Γιούνκερ: To 6o σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

ΚΟΣΜΟΣ
13 Σεπτεμβρίου 2017 11:48:00

Το όραμά του για την Ευρώπη των επομένων ετών και το πρόγραμμα εργασιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Στρασβούργο. To όραμα περιλαμβάνει, συγχώνευση των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης - πρόεδρο Eurogroup, ένταξη στο ευρώ για όλα τα κράτη μέλη, με δημιουργία ταμείου υποστήριξης ένταξης, ένταξη στο Σένγκεν της Ρουμανίας της Βουλγαρίας και της Κροατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μόνιμη Αμυντική Δομή, κοινές λίστες εκλογής ευρωβουλευτών, κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρός της Κομισιόν ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων των Προέδρων Κομισιόν και Συμβουλίου και εκλογή τους στη βάση πανευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας, ήδη από τις εκλογές του 2019, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην ΕΕ.

Παρομοίως ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων του Προέδρου του Eurogroup με τη θέση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική των κρατών μελών για την αποφυγή κρίσεων, χωρίς όμως ξεχωριστό κοινοβούλιο και προϋπολογισμό.

Εισήγαγε δε και τη ιδέα της δημιουργίας ενός “Εργαλείου Υποβοήθησης Ένταξης στο Ευρώ”, των υπολοίπων κρατών μελών (πλην των δύο που έχουν εξαίρεση). Το εργαλείο θα παρέχει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως ανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικής αρχής για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με δικαίωμα παρέμβασης, αλλά και εμβάθυνση της τραπεζική ένωσης με εγγύησης καταθέσεων.

Επιπλέον ανήγγειλε μια νέα διαδικασία διεύρυνσης στο μέλλον για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς όμως τη Τουρκία, για την οποία επανέλαβε ότι απομακρύνεται από τη ΕΕ με γιγάντια βήματα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έθεσε ως προϋπόθεση τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου - κριτήρια που αποκλείουν την Τουρκία από την ΕΕ και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν. Σημείωσε ότι η χείρα της ΕΕ παραμένει τεταμένη προς όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν μαζί της και προειδοποίησε τον Ερντογάν να σταματήσει να προσβάλει εγνωσμένα τους Ευρωπαίους μιλώντας για φασίστες και ναζί.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε αυτό που ονομάζει “6 σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης”, το δικό του όπως είπε, “προσωπικό όραμα”, με το οποίο βάζει στην κορυφή 3 αρχές: την ελευθερία, την ισότητα ευκαιριών και το κράτος δικαίου.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο έτος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την σύναψη νέων εμπορικών συμφωνικών με τρίτες χώρες, μια νέα καθαρή βιομηχανική στρατηγική, την πρωτοπορία στην κλιματική αλλαγή και την βελτίωση της ασφάλειας στην ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ο Πρόεδρος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Χρηματαγορών, την Ένωση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, την Κοινή ψηφιακή αγορά και την εμβάθυνση στην ευρωζώνη.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ κατέγραψε πως φέτος η Ευρώπη διανύει τον 5ο συνεχόμενο χρόνο ανάπτυξης και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίση, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει παντού, σε όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα χρόνια και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών - σήμερα στην ΕΕ εργάζονται περισσότεροι πολίτες από ποτέ στην ιστορία της, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι σε αυτό συνέβαλε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στο οποίο όμως συνέβαλε και η Κομισιόν με την έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, με την έξυπνη μείωση των ελλειμμάτων με τρόπο που δεν έβλαψε την ανάπτυξη, όπως είπε.

“Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025”, τόνισε ο Πρόεδρος εξηγώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω στην θετική συγκυρία. Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει 80% των προτάσεων που απαιτούνται και ‘τώρα είναι να εξασφαλίσουμε μαζί ότι θα γίνουν νομοθεσία”.

Σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ζήτησε ενίσχυση του εμπορικού προγράμματος με εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία πριν τα μέσα 2019. Παρουσίασε δε και μια πρόταση στη βάση της οποίας οι μεγάλες επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές θα ελέγχονται από την ΕΕ. Παρουσίασε μια στρατηγική για το πράσινο μέλλον της βιομηχανίας στην ΕΕ, ιδίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και προανήγγειλε παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό με περισσότερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Είπε μάλιστα ότι σήμερα η ΕΕ επιστρέφει στις χώρες προέλευσης μόνο το 36% των μεταναστών και τόνισε ότι “όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι εδώ θα πάει πίσω”.

Μιλώντας για το λεγόμενο 6ο σενάριο έκανε και έντονες αναφορές στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία. Μίλησε για τις τρεις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ελευθερία, ισότητα ευκαιριών και κράτος δικαίου και εξήγησε ότι το όραμά του προβλέπει ένωση ισότητας ευκαιριών - νότου βορρά - ανατολής δύσης, χωρίς πολίτες 2ης κατηγορίας.

