Γιούνκερ: To 6o σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

ΚΟΣΜΟΣ
13 Σεπτεμβρίου 2017 11:48:00

Το όραμά του για την Ευρώπη των επομένων ετών και το πρόγραμμα εργασιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Στρασβούργο. To όραμα περιλαμβάνει, συγχώνευση των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης - πρόεδρο Eurogroup, ένταξη στο ευρώ για όλα τα κράτη μέλη, με δημιουργία ταμείου υποστήριξης ένταξης, ένταξη στο Σένγκεν της Ρουμανίας της Βουλγαρίας και της Κροατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μόνιμη Αμυντική Δομή, κοινές λίστες εκλογής ευρωβουλευτών, κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρός της Κομισιόν ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων των Προέδρων Κομισιόν και Συμβουλίου και εκλογή τους στη βάση πανευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας, ήδη από τις εκλογές του 2019, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην ΕΕ.

Παρομοίως ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων του Προέδρου του Eurogroup με τη θέση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική των κρατών μελών για την αποφυγή κρίσεων, χωρίς όμως ξεχωριστό κοινοβούλιο και προϋπολογισμό.

Εισήγαγε δε και τη ιδέα της δημιουργίας ενός “Εργαλείου Υποβοήθησης Ένταξης στο Ευρώ”, των υπολοίπων κρατών μελών (πλην των δύο που έχουν εξαίρεση). Το εργαλείο θα παρέχει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως ανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικής αρχής για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με δικαίωμα παρέμβασης, αλλά και εμβάθυνση της τραπεζική ένωσης με εγγύησης καταθέσεων.

Επιπλέον ανήγγειλε μια νέα διαδικασία διεύρυνσης στο μέλλον για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς όμως τη Τουρκία, για την οποία επανέλαβε ότι απομακρύνεται από τη ΕΕ με γιγάντια βήματα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έθεσε ως προϋπόθεση τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου - κριτήρια που αποκλείουν την Τουρκία από την ΕΕ και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν. Σημείωσε ότι η χείρα της ΕΕ παραμένει τεταμένη προς όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν μαζί της και προειδοποίησε τον Ερντογάν να σταματήσει να προσβάλει εγνωσμένα τους Ευρωπαίους μιλώντας για φασίστες και ναζί.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε αυτό που ονομάζει “6 σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης”, το δικό του όπως είπε, “προσωπικό όραμα”, με το οποίο βάζει στην κορυφή 3 αρχές: την ελευθερία, την ισότητα ευκαιριών και το κράτος δικαίου.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο έτος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την σύναψη νέων εμπορικών συμφωνικών με τρίτες χώρες, μια νέα καθαρή βιομηχανική στρατηγική, την πρωτοπορία στην κλιματική αλλαγή και την βελτίωση της ασφάλειας στην ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ο Πρόεδρος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Χρηματαγορών, την Ένωση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, την Κοινή ψηφιακή αγορά και την εμβάθυνση στην ευρωζώνη.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ κατέγραψε πως φέτος η Ευρώπη διανύει τον 5ο συνεχόμενο χρόνο ανάπτυξης και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίση, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει παντού, σε όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα χρόνια και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών - σήμερα στην ΕΕ εργάζονται περισσότεροι πολίτες από ποτέ στην ιστορία της, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι σε αυτό συνέβαλε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στο οποίο όμως συνέβαλε και η Κομισιόν με την έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, με την έξυπνη μείωση των ελλειμμάτων με τρόπο που δεν έβλαψε την ανάπτυξη, όπως είπε.

“Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025”, τόνισε ο Πρόεδρος εξηγώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω στην θετική συγκυρία. Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει 80% των προτάσεων που απαιτούνται και ‘τώρα είναι να εξασφαλίσουμε μαζί ότι θα γίνουν νομοθεσία”.

Σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ζήτησε ενίσχυση του εμπορικού προγράμματος με εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία πριν τα μέσα 2019. Παρουσίασε δε και μια πρόταση στη βάση της οποίας οι μεγάλες επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές θα ελέγχονται από την ΕΕ. Παρουσίασε μια στρατηγική για το πράσινο μέλλον της βιομηχανίας στην ΕΕ, ιδίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και προανήγγειλε παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό με περισσότερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Είπε μάλιστα ότι σήμερα η ΕΕ επιστρέφει στις χώρες προέλευσης μόνο το 36% των μεταναστών και τόνισε ότι “όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι εδώ θα πάει πίσω”.

