Γιούνκερ: To 6o σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

ΚΟΣΜΟΣ
13 Σεπτεμβρίου 2017 11:48:00

Το όραμά του για την Ευρώπη των επομένων ετών και το πρόγραμμα εργασιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Στρασβούργο. To όραμα περιλαμβάνει, συγχώνευση των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης - πρόεδρο Eurogroup, ένταξη στο ευρώ για όλα τα κράτη μέλη, με δημιουργία ταμείου υποστήριξης ένταξης, ένταξη στο Σένγκεν της Ρουμανίας της Βουλγαρίας και της Κροατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μόνιμη Αμυντική Δομή, κοινές λίστες εκλογής ευρωβουλευτών, κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρός της Κομισιόν ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων των Προέδρων Κομισιόν και Συμβουλίου και εκλογή τους στη βάση πανευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας, ήδη από τις εκλογές του 2019, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην ΕΕ.

Παρομοίως ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων του Προέδρου του Eurogroup με τη θέση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική των κρατών μελών για την αποφυγή κρίσεων, χωρίς όμως ξεχωριστό κοινοβούλιο και προϋπολογισμό.

Εισήγαγε δε και τη ιδέα της δημιουργίας ενός “Εργαλείου Υποβοήθησης Ένταξης στο Ευρώ”, των υπολοίπων κρατών μελών (πλην των δύο που έχουν εξαίρεση). Το εργαλείο θα παρέχει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως ανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικής αρχής για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με δικαίωμα παρέμβασης, αλλά και εμβάθυνση της τραπεζική ένωσης με εγγύησης καταθέσεων.

Επιπλέον ανήγγειλε μια νέα διαδικασία διεύρυνσης στο μέλλον για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς όμως τη Τουρκία, για την οποία επανέλαβε ότι απομακρύνεται από τη ΕΕ με γιγάντια βήματα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έθεσε ως προϋπόθεση τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου - κριτήρια που αποκλείουν την Τουρκία από την ΕΕ και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν. Σημείωσε ότι η χείρα της ΕΕ παραμένει τεταμένη προς όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν μαζί της και προειδοποίησε τον Ερντογάν να σταματήσει να προσβάλει εγνωσμένα τους Ευρωπαίους μιλώντας για φασίστες και ναζί.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε αυτό που ονομάζει “6 σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης”, το δικό του όπως είπε, “προσωπικό όραμα”, με το οποίο βάζει στην κορυφή 3 αρχές: την ελευθερία, την ισότητα ευκαιριών και το κράτος δικαίου.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο έτος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την σύναψη νέων εμπορικών συμφωνικών με τρίτες χώρες, μια νέα καθαρή βιομηχανική στρατηγική, την πρωτοπορία στην κλιματική αλλαγή και την βελτίωση της ασφάλειας στην ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ο Πρόεδρος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Χρηματαγορών, την Ένωση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, την Κοινή ψηφιακή αγορά και την εμβάθυνση στην ευρωζώνη.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ κατέγραψε πως φέτος η Ευρώπη διανύει τον 5ο συνεχόμενο χρόνο ανάπτυξης και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίση, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει παντού, σε όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα χρόνια και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών - σήμερα στην ΕΕ εργάζονται περισσότεροι πολίτες από ποτέ στην ιστορία της, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι σε αυτό συνέβαλε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στο οποίο όμως συνέβαλε και η Κομισιόν με την έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, με την έξυπνη μείωση των ελλειμμάτων με τρόπο που δεν έβλαψε την ανάπτυξη, όπως είπε.

“Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025”, τόνισε ο Πρόεδρος εξηγώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω στην θετική συγκυρία. Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει 80% των προτάσεων που απαιτούνται και ‘τώρα είναι να εξασφαλίσουμε μαζί ότι θα γίνουν νομοθεσία”.

Σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ζήτησε ενίσχυση του εμπορικού προγράμματος με εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία πριν τα μέσα 2019. Παρουσίασε δε και μια πρόταση στη βάση της οποίας οι μεγάλες επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές θα ελέγχονται από την ΕΕ. Παρουσίασε μια στρατηγική για το πράσινο μέλλον της βιομηχανίας στην ΕΕ, ιδίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και προανήγγειλε παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό με περισσότερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Είπε μάλιστα ότι σήμερα η ΕΕ επιστρέφει στις χώρες προέλευσης μόνο το 36% των μεταναστών και τόνισε ότι “όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι εδώ θα πάει πίσω”.

