Γιούνκερ: To 6o σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

ΚΟΣΜΟΣ
13 Σεπτεμβρίου 2017 11:48:00

Το όραμά του για την Ευρώπη των επομένων ετών και το πρόγραμμα εργασιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Στρασβούργο. To όραμα περιλαμβάνει, συγχώνευση των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης - πρόεδρο Eurogroup, ένταξη στο ευρώ για όλα τα κράτη μέλη, με δημιουργία ταμείου υποστήριξης ένταξης, ένταξη στο Σένγκεν της Ρουμανίας της Βουλγαρίας και της Κροατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μόνιμη Αμυντική Δομή, κοινές λίστες εκλογής ευρωβουλευτών, κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρός της Κομισιόν ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων των Προέδρων Κομισιόν και Συμβουλίου και εκλογή τους στη βάση πανευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας, ήδη από τις εκλογές του 2019, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην ΕΕ.

Παρομοίως ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων του Προέδρου του Eurogroup με τη θέση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική των κρατών μελών για την αποφυγή κρίσεων, χωρίς όμως ξεχωριστό κοινοβούλιο και προϋπολογισμό.

Εισήγαγε δε και τη ιδέα της δημιουργίας ενός “Εργαλείου Υποβοήθησης Ένταξης στο Ευρώ”, των υπολοίπων κρατών μελών (πλην των δύο που έχουν εξαίρεση). Το εργαλείο θα παρέχει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως ανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικής αρχής για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με δικαίωμα παρέμβασης, αλλά και εμβάθυνση της τραπεζική ένωσης με εγγύησης καταθέσεων.

Επιπλέον ανήγγειλε μια νέα διαδικασία διεύρυνσης στο μέλλον για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς όμως τη Τουρκία, για την οποία επανέλαβε ότι απομακρύνεται από τη ΕΕ με γιγάντια βήματα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έθεσε ως προϋπόθεση τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου - κριτήρια που αποκλείουν την Τουρκία από την ΕΕ και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν. Σημείωσε ότι η χείρα της ΕΕ παραμένει τεταμένη προς όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν μαζί της και προειδοποίησε τον Ερντογάν να σταματήσει να προσβάλει εγνωσμένα τους Ευρωπαίους μιλώντας για φασίστες και ναζί.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε αυτό που ονομάζει “6 σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης”, το δικό του όπως είπε, “προσωπικό όραμα”, με το οποίο βάζει στην κορυφή 3 αρχές: την ελευθερία, την ισότητα ευκαιριών και το κράτος δικαίου.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο έτος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την σύναψη νέων εμπορικών συμφωνικών με τρίτες χώρες, μια νέα καθαρή βιομηχανική στρατηγική, την πρωτοπορία στην κλιματική αλλαγή και την βελτίωση της ασφάλειας στην ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ο Πρόεδρος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Χρηματαγορών, την Ένωση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, την Κοινή ψηφιακή αγορά και την εμβάθυνση στην ευρωζώνη.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ κατέγραψε πως φέτος η Ευρώπη διανύει τον 5ο συνεχόμενο χρόνο ανάπτυξης και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίση, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει παντού, σε όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα χρόνια και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών - σήμερα στην ΕΕ εργάζονται περισσότεροι πολίτες από ποτέ στην ιστορία της, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι σε αυτό συνέβαλε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στο οποίο όμως συνέβαλε και η Κομισιόν με την έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, με την έξυπνη μείωση των ελλειμμάτων με τρόπο που δεν έβλαψε την ανάπτυξη, όπως είπε.

“Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025”, τόνισε ο Πρόεδρος εξηγώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω στην θετική συγκυρία. Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει 80% των προτάσεων που απαιτούνται και ‘τώρα είναι να εξασφαλίσουμε μαζί ότι θα γίνουν νομοθεσία”.

Σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ζήτησε ενίσχυση του εμπορικού προγράμματος με εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία πριν τα μέσα 2019. Παρουσίασε δε και μια πρόταση στη βάση της οποίας οι μεγάλες επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές θα ελέγχονται από την ΕΕ. Παρουσίασε μια στρατηγική για το πράσινο μέλλον της βιομηχανίας στην ΕΕ, ιδίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και προανήγγειλε παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό με περισσότερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Είπε μάλιστα ότι σήμερα η ΕΕ επιστρέφει στις χώρες προέλευσης μόνο το 36% των μεταναστών και τόνισε ότι “όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι εδώ θα πάει πίσω”.

Μιλώντας για το λεγόμενο 6ο σενάριο έκανε και έντονες αναφορές στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία. Μίλησε για τις τρεις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ελευθερία, ισότητα ευκαιριών και κράτος δικαίου και εξήγησε ότι το όραμά του προβλέπει ένωση ισότητας ευκαιριών - νότου βορρά - ανατολής δύσης, χωρίς πολίτες 2ης κατηγορίας.