“Δεν μπορεί να πεθαίνουν παιδιά από ασθένειες που εξαφανίστηκα αλλού”, είπε αναφερόμενος σε πρόγραμμα για την πρόσβαση σε εμβόλια.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας και πως η ίδια δουλειά στο ίδιο μέρος πρέπει να επιφέρει την ίδια αμοιβή (οδηγία για τους απεσταλμένους εργαζόμενους / posting of workers).

Έκανε δε δε ιδιαίτερη αναφορά στην στο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο τα κράτη μέλη έχουν αποθέσει το δικαίωμα έσχατης κρίσης και προειδοποίησε τα κράτη μέλη που το αψηφούν.

Τέλος υποσχέθηκε μικρότερο όγκο νομοθετικών παρεμβάσεων από το κέντρο και τη δημιουργία επιτροπής βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας υπό τον Φρανς Τίμμερμανς.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Τα... πιτσουνάκια κλείνουν 70 χρόνια γάμου και το γιορτάζουν!

Tην 70ή της επέτειο γάμου του γιορτάζει το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας! Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος θα το γιορτάσουν σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο με private dinner στα ανάκτορα του Buckingham. Το ζεύγος ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στις 20 Νοεμβρίου του ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε ο πιο διαβόητος serial killer των ΗΠΑ - Είχε σκοτώσει και τη γυναίκα του Πολάνσκι

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ένας από τους πιο διαβόητους serial killer των ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον. Ο Μάνσον σόκαρε ολόκληρη την υφήλιο το 1969, όταν έδωσε εντολή στους πιστούς ακολούθους του να αρχίσουν ένα κύμα δολοφονιών, με στόχο να προκληθούν φυλετικές συγκρούσεις. Ο θάνατος του έγινε ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΕ κόβει την χρηματοδότηση στην Τουρκία

"Δεν θα πληρώνουμε προενταξιακά κονδύλια σε μια χώρα που απομακρύνεται από τα πρότυπα της ΕΕ", δήλωσε ο  Εεπικεφαλής Διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Ζίγκφριντ Μουρεζάν σχολιάζοντας τον συμβιβασμό που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες για τον προϋπολογισμό του 2018, μετά από ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε ο μόδιστρος των διασήμων, Azzedine Alaïa

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο γαλλοτυνήσιος μόδιστρος Azzedine Alaïa. Είχε ντύσει από την Lady Gaga έως την Michelle Obama και εκτοξεύθηκε στο χώρο της μόδας τη δεκαετία του 1980 με τα υπερεφαρμοστά φορέματα του, ενώ είχε σχεδιάσει κοστούμια για παραστάσεις όπερας Ήταν φειδωλός ...

Διαβάστε περισσότερα

Κομισιόν, Συμβούλιο και Ευρ.Κοινοβούλιο συμφώνησαν για τον προϋπολογισμού του 2018

Τι πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18 Νοεμβρίου) το Συμβούλιο, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν τελικώς σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, ο οποίος αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, μετά από 20 ώρες ...

Διαβάστε περισσότερα

2.000 Σουηδέζες μουσικοί καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση

Όταν πέφτουμε θύματα βιασμού από έναν ταλαντούχο μουσικό, χάνουμε πολλούς φίλους»: 1.993 καλλιτέχνιδες από τη Σουηδία κατήγγειλαν σήμερα σε ένα άρθρο τις επιθέσεις, τα περιστατικά βιασμών και παρενόχλησης που έχουν βιώσει στον κόσμο της μουσικής. Οι υπογράφουσες, μεταξύ αυτών αστέρια του τραγουδιού όπως η Ζάρα Λάρσον ...

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα-Ρωσία με τελεφερίκ!

Η Κίνα και η Ρωσία θα κατασκευάσουν από κοινού ένα τελεφερίκ το οποίο θα διασχίζει το ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τον τουρισμό και να διευκολύνουν τη διέλευση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε στο Xinhua κινέζος επενδυτής. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

Financial Times:Η σοβαρότερη κρίση στην Ισπανία από το 1981

Ως τη «σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία από το επιχειρηθέν πραξικόπημα του 1981», χαρακτηρίζουν οι Financial Times τις εξελίξεις στην Καταλονία. «Όμως, αυτήν τη φορά δεν υπήρχαν ανυπάκουα στοιχεία στο στρατό που προσπάθησαν να θέσουν τέλος σε μια νεοσύστατη δημοκρατία, αλλά η λαϊκιστική απειλή του 21ου ...