Μιλώντας για το λεγόμενο 6ο σενάριο έκανε και έντονες αναφορές στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία. Μίλησε για τις τρεις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ελευθερία, ισότητα ευκαιριών και κράτος δικαίου και εξήγησε ότι το όραμά του προβλέπει ένωση ισότητας ευκαιριών - νότου βορρά - ανατολής δύσης, χωρίς πολίτες 2ης κατηγορίας.

“Δεν μπορεί να πεθαίνουν παιδιά από ασθένειες που εξαφανίστηκα αλλού”, είπε αναφερόμενος σε πρόγραμμα για την πρόσβαση σε εμβόλια.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας και πως η ίδια δουλειά στο ίδιο μέρος πρέπει να επιφέρει την ίδια αμοιβή (οδηγία για τους απεσταλμένους εργαζόμενους / posting of workers).

Έκανε δε δε ιδιαίτερη αναφορά στην στο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο τα κράτη μέλη έχουν αποθέσει το δικαίωμα έσχατης κρίσης και προειδοποίησε τα κράτη μέλη που το αψηφούν.

Τέλος υποσχέθηκε μικρότερο όγκο νομοθετικών παρεμβάσεων από το κέντρο και τη δημιουργία επιτροπής βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας υπό τον Φρανς Τίμμερμανς.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Δύο άγνωστοι πυροδότησαν αυτοσχέδια βόμβα σε εστιατόριο

Δύο άγνωστοι μπήκαν σε εστιατόριο ινδικής κουζίνας στη Μισισάουγκα, πόλη-προάστιο του Τορόντο, στο Οντάριο του Καναδά, και πυροδότησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκαπέντε άνθρωποι, πριν κατόπιν οι ύποπτοι διαφύγουν, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η έκρηξη έγινε στο εστιατόριο Bombay Bhel περί τις 22:30. Δεκαπέντε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ανοιχτή στον διάλογο» με τις ΗΠΑ η Β. Κορέα

Ανοιχτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ δηλώνει η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κίνηση την οποία η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή». «Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες ...

Διαβάστε περισσότερα

Αγώνας δρόμου Ισραήλ –Τουρκίας για την απόκτηση των αόρατων F-35

Τα ισραηλινά F-35 κάνουν επίδειξη ισχύος στη Μ. Ανατολή , την ώρα που στο αμερικανικό κογκρέσο εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις για την πώληση στην Τουρκία ίδιου τύπου αόρατων πολεμικών αεροσκαφών. Ο Ισραηλινός υποναύαρχος Άκιμαμ Νόρκιν έστειλε μήνυμα προς το Ιράν και την Χεζμπολάχ ότι η χώρα του ...

Διαβάστε περισσότερα

Και ο Μόργκαν Φρίμαν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Νέο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης συνταράσσει το Χόλιγουντ. Σύμφωνα με το CNN 8 γυναίκες κατηγορούν τον Μόργκαν Φρίμαν για προσβλητικές συμπεριφορές που εμπίπτουν στην κατηγορία της παρενόχλησης. Μια γυναίκα συνεργάστηκε μαζί του στην ταινία Going In Style και περιέγραψε με λεπτομέρεια την παρενόχληση που δέχτηκε από τον ...

Διαβάστε περισσότερα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο αμερικανικός στρατός αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ματαίωση της συνόδου των δύο χωρών. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. ...

Διαβάστε περισσότερα

Ζάεφ: Είμαστε κοντά στη λύση

«Είμαστε κοντά στη λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τραμπ ακύρωσε την συνάντησή του με τον Κιμ

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντάς του πως η συνάντηση στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Τραμπ χαρακτηρίζει ακατάλληλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δοκιμάζει τα όρια της υπομονής του. «Ανυπομονούσα να σας ...

Διαβάστε περισσότερα

Γερμανία: Εξερράγη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η εξουδετέρωση μιας βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύφθηκε στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, αποδεικνύεται περισσότερο περίπλοκη απ' ότι προβλεπόταν, καθώς ο μηχανισμός εξερράγη εν μέρει και προκάλεσε πυρκαγιά, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. Ουδείς τραυματίσθηκε, όμως «ο κίνδυνος είναι αυτή τη στιγμή αληθινά αυξημένος ...

