, ιστορικών, λογοτεχνών της Αρχαίας Ελλάδας, από το 800π.Χ μέχρι το 200μ.Χ., στα αρχαία ελληνικά και στα αγγλικά-κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα. Στο βιβλίο εκπροσωπούνται οι πέντε μεγάλες σχολές της ελληνικής σκέψης -Πλάτων, Αριστοτέλης, Στωικοί, Επικούρειοι και Σκεπτικιστές- που ...

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΚΤΟΡΑΣ» της Έλενας Τασιοπούλου

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους μικρών και μεγάλων αναγνωστών, έγινε η παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της νηπιαγωγού Έλενας Τασιοπούλου «ΕΚΤΟΡΑΣ» στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου. Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου «ΠΡΑΞΙΣ &ΠΡΑΞΕΙΣ», που ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ορλάντο – Βιρτζίνια Γουλφ-Μια συγκλονιστική βιογραφία

Το Orlando της Virginia Woolf, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου μόλις κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της σειράς Aldina των εκδόσεων Gutenberg. Το “Orlando” αποτελεί ανοιχτό πεδίο πολλαπλών ερμηνειών προτείνοντας μία ανάγνωση της ιστορίας με έμφαση στο αναπάντεχο, το ενδεχόμενο, το μεταβαλλόμενο, που καταρρίπτει την έννοια του σταθερού. Αναζητά ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορεί ο Αύγουστος του John Williams στην εξαιρετική σειρά Aldina

Οι εκδόσεις Gutenberg μας παρουσιάζουν το έργο «Αύγουστος» του John Williams. Η συναρπαστική ιστορία του αυτοκράτορα Αύγουστου και της κόρης του από τον συγγραφέα του περίφημου «Στόουνερ». Το μυθιστόρημα, γραμμένο σε επιστολική μορφή, διηγείται την ιστορία του αυτοκράτορα και της λαμπρής εποχής του μέσα από απομνημονεύματα, ...

Διαβάστε περισσότερα