Μιλώντας για το λεγόμενο 6ο σενάριο έκανε και έντονες αναφορές στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία. Μίλησε για τις τρεις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ελευθερία, ισότητα ευκαιριών και κράτος δικαίου και εξήγησε ότι το όραμά του προβλέπει ένωση ισότητας ευκαιριών - νότου βορρά - ανατολής δύσης, χωρίς πολίτες 2ης κατηγορίας.

“Δεν μπορεί να πεθαίνουν παιδιά από ασθένειες που εξαφανίστηκα αλλού”, είπε αναφερόμενος σε πρόγραμμα για την πρόσβαση σε εμβόλια.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας και πως η ίδια δουλειά στο ίδιο μέρος πρέπει να επιφέρει την ίδια αμοιβή (οδηγία για τους απεσταλμένους εργαζόμενους / posting of workers).

Έκανε δε δε ιδιαίτερη αναφορά στην στο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο τα κράτη μέλη έχουν αποθέσει το δικαίωμα έσχατης κρίσης και προειδοποίησε τα κράτη μέλη που το αψηφούν.

Τέλος υποσχέθηκε μικρότερο όγκο νομοθετικών παρεμβάσεων από το κέντρο και τη δημιουργία επιτροπής βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας υπό τον Φρανς Τίμμερμανς.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

ΗΠΑ: Έχουμε "ηθική υποχρέωση" απέναντι στους Κούρδους της Συρίας

Οι ΗΠΑ φέρουν την "ηθική" ευθύνη να πιέσουν την Άγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος αυτής της περιοχής της βόρειας Συρίας. "Για εμάς, οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντε Γκίντος : Έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τη μείωση του ελληνικού χρέους

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. «Έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το brexit μειώνει τον αριθμό των ευρωβουλευτών

Tη Μείωση των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από 751 σε 705 μετά το Brexit προτείνει σήμερα, Επιτροπή του ΕΚ, ανοίγοντας τη διαβούλευση για την εισαγωγή και "ευρωβουλευτών επικρατείας" που θα προκύψουν από "διεθνικές λίστες". Αναλυτικά, στην σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο πρέπει να εγκριθεί από την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας λογόκρινε καλλιτέχνη που υπερασπίστηκε την 17χρονη Παλαιστίνια

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδωσε σήμερα εντολή στον ραδιοσταθμό του στρατού να λογοκρίνει έναν γνωστό Ισραηλινό συγγραφέα ο οποίος συνέκρινε μία Παλαιστίνια έφηβη με τη Ζαν ντ’ Αρκ και την Άννα Φρανκ. Η 17χρονη Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα βίντεο δημοφιλές στους ιστότοπους ...

Διαβάστε περισσότερα

Γενική επιστράτευση των Κούρδων της Συρίας κατά των Τούρκων

Οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν σήμερα «γενική επιστράτευση» για να υπερασπιστούν τον θύλακο της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τα όπλα» κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία. Η επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό ...

Διαβάστε περισσότερα

8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών καταγράφηκε ανοικτά της νότιας ακτής της Αλάσκας, προκαλώντας την έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι τόσο για την αμερικανική πολιτεία, όσο και για την δυτική ακτή του Καναδά, σήμερα με την αμερικανική σεισμολογική υπηρεσία (USGS). Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.31 ώρα Γκρίνουιτς ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το τίμημα της ελευθερίας» για την Ελλάδα

Την επικείμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την πιθανή πορεία της Ελλάδας μετά την επιδιωκόμενη έξοδο από τα μνημόνια σχολιάζουν γερμανοί αρθρογράφοι. Υπό τον τίτλο «Το τίμημα της ελευθερίας» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μετρ της πολιτικής ακροβασίας. Εδώ και εβδομάδες ...

Διαβάστε περισσότερα

"Λάθος που ζήτησα αποδεικτικά στοιχεία από τα θύματα παιδεραστών ιερέων"

Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την πτήση με την οποία επιστρέφει στην Ιταλία από το ταξίδι του στην Χιλή και στο Περού, αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα των παιδόφιλων ιερέων και στις ευθύνες της Καθολικής Εκκλησίας. «Ήταν λάθος που ζήτησα αποδεικτικά στοιχεία από τα θύματα παιδεραστών ιερέων. ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόβοι για χιονοστιβάδες στο Νταβός

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται από σήμερα οι αρχές της Ελβετίας για τον κίνδυνο σχηματισμού χιονοστιβάδων καθώς νέες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή των Άλπεων μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. To ελβετικό θέρετρο όπου ξεκινά αύριο Τρίτη το σημαντικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Αιγύπτιοι που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις εκλογές

Όλοι ανεξαιρέτως οι Αιγύπτιοι που ζούνε στο εξωτερικό - ακόμη και αυτοί που δεν έχουν τυχόν τακτοποιήσει την παραμονή τους στις χώρες όπου φιλοξενούνται -θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου. Έτσι, παρόλο που ο πρώτος γύρος των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών ...