Διαβάστε περισσότερα

H λίρα "τρελαίνει" τον Ερντογάν

Αύξηση των τουρκικών επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 13,5%, στο 16,5% ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι απώλειες μετά τη «βουτιά» της λίρας στα διεθνή χρηματιστήρια. Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια ισχυρή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε. Ειδικότερα, το απόγευμα της Τετάρτης η ιταλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα παρείχε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον καθηγητή Νομικής, Τζουζέπε Κόντε. Προηγουμένως ο Ματαρέλα πέρασε από κόσκινο το βιογραφικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Βρετανοί παίρνουν γερμανική υπηκοότητα με το φόβο του Brexit

Η προοπτική της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το ερχόμενο έτος ώθησε πολλούς Βρετανούς να σπεύσουν να πάρουν γερμανική υπηκοότητα, με τον αριθμό των κατόχων βρετανικών διαβατηρίων που έγιναν Γερμανοί πολίτες πέρυσι να καταγράφει αύξηση 162%. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας.Σχεδόν ...

Διαβάστε περισσότερα

14 Καθολικοί ιερείς κατηγορούνται για «ακατάλληλη συμπεριφορά»

Οι αρχές της Καθολικής Εκκλησίας στην πόλη Ρανκάγουα στη Χιλή έθεσαν σε διαθεσιμότητα 14 ιερείς καθώς διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους για "ακατάλληλη συμπεριφορά". Μια εξέλιξη που μπορεί να βαθύνει την κρίση που αντιμετωπίζει η εκκλησία μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Η είδηση αυτή έγινε γνωστή ...

Διαβάστε περισσότερα

Τραμπ: Πιθανή η αναβολή της συνάντησης με Κιμ

Ανοιχτό άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο αναβολής της συνόδου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, υπενθυμίζοντας πως έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την υποδοχή του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μακεδονία του Ίλιντεν» Επιμένει ο Ζάεφ σε αυτή την ονομασία

Για ένα όνομα το οποίο καθιστά δυνατό έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, περιγράφοντας την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως ονομασία της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους της χώρας του το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ένα όνομα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχεράνη: Η Ουάσιγκτον επιζητεί αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για τη στρατηγική που θα αποκολουθήσει η Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. «Η Αμερική επιθυμεί να ασκήσει πίεση στο Ιράν να ...

Διαβάστε περισσότερα

Ισόβια σε 104 για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Tουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα 104 πρόσωπα σε ισόβια κάθειρξη για ανάμιξη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.Σύμφωνα με τη Hurriyet, η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι ποινές που επεβλήθησαν είναι από τις… βαρύτερες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Το δικαστήριο της Σμύρνης επέβαλε ...

Διαβάστε περισσότερα

Μπακού: Δύο νεκροί από έκρηξη σε καφετέρια

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε καφετέρια, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής, τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Διαβάστε περισσότερα

Podemos:Ιγκλέσιας και Μοντέρο υπό αμφισβήτηση μετά την αγορά κατοικίας 600.000 ευρώ

Τα μέλη του αριστερού ισπανικού κόμματος Podemos, το οποίο γεννήθηκε από τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα υποβάλουν την ηγεσία τους σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετά την αγορά από τον ηγέτη του κόμματος κατοικίας 600.000 ευρώ κοντά στη ...

Διαβάστε περισσότερα

Ραχόι κατά Μαδούρο ζητά ευρωπαϊκή αντίδραση

Τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξει η Μαδρίτη, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, οι οποίες σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι «δεν σεβάστηκαν ούτε τις ελάχιστες δημοκρατικές προδιαγραφές». «Η Ισπανία θα εξετάσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της τα κατάλληλα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία την Κυριακή, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο (το 92,6%) των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εκκλησία

Την πατρότητα της επίθεσης σε εκκλησία του Γκρόζνι στη ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και των τεσσάρων δραστών, διεκδικεί το Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση δεν προσέφερε αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, ωστόσο σύμφωνα με το προσκείμενο σε αυτήν ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Αλβανοί δεν θέλουν πρόσφυγες,οι Μαυροβούνιοι θέλουν φράκτη

Το ενδεχόμενο να υψώσει φράκτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορά του με την Αλβανία εξετάζει το Μαυροβούνιο, προκειμένου να σταματήσει την ολοένα αυξανόμενη εισροή μεταναστών, όπως αποκάλυψε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών, μπορούμε να υψώσουμε φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αλβανία», ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αν υπάρξει ανάγκη για καθήκον θα το εκτελέσουμε»

«Αν υπάρξει ανάγκη για καθήκον στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για το έθνος και τη πατρίδα μας θα το εκτελέσουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Κανένας να μην κάνει λάθος υπολογισμούς». Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα - πρόκληση του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Η ...

Διαβάστε περισσότερα