“Δεν μπορεί να πεθαίνουν παιδιά από ασθένειες που εξαφανίστηκα αλλού”, είπε αναφερόμενος σε πρόγραμμα για την πρόσβαση σε εμβόλια.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας και πως η ίδια δουλειά στο ίδιο μέρος πρέπει να επιφέρει την ίδια αμοιβή (οδηγία για τους απεσταλμένους εργαζόμενους / posting of workers).

Έκανε δε δε ιδιαίτερη αναφορά στην στο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο τα κράτη μέλη έχουν αποθέσει το δικαίωμα έσχατης κρίσης και προειδοποίησε τα κράτη μέλη που το αψηφούν.

Τέλος υποσχέθηκε μικρότερο όγκο νομοθετικών παρεμβάσεων από το κέντρο και τη δημιουργία επιτροπής βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας υπό τον Φρανς Τίμμερμανς.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

ΟΗΕ για Κυπριακό:Επανάληψη του διαλόγου όταν...

Τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για να επαναλάβουν οι πλευρές τις συνομιλίες, αμέσως μόλις αυτές δείξουν την ετοιμότητά τους να εμπλακούν εκ νέου επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΓΓ των ΟΗΕ. Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ ...

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Ερντογάν τη συνάντησή του με Τραμπ

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μια λακωνική του δήλωση χθες το βράδυ. Η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν τη δήλωση Τραμπ αμέσως πριν την έναρξη της ...

Διαβάστε περισσότερα

Επεισόδια σε ομιλία Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε Ένωση Μουσουλμάνων, κάποιοι ανήρτησαν πανό που έγραφε στα αγγλικά «Είσαι τρομοκράτης», με αποτέλεσμα υποστηρικτές του αλλά και η ασφάλεια της αίθουσας να επέμβει. Δημιουργήθηκε για λίγη ώρα ένα πανδαιμόνιο, με τους άνδρες ασφαλείας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κιμ σε Τραμπ: Ψυχικά διαταραγμένε γεροξεκούτη θα σε τιθασεύσω με...βόμβα υδρογόνου

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, με τον φραστικό πόλεμο ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζεται....  Μετά από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι ίσως χρειαστεί οι ΗΠΑ να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης πέρασε ...

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Μεξικού: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Τουλάχιστον 272 οι νεκροί

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό, όπου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 272 τρεις ημέρες μετά από το φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ. Την Τρίτη, τα μεξικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εντοπίστηκε ένα μικρό κοριτσάκι ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου, ...

Διαβάστε περισσότερα

Bloomberg: Η μέρα της κρίσης για την Ελλάδα ίσως πλησιάζει

«Η μέρα της κρίσης για την Ελλάδα ίσως πλησιάζει» τονίζει το Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ήρθε η ώρα για τη νέα αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στην Ελλάδα και οι αγορές είναι επιφυλακτικές ξανά». «Καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης, παραμένουν ...

Διαβάστε περισσότερα

FAZ: Μπορεί τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος»

Συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, υπ. Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ εστιάζοντας στο θέμα της ονομασίας της χώρας και τη διαρκή διαμάχη με την Αθήνα. Μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε η ΠΓΔΜ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεισμός στο Μεξικό έκοψε στα δύο το στάδιο που έγραψε ιστορία ο Μαραντόνα

Μεγάλες ζημιές στο εμβληματικό στάδιο Αζτέκα προκάλεσε ο σεισμός των 7,1 ρίχτερ που χτύπησε το Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 250 ανθρώπους. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο σεισμός κυριολεκτικά έκοψε κερκίδα στα δύο, ενώ πολλές είναι οι ζημιές και σε άλλα σημεία του μεγαλύτερου γηπέδου της ...

Διαβάστε περισσότερα

Απέραντο νεκροταφείο το Μεξικό μετά το σεισμό - Μάχη για να απεγκλωβιστεί ένα παιδί

Τουλάχιστον 230 είναι οι νεκροί του φονικού σεισμού των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη του Μεξικού. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο και οι προσπάθειές τους έχουν επικεντρωθεί στο σχολείο, κάτω από τα συντρίμμια του οποίου θάφτηκαν δεκάδες παιδιά. Τις τελευταίες ...

Διαβάστε περισσότερα

7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό:Εκατόμβη νεκρών

Τουλάχιστον 224 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το κεντρικό Μεξικό χθες, προκαλώντας την κατάρρευση δεκάδων κτηρίων.Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά λόγω του σεισμού, που σημειώθηκε στις 13:14 τοπική ...

Διαβάστε περισσότερα

Πιο άγριος από ποτέ ο Τραμπ: Ίσως χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα

Ευθείες απειλές προς τη Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή, παρά να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα, αν νιώσουν απειλή» είπε και πρόσθεσε «η Βόρεια Κορέα πρέπει να ...