Διαβάστε περισσότερα

Συνελήφθη ο Ινδός "Μπιν Λάντεν"

Έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στην Ινδία συνέλαβαν οι αρχές της χώρας. Ο συλληφθείς, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο Αμπντούλ Σουμπχάν Κουρεσί, γνωστός και ως Ταουκίρ, καταζητείτο ως ύποπτος για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο δυτικό κρατίδιο της Ινδίας Γκουτζαράτ, το 2008. Από ...

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα συλλαμβάνει κι όσους ασκούν κριτική στο Συριακό ο Ερντογάν

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα εντάλματα σύλληψης κατά 35 ανθρώπων που είναι ύποπτοι για "τρομοκρατική προπαγάνδα" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επιχείρησης που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Συρία. Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική κρίση για τα μάτια της Μέγκαν Μαρκλ

Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επηρέασε καθοριστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, κλυδωνίζεται σε σχέση με την τύχη του αρχηγού του, η ερωμένη του οποίου προέβη σε ρατσιστικά σχόλια εις βάρος της μνηστής του ...

Διαβάστε περισσότερα

Oxfam :Στο πλουσιότερο 1% κατέληξε το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε παγκοσμίως το 2017

Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, ενώ οι γυναίκες συνέχισαν να πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα εν μέσω της εντεινόμενης ανισότητας, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η ...

Διαβάστε περισσότερα

5.339 ανθρωποκτονίες διαπράχθηκαν στο Μεξικό το 2017

Στο Μεξικό καταγράφηκαν 25.339 ανθρωποκτονίες το 2017, εξαιτίας κυρίως του μεγεθυνόμενου κύματος βίας το οποίο συνδέεται με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, κατέδειξαν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαιώθηκε έτσι το ότι το 2017 ήταν η πιο πολυαίμακτη χρονιά αφότου άρχισαν να τηρούνται επίσημα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Άγαλμα της Ελευθερίας γλυτώνει το "shutdown"

Το Άγαλμα της Ελευθερίας φαίνεται τελικά πως θα γλυτώσει από το "shutdown", την αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καθώς αν και έκλεισε από το πρωί του Σαββάτου για τους τουρίστες εξαιτίας του μπραντ ντε φερ στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό, θα ανοίξει εκ ...

Διαβάστε περισσότερα

Απειλεί με συντριβή τους Κούρδους ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η χώρα του "θα τελειώσει" το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD, "μέχρι να μην απομείνει τίποτα". "Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της ...

Διαβάστε περισσότερα

"Διχασμένο" το SPD αλλά θα συγκυβερνήσει με τη Μέρκελ

Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642, το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε σήμερα, στη Βόννη, την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), με στόχο την συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των 18 θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας που επικαλείται το BBC. Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο Intercontinental

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Σάββατο το βράδυ εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental στην Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι. «Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental (…) έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Αφρίν στη Συρία

Η Τουρκία εξακολουθεί να βομβαρδίζει σήμερα θέσεις της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις ρουκέτες από τη γειτονική χώρα έπληξαν μια τουρκική μεθοριακή πόλη. Τουρκικά άρματα μάχης στηρίζουν τους μαχητές του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Αμερικανοί στους δρόμους κατά του Τράμπ

Έναν χρόνο μετά τη μεγαλειώδη «Πορεία των Γυναικών», που είχε πραγματοποιηθεί κατά του Αμερικανού προέδρου ώρες μετά την ορκωμοσία του, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, και σε τουλάχιστον 250 πόλεις των ΗΠΑ, για να καταγγείλουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Χιλάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν "όχι στη διαφθορά"

Περισσότεροι από 30.000 Ρουμάνοι διαδήλωσαν σήμερα στο Βουκουρέστι και σε δεκάδες μεγάλες πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουν «όχι στη διαφθορά» και σε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα. «Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε από τους κυβερνώντες να μην αγγίξουν τη Δικαιοσύνη και να αποσύρουν ...

Διαβάστε περισσότερα