Διαβάστε περισσότερα

Άλλοι 60 πρώην αξιωματούχοι στην τσιμπίδα του Ερντογάν

Οι τουρκικές αρχές σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση συνέλαβαν 60 πρώην αξιωματούχους ασφαλείας ως ύποπτους για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν για την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 108 πρώην αξιωματούχων ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα...Καινή Διαθήκη από ερευνητές

Την ακριβέστερη εκδοχή της Καινής Διαθήκης υποστηρίζουν ότι έχουν προετοιμάσει ερευνητές, χρησιμοποιώντας χειρόγραφα πρώιμης ελληνικής γλώσσας προκειμένου να εξαλείψουν λάθη δύο χιλιάδων ετών, σύμφωνα με τους Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια νέα εκδοχή από την πρωτότυπη ελληνική γλώσσα, δημοσιεύθηκε χθες από ένα βρετανικό ινστιτούτο (Tyndale ...

Διαβάστε περισσότερα

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται υπό περιορισμό στο σπίτι του από τον στρατό, αλλά είναι καλά στην υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική προεδρία. Στην ανακοίνωση της ...

Διαβάστε περισσότερα

Αναβάλλονται για τον Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 ή 21 Νοεμβρίου αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της ...

Διαβάστε περισσότερα

Α. Μέρκελ:«Μοιραίο ζήτημα» για την ανθρωπότητα το κλίμα

«Ο καθένας πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Βόννη και προειδοποίησε ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν. Περιέγραψε ...

Διαβάστε περισσότερα

Έκλεψαν βαλίτσα με πολύτιμους λίθους

Η βρετανική αστυνομία αναζητεί σήμερα έναν άγνωστο άνδρα μετά την κλοπή μιας βαλίτσας, η οποία περιείχε πολύτιμους λίθους αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών (περίπου 1,12 εκατ ευρώ), από τον χώρο των αποσκευών πάνω από το κάθισμα του βαγονιού ενός τρένου στον σταθμό του Euston στο Λονδίνο. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Standard and Poors:η Βενεζουέλα στα πρόθυρα χρεοκοπίας

Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» κήρυξε η Standard and Poors (S&P) τη Βενεζουέλα, αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της. Η S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Θρήνος και απόγνωση στα χαλάσματα

Στην Κερμανσάχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που επλήγη την Κυριακή από τον ισχυρό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ μετέβη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι ο κράτος θα αντιμετωπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα προβλήματα των σεισμόπληκτων περιοχών. «Θέλω να διαβεβαιώσω όσους υποφέρουν ότι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκατόμβη νεκρών:7,3 φονικά Ρίχτερ κοντά στα σύνορα Ιράκ - Ιράν

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 7,3 βαθμών που έπληξε την περιοχή κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ χθες το βράδυ. Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Yπογράφεται στις Βρυξέλλες η κοινή δήλωση για την μόνιμη διαρθρωμένη στρατιωτική συνεργασία στην ΕΕ-PESCO

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να υπογράψουν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εσθονία είναι ανάμεσα στους υπογράφοντες. Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 τοπική ...

Διαβάστε περισσότερα

750.000 διαδηλωτές υπέρ των ηγετών της Καταλονίας

Tουλάχιστον 750.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη ζητώντας την αποφυλάκιση των ηγετών της Καταλονίας. Το πλήθος γέμισε ασφυκτικά τη λεωφόρο Μαρίνα, η οποία εκτείνεται από την παραλία έως την εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια. Συγγενείς των κρατουμένων ηγούνταν της πορείας και απηύθυναν ομιλίες. Οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις της Καταλονίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Τραμπ και Πούτιν συμφωνούν για Συρία, Ισλαμικό Κράτος

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίζουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εκφράζουν σε κοινή δήλωση τους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες επίσης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους απέναντι στην εθνική κυριαρχία ...

Διαβάστε περισσότερα

Δύο εβδομάδες διορία στη Μ.Βρετανία από την ΕΕ

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχει το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταλήξει σε συμβιβασμό με την ΕΕ στα βασικά ζητήματα της τακτικής εξόδου από τη Ένωση, αν θέλει να ξεκινήσει την συζήτηση για την μελλοντική σχέση με απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τη Ρωσία τα ραδιενεργά στοιχεία στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης

Το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) εντόπισε στη Ρωσία την πιθανότερη προέλευση των ραδιενεργών στοιχείων που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα πολλών χωρών της Ευρώπης στις αρχές του Οκτωβρίου και έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τις συγκεντρώσεις ρουθηνίου-106 επάνω από την Ευρώπη εκείνο το ...

Διαβάστε περισσότερα

Το ψυχογράφημα του Τραμπ λέει ότι είναι ακατάλληλος για την Προεδρία των ΗΠΑ

«Ο Τράμπ είναι ακατάλληλος για την Προεδρία των ΗΠΑ», δήλωσε ο ψυχίατρος Robert J. Lifton, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά από τον ένα χρόνο της παρουσίας Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Robert J. ...

Διαβάστε περισσότερα