Διαβάστε περισσότερα

Φονική καταιγίδα στη Ρουμανία - Δεκάδες οι νεκροί! Video

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 67 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας που έπληξε τη δυτική Ρουμανία. Δρόμοι έκλεισαν και δρομολόγια ανεστάλησαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο περιοχών της χώρας εξαιτίας δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Ζημιές καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, σχολεία και πολυκατοικίες, ...

Διαβάστε περισσότερα

Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Τη σύλληψη ενός άνδρα 21 ετών ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Λονδίνου για την τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό του μετρό Parsons Green. Σύμφωνα με την αστυνομία, η σύλληψη έγινε στις 23:00 τοπική ώρα και ο άνδρας παραμένει κρατούμενος, χωρίς οι αρχές να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρόμος στον αέρα με αεροσκάφος της British Airways

Σε αναγκαστική προσγείωσε προχώρησε ο πιλότος αεροσκάφους της British Airways που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο την Κυριακή. Σύμφωνα με τον επιβάτη James Anderson, λίγα λεπτά μετά την απογείωση οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι υπήρχε «άμεση απειλή» και το αεροσκάφος θα προσγειωθεί. Μετά την προσγείωση άνδρες ...

Διαβάστε περισσότερα

Συνελήφθη 18χρονος ύποπτος για την επίθεση στο Parsons Green του Λονδίνου

Στη σύλληψη ενός 18χρονου, ως υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό του μετρό Parsons Green στο Λονδίνο προχώρησε η αστυνομία στην περιοχή του Ντόβερ.  Όπως ανακοίνωσαν, πρόκειται για μια «σημαντική» σύλληψη, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίες συνεχίζονται. Η ...

Διαβάστε περισσότερα

Την φορολόγηση των γιγάντων του διαδικτύου και της ψηφιακής οικονομίας προωθεί το ECOFIN

Την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων για τις εταιρείες με έμφαση στις εταιρείες "ψηφιακούς γίγαντες", συζήτησαν οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης τους στο Ταλίν. Δέκα χώρες μάλιστα, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κιμ με τσιγάρο στο χέρι βλέπει πυραύλους και ετοιμάζεται να αγοράσει πυρηνικά όπλα!

O Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Απώτερος στόχος της είναι, όπως αναφέρει το πρακτορείο, να επιτευχθεί μια… «ισορροπία» στρατιωτικών δυνάμεων με τις ΗΠΑ. «Ο τελικός μας στόχος ...

Διαβάστε περισσότερα

Βγήκε ο στρατός στους δρόμους του Λονδίνου!

Πολεμικό είναι το σκηνικό που στήνεται στο Λονδίνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε συρμό του μετρό στο σταθμό Parsons Green του Λονδίνου με την Τερέζα Μέι να ανακοινώνει ότι το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και ότι ο στρατός βγαίνει πλέον στους δρόμους ...

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» και επιτέθηκε με σφυρί σε δύο γυναίκες!

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή στο Παρίσι, όταν άγνωστος επιτέθηκε με σφυρί σε ανυποψίαστους πολίτες σε μια πόλη της ανατολικής Γαλλίας, την Chalon sur Saone, φωνάζοντας Allahu Akbar. Από την επίθεση αυτή, τραυματίστηκαν 2 γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο και η μια φέρει ...

Διαβάστε περισσότερα

Κροκόδειλος κατασπάραξε δημοσιογράφο των Financial Times

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 24χρονος δημοσιογράφος Paul McClean των Financial Times, όταν ενώ έπλενε τα χέρια του σε λίμνη στη Σρι Λάνκα, τον κατασπάραξε κροκόδειλος!  Ο Paul McClean αποφάσισε να ξεπλύνει τα χέρια του σε λίμνη στη Σρι Λάνκα κατά τη διάρκεια διακοπών με φίλους. Ξαφνικά ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

'Έκρηξη σε σταθμό στο μετρό του Λονδίνου

Έκρηξη σημειώθηκε πριν λίγη ώρα σε συρμό του μετρό στο Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι «εξερράγη ένας λευκός κουβάς» στο πίσω μέρος του συρμού στον σταθμό Parsons Green. Ο σταθμός Parsons Green βρίσκεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου του Κιμ

Σε νέα εκτόξευση πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα το πρωί της Παρασκευής. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 01:06 ώρα Ελλάδος και έπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο της νήσου Χοκάιντο. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα ...

Διαβάστε περισσότερα

Σόιμπλε: Όχι στην κοινοτικοποίηση των χρεών

Δεν διαφωνεί ο γερμανός υπ. Οικ. στις ιδέες Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης. Διατυπώνει όμως ενστάσεις ως προς ένα κοινό ευρώ μετά το προηγούμενο της Ελλάδας και την κοινή ανάληψη ευθύνης για τα χρέη κρατών-μελών. Το όραμα για την επανεκκίνηση της Ευρώπης με έμφαση ...

Διαβάστε περισσότερα